HTML

Különvélemény

Egy évtizedet húztam le a kormányzatban, de nem politizáltam hivatásszerűen: én is sokáig azt gondoltam, az arról szól amit a pártok politikusai csinálnak. Aztán leesett, a gond nem a politikában vagy a politikusokban van, hanem a választó készülékében. Nem állítom, hogy amit leírok mindenkinek tetszeni fog...

Friss topikok

  • haters: A keresőbe beírva A demokrácia vége kulcs szavakat, igazán érdekes találatok jönnek elő. Ami megn... (2012.05.20. 18:10) EU: A demokrácia vége?
  • Politizátor: Köszi! Sajnos dolgozni is kell valamikor és most nagy a pörgés. Van pár posztötletem, hétvégén igy... (2012.02.27. 16:43) Középosztály Rulez!
  • komplikato: "a posta nyereséget termel így az átszervezése nem is volt soha igazán napirenden. " Azért volt i... (2012.02.08. 02:47) Az osztrákok kétszer annyi adót fizetnek
  • Politizátor: @nekemtökmind1: Neelie Kroes haha. Harcos feminista, aki horoszkóp alapján hoz döntéseket és maffi... (2012.01.24. 16:05) Számháborúk, avagy mindenki hazudik
  • mialenyeg: Szerintem az nagyban bonyolítjaa helyzetet, hogy nem gondolatok mentén alakítják ki az emberek a p... (2012.01.23. 03:26) A nagy magyar kisebbségi komplexus

Facebook

Politika van nálam és nem félek használni!

2012.01.12. 12:28 Politizátor

EU: A demokrácia vége?

Címkék: politika kormány választások parlament állampolgárság föderáció függetlenség politikai kultúra ellenzék szuverenitás képviseleti demokrácia IMF Orbán-kormány EU politikai spektrum Európai Unió Európai Bizottság Európai Parlament EFTA Európai Közösség politikai unió Maastrichti Szerződés

sovereign.jpgMegdöbbentő, amikor már a visszafogott, racionális hangok is arra a következtetésre jutnak, hogy Magyarország felejtse el az önrendelkezést és a demokráciát. Ráadásul mindezt a demokrácia nevében...

Mire asszociál az Európai Unió alapelveiről az átlagpolgár: demokrácia, egység, Európa mint a fejlődés és jólét útja, béke és hasonlók. Az EU azonban nem ezért keletkezett. Az EU őse az Európai Közösség célja elsősorban gazdasági együttműködés és a béke megőrzése volt Európában.

A Maastrichti Szerződés ezt kiegészítette, de alapvetően szupranacionális szervezetként üzemel, nem pedig választott, elszámoltatható föderális kormányzatként. A bevezető szerint a cél: "preserve peace and liberty and to lay the foundations of an ever closer union among the peoples of Europe" - béke és szabadság megőrzése és majd egyszer talán egyesülünk is.

Az Európai Unió szerint az EU (a honlapról):


Az Európai Unió 27 európai ország között kialakított egyedülálló gazdasági és politikai partnerség.

Az Uniónak köszönhetően az utóbbi fél évszázadot béke, stabilitás és jólét jellemezte, nőtt az életszínvonal, bevezették az egységes európai valutát, és folyamatosan zajlik az egységes európai piac kiépítése, amelynek keretében a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke a tagállamok között ugyanolyan szabadon mozoghatnak, mint egy országon belül.

Az EU a második világháborút követően jött létre. Az első intézkedések a gazdasági együttműködés előmozdítására irányultak: az alapfeltevés az volt, hogy az egymással kereskedő országok gazdaságilag függenek egymástól, ezért kerülni fogják a konfliktust.

Az Unió azóta óriási egységes piaccá alakult, és közös valutája az euró. Ez az eredetileg pusztán gazdasági uniónak induló szerveződés idővel több területet is a hatáskörébe vont, a fejlesztési segélyektől a környezetvédelmi politikáig.

Az EU tevékenyen támogatja az emberi jogokat és a demokráciát, és a világ legambiciózusabb kibocsátáscsökkentési célkitűzéseit állapította meg az éghajlatváltozás elleni küzdelem kapcsán. Az uniós országok közötti határellenőrzések eltörlésének köszönhetően immár az EU területének a legnagyobb részén szabadon lehet utazni. Jóval könnyebb immár másik uniós országban élni és dolgozni is.


