HTML

Különvélemény

Egy évtizedet húztam le a kormányzatban, de nem politizáltam hivatásszerűen: én is sokáig azt gondoltam, az arról szól amit a pártok politikusai csinálnak. Aztán leesett, a gond nem a politikában vagy a politikusokban van, hanem a választó készülékében. Nem állítom, hogy amit leírok mindenkinek tetszeni fog...

Friss topikok

  • haters: A keresőbe beírva A demokrácia vége kulcs szavakat, igazán érdekes találatok jönnek elő. Ami megn... (2012.05.20. 18:10) EU: A demokrácia vége?
  • Politizátor: Köszi! Sajnos dolgozni is kell valamikor és most nagy a pörgés. Van pár posztötletem, hétvégén igy... (2012.02.27. 16:43) Középosztály Rulez!
  • komplikato: "a posta nyereséget termel így az átszervezése nem is volt soha igazán napirenden. " Azért volt i... (2012.02.08. 02:47) Az osztrákok kétszer annyi adót fizetnek
  • Politizátor: @nekemtökmind1: Neelie Kroes haha. Harcos feminista, aki horoszkóp alapján hoz döntéseket és maffi... (2012.01.24. 16:05) Számháborúk, avagy mindenki hazudik
  • mialenyeg: Szerintem az nagyban bonyolítjaa helyzetet, hogy nem gondolatok mentén alakítják ki az emberek a p... (2012.01.23. 03:26) A nagy magyar kisebbségi komplexus

Facebook

Politika van nálam és nem félek használni!

2012.02.08. 10:41 Politizátor

Középosztály Rulez!

Címkék: politika vita orbán viktor adó beszéd évértékelő proli hatalom milliárdos burzsoázia középosztály munkásosztály USA Amerikai Egyesült Államok Demján Sándor Soros State of The Union

Orbán Viktor tegnapi kicsit puhára sikeredett "State of the Union" beszéde után elözönlötte a sajtót és a blogoszférát a középosztály hatalmának megerősítésére tett kijelentéseinek kritikája. Ami a vicces, hogy mindenki úgy értelmezi a 'középosztály' fogalmát, ahogyan éppen éri. Ami még vicesebb, hogy az ország népességének közel 3/4-e beletartozhat ebbe az osztályba...

middle_class_0226.jpg

A középosztály nem abszolút fogalom. A nagy francia forradalom idején azokat a városlakó polgárokat hívták így, akiknek közel annyi pénzük volt, mint a nemeseknek - ez nyilván mai fogalmak szerint milliárdosokat jelentene. Ma másképp használják pl. az USA vagy az Egyesület Királyság területén, máshogy Indiában és - vélhetően - Magyarországon is.

A modern megfogalmazások túlnyomórészt a következő definíciók mentén határozzák meg a középosztálybelieket:

  • szakik, értelmiségiek, menedzseri, politikai, mérnöki, orvosi munkát végezők (nem melósok)
  • jellemzően van felsőfokú végzettségük (vagy legalábbis szerzik)
  • birtokolják az otthonuk, de legalábbis erre törekednek
  • életmódbeli és kulturális jellemzőik elválasztják őket a kétkezi munkásoktól

A magyar példa azért sáros, mert vannak pl. cégvezetőink aki kulturálisan inkább a munkásosztályhoz lennének sorolhatók, vannak szellemi munkásaink akik nem rendelkeznek diplomával (mondjuk a szándék eséllyel megvolt, csak soha sem végezte el etc.), rengetegen bérelnek lakást az amúgy tipikus középosztálybeli közegből, mert a kölcsönök rizikósak, illetve a sok fekete, fél-fekete, valamint nem megbízható munkahely miatt nem hitelképesek.

Ergo középosztálybeli szinte akárki lehet. Talán érdemesebb abból az irányból közelíteni, hogy ki nem lehet az. Nyilvánvalóan a vagyon és az életvitel két szélsősége ami alapján legjobban lehet ítélni, ha ki kell zárni a középosztályba tartozást. Nyilvánvalóan aki otthontalan kizárható, akinek nincs semmilyen jövedelme család szinten vagy megélhetésszerűen segélyekből él, szintén. Ugyanígy kizárhatók az állandó munkahellyel és jövedelemmel nem rendelkező, alkalmi munkából élő nem-értelmiségi családok.

foodstamp.jpg

Az munkásosztály fogalma kicsit megváltozott az utóbbi időben, hiszen nem hívnánk prolinak a gázszerelőt (sanszosan jobban él és keres, mint az átlag értelmiségi), ahogyan a pincért vagy a banki biztonsági őrt sem. Azonban pl. a BKV buszsofőrt és a taxist a köz esetleg leprolizná, pedig vagyoni, életviteli szempontból jellemzően a középosztályhoz tartoznak. Talán a tipikus egyszerű, olyan kétkezi munkát amit gép is elvégezhetne, építkezési munkákat tekintjük munkásosztályra jellemző munkaköröknek. 