Az EU egy gazdasági közösség, amely a kölcsönös gazdasági függésre épül, és csak a költséghatékonyabb finanszírozás és a szabad kereskedelem és munkaerőáramlás gazdaságserkentő volta miatt von be egyre több területet az irányítása alá. Igazi politikai unió nincs (bár 1952-ben is már feldobták). Az európai irányító szervezetek közvetlenül nemzeti ügyekbe nem avatkozhatnak, a nagyon szétosztott hatalmi struktúra, az egyes országok szerteágazó érdekei és kulturális háttere miatt inkább az ENSZ-hez lehet hasonlítani, mint az USÁ-hoz.

Az EU magában hordozza azt, amiért mindenki felugrott a szekérre: a pénzt és egy későbbi igazi unió lehetőségét. Azonban ameddig nincs igazi unió, addig a helyezkedés van csak. Az egyes országok elsősorban gazdasági hatalmuknál fogva nyomást tudnak gyakorolni a többi országra és ezzel az unió működésére is. Nem sokat segít az sem, hogy az EU tényleges végrehajtószervét (~kormányát) - kapaszkodj -, a nemzeti választók által választott parlamentekből kiválasztott kormányok által kijelölt kormányfők által javasolt, és a nemzeti választók által közvetlenül választott európai parlament által megszavazott vezető és az általa kijelölt tagok alkotják. Tegyük félre a nemzeti önérzeteskedést és koncentráljunk csak a demokráciára: nekem, mint választónak képviseli-e az érdekem az EU, mint egész?

Federal-Europe-1.jpg
Az EU politikája a kezdetektől kezdve szuverén államok közötti egyezmények mentén zajlott. Bár a jelenlegi szituáció sokkal több föderális elemet tartalmaz, de az EU és az EU tagállamok viselkedése továbbra sem tükröz föderális gondolkodást. A jelenlegi helyzetben pontosan az az érdekes, hogy az indoklás szinte már föderális, addig az eljárás egy egész országot és összes állampolgárát érinti (bünteti). A magas euró közvetlenül nem az EU hibája, még csak nem is a kormányé, vagy az ellenzéké - a piac teszi ezt a forinttal. Ami viszont fontos, hogy az EU, IMF, a kormány és az ellenzék szembenállása az, ami miatt a piac leértékelte az országot. Ha az EU/IMF páros diszkrétebben lép fel - bár elképzelhető, hogy nincs hatása -, a jelenlegi krízis esélyesen fel sem merül.

Azonban most a pénz, sőt a pénz ígérete, mitöbb a pénz ígéretének híre (!) is zsarolási alap. Az EU-t befolyásoló nagyhatalmak bele szeretnének szólni a magyar törvényhozásba, mert úgy gondolják rossz példa. Nem, nem érdekel senkit Magyarország nyűge, a devizahitelesek gondjai, még csak az sem, hogy hányan szeretik Viktort és hányan Ferit, ki hazudott és előrehozott választások esetén ki győzne. Az érdekli őket, hogy ne így, mert esetleg a másik szomszéd is megteszi. Nem fognak megoldást keresni, hogy ha nem így csináljuk, akkor hogyan. Erre tartják a nemzeti politikát. Ne értsük félre, nem az EU jogszabályokról van szó. Az érthető, hogy betartatják, bár abban az esetben is fontos, hogy eddig betartatták-e és milyen módon tartatják be: mert sokszor nincs eszközük, vagy nem éltek még soha vele más esetben (vagyis minimum kétséges, hogy fair lenne az alkalmazása). Ha pedig nincs eszközük és ezért nem tudnak elkapni egy vélt (ti. jogvita esetén kérdéses, hogy ki dönthet függetlenül) kihágásért, akkor elkapnak máshogy (lásd még Al Capone).

lisbon.jpg

Akárhonnan nézem, itt nem szabálykövetésre megy ki a játék, hanem elrettentésre, nem közös érdekvédelemre, hanem nemzeti érdekvédelemre. Az EU hiányossága (vagyis, hogy nem ratifikálták elegen az unió alkotmányát és nem kezdték el a munkát egy föderális Európán) miatt nem tisztázottak az erőviszonyok és szabályok sem, így most mindenki a saját érdekeit védi.

Ameddig a törvények nem univerzálisak, addig nehéz őket betartatni. Ha pedig az univerzális törvények hiánya oda vezet, hogy lesznek EU állampolgárok akiknek (pl. ma Magyarország) kompromisszumos megoldásként dobnia kell egy jogszabályt, egy alkotmányt, egy kormányt vagy egy parlamentet, mert 'rosszul választott', akkor annak az az eredménye, hogy ezen választók szempontjából a rendszer nem demokrácia. Nem dönthetnek szabadon. Persze nem gondolom azt, hogy ha holnap egy tömeggyilkost szeretnénk megválasztani elnöknek tömeggyilkolásra, akkor az EU ölbe tett kézzel nézze. Azonban ne is ringassa magát senki abba az illúzióba, hogy bármilyen intervenciónak köze lehet a demokráciához. Ez nem politikai, vagy tartalmi kérdés. Ez formai kérdés.

Az elmúlt hetek eseményei egyre inkább megmutatják Magyarország és az EU hiányosságait is. Nincs elég demokrácia ahhoz, hogy igazi demokrácia lehessen. Magyarországon a felelős választók hiányoznak, akik megkeresik azokat a környezetükben akikben megbíznak és rájuk merik bízni a politikát, helyette szekértáborokat és azok jelöltjeit támogatják, és az EU-ban sok állam választói hiányoznak ahhoz, hogy föderációs köztársaság lehessen és ne pedig az EU nagyhatalmak homokozója.

A konkrét helyzetben két értelmes irány körvonalazódik: kiválni és laza, gazdasági szálakkal kötődni csak az EU-hoz (pl. EFTA/EEA tagként), vagy pedig kőkeményen nekiállni lobbizni a mielőbbi USA jellegű föderációért. Az előbbi kérdéses, hogy kifizetődő-e Magyarország számára, az utóbbi kérdéses kifizetődő az EU nyugati fele számára. Azonban a sodródásból már úgy gondolom nem csak nekem van elegem.

Álljanak itt Margaret Thatcher szavai még 1990-ből, ahol tolmácsolja aggályait az Egyesült Királyság szuverenitásáról az EU-ban:

449 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://westwing.blog.hu/api/trackback/id/tr463539277

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: NEM MENŐ. 2012.01.13. 11:45:29

Csak hogy el ne felejtsem, összeírom magamnak azokat a dolgokat, amik miatt már rég el kellett volna zavarni a bánatba a jelenlegi kormányt, és amiért garantált, hogy soha többet nem szavazok rájuk. (Nem mintha az előző garnitúrát jobban szerettük voln...

Trackback: El a kezekkel Magyarországtól! - sajtófelhívás 2012.01.13. 09:53:42

Polgári megmozdulás Magyarországért szombaton 3-kor a Kossuth téren!Kedves Barátaink! Mint azt tapasztalhatták, az események felgyorsultak. Példátlan támadás érte, éri a magyar szuverenitást. Ezért az Élőlánc Magyarországért 14-én, szombaton 15 órai ke...

Trackback: Magyarország új miniszterelnöke előreveti árnyékát 2012.01.13. 09:22:34

Bajnai Gordon blogján megjelent írása alapjában megváltoztatta a politikai erőviszonyokat Magyarországon, még akkor is ha ez még nem teljesen nyilvánvaló mindenki számára. SOROK KÖZÖTT A politikai szempontból eddig a háttérben meghúzódó Bajnai g...

Trackback: Csavarok a magyar politikában 2012.01.13. 07:30:19

Az elmúlt hónapokban csendes megfigyelőként szemléltem az itthon zajló eseményeket és egyre jobban összekuszálódott minden a fejemben. Bizonyára csak arról van szó, hogy nem tudok lépést tartani azzal az új irányvonallal, mely szerint már nem lehet ide...

Trackback: Az EU ne szóljon bele, de azért adjon pénzt! 2012.01.12. 23:28:23

Arról ír az Index cikke, ismét -tovább- csökkent a magyar lakosság körében az EU támogatottsága.  Az Eurobarometer felmérése szerint a magyarok 47 százaléka bízik az EU-ban, 44 százaléka nem, 9 százalék pedig nem tudja.  Vona Gábor pedig már ...

Trackback: Pálgium és Orbán 180 foka - Vágó Gábor 2012.01.12. 22:31:14

Orbán Viktor és Schmitt Pál álamfő egyszerre vált hiteltelenné, előbbinek gazdaságpolitikai tervei, utóbbinak doktori plágiuma akadálya a nemzetépítésnek. Ha Viktor nem ismeri el szabadságharca vereségét, a befagyasztott EU pénzekkel végleg lehúzhatjuk...