Ugyanígy nem lehet az agráriumban dolgozókat leválasztani a középosztályról, hiszen egy borász, vagy egy modern farmer azért nem egyenlő a világháború előtti parasztsággal: akár felsőfokú végzettséggel is rendelkezhet, háztulajdonos és életvitelét tekintve bőven lehet középosztálybeli.

Gyakorlatilag a középosztály és a munkásosztály Magyarországon összecsúszott fogalmak, így az 'alsóbb rétegek' tényleg szinte csak a rászorulókat jelenti. Persze van még egy kategória, amit szándékosan hagytam ki: a nyugdíjasok. A nyugdíjasok a mai politikaiértelmezés szerint jellemzően beletartoznak a középosztályba, függetlenül attól, hogy milyen munkakörből, vagyoni háttérrel mentek nyugdíjba, azonban ha nem tudnak megélni a nyugdíjból, nincs saját tulajdonú otthonuk és nem is tudnak bérelni egyet, akkor nem sorolnám őket ide. 

A középosztály feletti réteg még szűkebb, általában a populáció 1-2%-a tartozik bele, valahol még annyi sem, itthon szerintem még a 0,01%-a sem (a felső tízezer nagy része felső-középosztálybeli, ld. alább). A magyar szeret más zsebében turkálni és a szocializmus hagyatékaként persze megy a tapogatózás, hogy kik is azok akik túlságosan megszedték magukat ("vagyon = lopás" egyenlet tudat alatt is alaptétel a fejekben). A felső osztály fogalma általában a legnagyobb politikai erővel bíró, leggazdagabb réteget jelenti. Azonban rendkívül gyerekesnek tartom a húzzuk meg ennyi vagy annyi egy főre eső nettó bevételnél a határt. Valahol jó dolog, hogy a magyarok ott keresik a felsőbb osztályt akik még munkával (alkalmazottként) keresik a vagyonukat, mert ez azt jelenti nem nagyon láttak még felsőbb osztálybelit közelről. Ergo, a különbségek a magyar társadalomban továbbra sem olyan óriásiak, csak előszeretettel fújjuk fel őket. Azonban tisztázzuk: ha ki vagy szolgáltatva egy munkáltatónak, akármennyit keresel is, nem lesz kiemelkedő politikai hatalmad (még politikusként is csak ideig-óráig és ki vagy szolgáltatva azoknak, akik a pénzt adják a pártodnak). A felsőosztály egyik fő jellemzője, hogy ha van munkából származó keresete, alapvetően saját tulajdonú cégét igazgatja és nincs rászorulva arra a keresetre. Én összességében úgy fogalmaznám meg, hogy felsőbb osztálybeli az, aki a tőkéje kamataiból, cége osztalékaiból jobban él, mint a legjobban kereső nem-tulajdonos (részvényeken keresztül szerzett kisebb tulajdonrész még elmehet) munkavállaló a fizetéséből.

ppma3.jpg

A magyar milliárdosok legjobban látható része életvitelét tekintve csak hellyel közzel tér el a felső középosztálybeliektől, sőt a 'látványelemeket' tekintve előfordul, hogy a felső középosztály gazdagabbnak tűnhet. Az ország leggazdagabb embere pár évvel ezelőttig egy rózsadombi háromszintes bérház legfelső emeletén lakott egy 150 négyzetméteres polgári lakásban másodmagával, amelyben csak azt cserélte ami elromlott (a luxustárgyak nagyjából az egyetlen nagyképernyős plazmatévé és pár drágább festmény formájában kimerültek). A bérház alsó két szintjén cégei irodái voltak. A Sorostól megörökölt jelenlegi villa nagyobb részét is irodák teszik ki, persze a felújított épületet itt már nem nevezném tipikus polgári lakásnak, de sok újgazdag vállalkozó ennél puccosabb otthont tudhat magának. Igen, van privát repülő is, de azt elsősorban céges utakkal együtt használják, esetleg céges jutalomként magukkal visznek kollégákat. Igen van flancos merci is, de nem flancosabb, mint bármely céges felsővezetői autó. A saját jogán is vagyonos feleség ugyanazt a Saabot vezeti sok-sok éve.

Orbán értelmezésében vélhetően a középosztály szinte mindenkit jelent aki nem segélyből, hanem munkából él. Akik tőkebefektetésből, cégeik osztalékaiból jobban keresnek, mint a legjobban kereső nem-tulajdonos alkalmazottak, azokat csak azért nem sorolja ide, mert szüksége van a pénzükre. Ha már a középosztály vonakodik adót fizetni...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://westwing.blog.hu/api/trackback/id/tr994077733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MegtörtEmber 2012.02.27. 16:28:41

Ne hagyd abba légyszi:) régóta ez volt az egyetlen normális blog amit olvastam:(

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.02.27. 16:43:00

Köszi! Sajnos dolgozni is kell valamikor és most nagy a pörgés. Van pár posztötletem, hétvégén igyekszem nekiülni! :D
süti beállítások módosítása