Trackback: Megbüntesse-e az EU Magyarországot? 2012.01.12. 19:34:43

Az Alaptörvény életbe lépése óta megsokszorozódtak az Orbán-kormányt (vagy rendszert) szidalmazó politikai nyilatkozatok. Az újságolvasó állampolgár csak kapkodja a fejét, hogy épp melyik világhatalom kritizálja a szegény magyar kormányt. Többször felm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomwar 2012.01.12. 18:14:12

Nos, gratulalok, szamomra egy ilyen iras tekintheto vitainditonak.

magyar ember teli szájjal 2012.01.12. 18:14:14

Akkora ökörség ez az EU-szkeptikusság, hogy nem igaz. A norvégoknál oké, na de minálunk???? Nem véletlenül Bécsbe indultak az emberek 1990-ben Gorenjéért, és nem pedig Kijevbe szamovárért.

PiggyBlanka 2012.01.12. 18:14:16

Mivel igen értelmeseket írsz, úgy gondolom finomságokon is érdemes elmélkedni.

"Magyarországon a felelős választók hiányoznak, akik megkeresik azokat a környezetükben akikben megbíznak és rájuk merik bízni a politikát"

Az a szitu, hogy nem létező fogalmakat próbál mindenki használni. Magyarországon nincsen olyan, hogy "akikben megbíznak". Éppen ez a lényege a "tízmillió taxis" országának, hogy az egyszeriember MINDIG utálja a politikust. Ez magának a magyar embernek a mibenléte. Ez maga a magyar mentalitás, az "önmaga-mások" viszonyának kifejeződése. A magyar egyénekben úgy képeződik le a "többi magyar", hogy közben (a nyilvánosság szintjén) erősen csordásodásra hajlamos, imádja a túlzásokat, főleg a negatív elvárásokat hangoztat.
Egészen biztos, hogy ennek köze van a két elvesztett háborúhoz, kommunizmushoz, elhazudott 1989-hez. Okként és okozatként is.

Más:
Az EU sosem lesz USA jellegű föderáció. Nincs meg a közös kulturális gyökér. Sőt annak kifejezetten az ellenkezője van. Széttagolt, kifejlett államalakulatok, évezredes ellentétek, sérelmek. Nem várhatjuk, hogy a magyar-szlovák zsigeri utálat akár néhány évtized alatt a közös EU-ba vetett hit miatt alktruisztikusan megváltozik. Az EU-ban sosem fognak kitűzőt viselni az emberek az ezernél több kilométerrel arrébb terrortámadás utáni mentésben meghalt tűzoltók emlékére. (9/11)

Az EU egy őrült jó marketing szlogen, amin nehéz fogást találni, mert az valami "szélső" lesz (bal, vagy jobb) és attól tart a köznép. Ezért elterjedt ez a buta EU demagóg marketing szlogen az emberek fejében, pedig őrült hasznos lenne megnézni, hogy melyek azok az államok, amelyek egyértelműen, vastagon és évek óta jól jártak vele. Az EU a vas és acél ipari szövetség buta kiterjesztése, ne felejtsük el!

Kilépni, azt kell.
Hiszen te magad is most írod, hogy minden állam az EU-n belül a saját érdekeit védi. Mi is ezt tesszük, mondta is OV sokszor. Csak baromi szar lapjaink vannak. Nehéz így pókerezni.
Akkor inkább lépjünk ki, javulni fognak a lapjaink.

Nem tartom lehetetlennek, hogy van ilyen forgatókönyve.

okosallah 2012.01.12. 18:14:18

Nagyon okos meglátás ez a poszt. Emlékezzetek csak vissza, hogy hány ország szavazott NEM-el az EU-ra azonban egy NEM-et nem fogadnak el válaszként Brüsszelben.
Addig szavaztatták újra a népeket amig az jött ki amit a bürokraták akartak.

A Merkozy (Merkel+Sarkozy) legújabb terve a "még több Eu" ( more EU), "2 sebességes EU" ami azt jelenti, hogy a "Nagyok" közös kormányt alakitanának és a többit kizárják a döntés-hozatalból.

Ennek semmi köze OV politikájához, annál inkább a PIIG (Port.It.Ireland.Görögo.) helyzetéhez.

Az Eu nem OV és Brüsszel közötti harc - amit a balos OV utálók igyekeznek elhitetni - hanem egy szélesebb kőrű ellenállás Brüsszel "új-Római Birodalmi" elképzeléseivel szemben.

Akik tudnak jól angolul azok meghallgathatják a velős Euroszkeptikus Brit UKIP képviselő, Nigel Farage beszédeit a youtube-on: szuper éles és találó.

feketehun 2012.01.12. 18:14:21

Fura egy megközelítése van ennek a posztnak, noha nem teljesen hülyeség. 2012-ben mondjuk talán nem első sorban a Maastrichti szerződésből kellene idézgetni, van azóta sokkal szebb és jobb, a Lisszaboni, ami gyakorlatilag ugyanaz, mint a népszavazásokon megbukott EU-s alkotmány. Maastricht óta nagyon sokat változtak a dolgok, az országok között együttműködés sokkal szorosabb lett. Abban teljesen egyetértek, hogy akkoriban még sokkal közelebb állt a szervezet a konföderációhoz, de az azóta végbement fejlődés után ma már kb. félután vagyunk a föderáció felé. És ha a fiskális politika is egységesül, akkor - az eurozóna legalábbis - de facto föderáció lesz, és ez jól lesz így.

Az EU struktúráját nem úgy kell megítélni, hogy megnézed, milyen szabályokat hoztak a múltban, és ahhoz mérten elfoglalsz egy álláspontot abban a kérdésben, hogy akkor a tagállamok most szuverének-e vagy sem. Ha ez így működne, akkor 1951 óta nem lett volna semmilyen fejlődés. Az EU ma már nem csak gazdasági együttműködés, hanem vastagon politikai is, és történelmi léptékkel mérve nagyon gyorsan fejlődik.

Ez a mi konkrét esetünkre nézve mondjuk úgy megfogalmazható, hogy a Bizottság most esetleg megreguláz minket, aztán a Bíróság ezt meg is erősíti, kialakul egy EU-s joggyakorlat, amelyet később majd a közösségi jogalkotók is deklarálnak. A fejlődési irány ilyen, tényleg különbözik attól, ahogy a tagállamokban csinálják, de ettől még demokratikus.

tarackos 2012.01.12. 18:14:23

Szerintem meg a konkrét helyzetben az igazi demokráciát kellene azonnal elkezdeni megteremteni. Mert anélkül teljesen mindegy, hogy egy föderális Eu-ban vagy azon kívül élünk...

cincinnatus 2012.01.12. 18:14:24

Mielőbbi föderációt.

Anti Anyag (törölt) 2012.01.12. 18:14:26

Hosszú ideje egyetlen értelmes elfogulatlan poszt az Indexen.

"A konkrét helyzetben két értelmes irány körvonalazódik: kiválni és laza, gazdasági szálakkal kötődni csak az EU-hoz (pl. EFTA/EEA tagként), vagy pedig kőkeményen nekiállni lobbizni a mielőbbi USA jellegű föderációért. Az előbbi kérdéses, hogy kifizetődő-e Magyarország számára, az utóbbi kérdéses kifizetődő az EU nyugati fele számára. Azonban a sodródásból már úgy gondolom nem csak nekem van elegem."

Tudomásul kell venni, hogy az EU demokráciája csak egy rugalmas keret és ezt az erősek alaposan ki is használják a gyengébbek rovására, hiszen ott is első a szavazó.

Harmadik alternatíva egy nagyon erős közép európai kis EU lenne (lett volna) az EU-n belül, de ez még reménytelenebb, erről épp az EU néhány tagja idejekorán már gondoskodott.

Ki kell lépni és csak nagyon óvatosan közeledni.

regress 2012.01.12. 18:14:27

magyarországon nem demokrácia,és önrendelkezés van,lassan 2-éve.csak orbánrendelkezés

Advanced Flight 2012.01.12. 18:14:28

"Megdöbbentő, amikor már a visszafogott, racionális hangok is"

Úgy érted, már a kőballib index sem tudja tovább védeni a védhetetlent, és leírja, hogy itt nem demokráciaféltés van, hanem zsarolás, fenyegetés és presszió--a pénzbehajtás zavartalanságának biztosítása érdekében?

Hát ja. Ideje felébredni.

S.O.Meone 2012.01.12. 18:14:29

ha thatchert megbuktatták, akkor majd pont vikit nem akarnák? már onnantól támadás alatt vagyunk, hogy megnyerték a választást.

amúgy ez az egész EU egy nagy humbug. lépjünk ki, vagy basszanak ki, oszt elég 1-2 ilyen multilaterális szerződést fenntartani, mint a schengeni és ennyi.
szabad mozgás, meg szabad munkavállalás.
a 3 nagy viszonya mindig is arról fog szólni, hogy épp melyik kettő fog össze a harmadik ellen. közös erópa, vicc...

thatcher hogyan is reagálta le a német újraegyesítést?

Rá Dios 2012.01.12. 18:14:31

Az EU inkább jelent egyet a demokráciával, mint az itt regnáló pártalakulat valaha megérthetné. Persze nem tökéletes semmi. Természetesen (?) lesz valamiféle kibontakozásféle, de hadd mondjam, Magyarországot már a Kádár korszakban is fölvették a nemzetközi pénzügyi szervezetekbe. Most is eladják a szabadságunkat a saját nyugalmukért. Így mi nem rosszul, ők meg korábbi demokráciájukra inkább emlékeztető körülmények között élhetnek.

turulpina 2012.01.12. 18:14:33

"Tegyük félre a nemzeti önérzeteskedést és koncentráljunk csak a demokráciára: nekem, mint választónak képviseli-e az érdekem az EU, mint egész?"

Igen, amikor azt mondja a bomlott emléjű mini szar elnöknek, hogy eddig, és ne tovább, akkor az én érdekemet is képviseli.

Tímár Mihály 2012.01.12. 18:17:29

Az EU azért tud beleszólni az ország ügyeibe egyáltalán, mert hitelre szorulunk. Nem tudna fellépni a mégoly diktatórikus törvények ellen sem, ha a magyar gazdaság dübörögne és nem szorulnánk hitelre.

Lehet egypártrendszert építeni, ha sikeres a gazdaságpolitika, illetve lehet idióta gazdaságpolitikát folytatni, ha egyébként normális demokráciát tart fenn a kormány, de az egypártrendszer építése és mellé az ész nélküli gazdaságpolitika nem tartható.

Egyébként, ha már demokráciáról van szó, meg számonkérhetőségről, a Fidesz választási programjában hol szerepelt az új alkotmámy, az új választási törvény, a nyugdíjállamosítás, a végtörlesztés, a visszamenőleges adóztatás és az, hogy csődbeviszik az országot? Ki adott erre felhatalmazást? Mert a választók biztosan nem. (Ui. nem volt választási program.) Mielőtt olyan nagyon hiányoljuk az európai demokráciát, vajon Magyarországon mennyire demokratikus az, hogy nem lehet leváltani egy tökéletesen inkompetens és hazug kormányt? (Ahogyan Gyurcsányt sem lehetett leváltani?)

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 18:25:53

@feketehun: EU-s joggyakorlat amiben különböző országok, népességük/pénzük/befolyásuk szerinti aránya alapján érvényesülnek az érdekeik... kérdés, hogy ezt valaha is elfogadja-e egy olyan ország, amely eleve sereghajtóként kerül be és kicsi az esélye arra, hogy kitörjön. Ha nagyon demagogizálni akarok akkor azt mondom, legyünk-e Európa cselédje?

is 2012.01.12. 18:26:04

@PiggyBlanka: "Nem várhatjuk, hogy a magyar-szlovák zsigeri utálat akár néhány évtized alatt a közös EU-ba vetett hit miatt alktruisztikusan megváltozik."

Ez nem igaz. A francia-német ellenállás bajor sörözések és provance-i borozások során nyilván előkerül egy asztalnál, de konkrétan a két ország három nagy háború után puszi pajtás néhány évtizeden belül. Itt a példa, lehet rajta dolgozni.

ikszel 2012.01.12. 18:26:05

Projektvezető vagyok. Akkor vagyok sikeres, ha a projektem végterméke megfelelő minőségben és költséggel elkészül időre. Ehhez van egy csapatom, amely előálltja a végterméket. A feladatom az, hogy elérjem, hogy ez a csapat együttműködjön, motivált maradjon és mindenki maximális erőbedobással dolgozzon, egyenlő mértékben vegye ki a részét a munkából. Ennek figyelembe vételével állítom össze a csapatot a munkára jelentkezők közül válogatva. Ha valakit kiválasztok ás elfogadja a csapatban érvényes szabályokat, akkor részesülhet a projekt sikerének gyümölcseiből, tehát az együttmőködés kölcsönösen előnyös. Ha azt tapasztalom, hogy valaki a csapatban nem az elvárások szerint teljesít, semmibe veszi a játékszabályokat és még másokat is erre buzdit, ámde hó végén ugyanúgy kéri a fizetését, mint a többiek, sőt többet, akkor erre a nem elfogadható magatartásra időben felhívom a figyelmét. Ha a figyelmeztetés eredménytelen, akkor rövid úton rakom ki a csapatból, mert tudom, hogy ha nem teszem, a csapat morálja zuhanni fog, a többieknek is nagyobb lesz a szája és ők is kevesebb munkáért szeretnének majd több javadalmazást.
Az ilyen döntésnek rendszerint negatív hatása van a kirúgott csapattagra és esetleg a családjára, de jótékony hatása van a projekt sikerére. Legalább is ez így működött az én kis projektjeimben. Lehet, hogy ez "Európai Unió" nevű gigaprojektben másképp működik?

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 18:28:38

@Tímár Mihály: Jogos a dörgés. Mindazonáltal a párt olyan mint a szavazója. A probléma otthon kezdődik, amikor szidjuk a kormányt, de nem tudjuk mit akarunk. Szerintem.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 18:34:33

@ikszel: Ez nem egy céges projekt. Ez inkább hasonlít egy egyesülethez. Ha valaha dolgoztál önkéntesekkel non-profitnál, akkor tudod miről van szó. Ha nem, akkor nagyon nehéz lenne egy kommentben elmagyarázni, de a lényeg, hogy mindenkinek (és MINDENKINEK) az érdekeit, nyűgjeit, érzékenységeit tiszteletben kell tartanod különben elhúz. Akkor kicsit árnyaltabb a dolog, ha kompenzálod a résztvevőket (de nem alkalmazod őket). Azonban ha nem tudsz halálpontosan arányosságot teremteni a kompenzációban (és itt fontos az is, mit tartanak az önkénteseid annak - ez is emberről emberre változik), akkor az elégedetlenek kiverik a balhét, távoznak, vagy elszabotálják az egész projekted...
Az egyetlen hatékony módszer ha megadod nekik pontosan azt, amit gondolnak. Sőt. Ekkor meg is mondhatod nekik mit csináljanak, meddig és hogyan...amúgy kissé körülményes.

is 2012.01.12. 18:34:44

@S.O.Meone: "oszt elég 1-2 ilyen multilaterális szerződést fenntartani, mint a schengeni és ennyi.
szabad mozgás, meg szabad munkavállalás."

aztán miért tartanák fenn velünk azt a többiek? a multilaterálishoz a többieknek nincs szava, ők csak majd ugrálnak, mi meg mazsolázunk? előnyöket élvezni igen, kötelezettséget vállalni nem? nagyon jól hozod a 3 éves gyerekek világképét.

is 2012.01.12. 18:34:51

@Politizátor: Kalifornia, aki önmagában a világ hatodik gazdasága lenne, az USA cselédje. de igazán, hiszen garantáltan netto befizető szövetségi szinten, szemben velünk, akik netto haszonélvezők vagyunk, évi sokszázmilliárd forint értékben. ne gyere ilyen hülye kérdésekkel.

pom pom 2012.01.12. 18:35:00

ki kell lépni az EU ból és körbe keríteni az EU t egy szögesdróttal...

is 2012.01.12. 18:35:07

@poszt: sajnos a demokrácia, ahogy azt te elképzeled kitermelte Hitlert (minden lépése választói felhatalmazáson alapult), úgyhogy a II.vh.-t követően átalakult a demokrácia fogalama, már régen nem a választói felhatalmazást értjük demokrácián.

emiatt a fogalomzavar miatt az egész posztod logikailag akkorát bukik, hogy nem is nagyon van értelme egyesével nekiállni, hogy hol tévedzs meg miben. ez a fogalomzavar köszön vissza a "békementesek" felhívásában, akik még azt írják, hogy ők a demokráciáért mennek az utcára. hát nem az európai demokráciáért, az biztos.

ikszel 2012.01.12. 18:35:11

@PiggyBlanka: "Akkor inkább lépjünk ki, javulni fognak a lapjaink."

Szerinted mitől javulnának a lapjaink? Mutass egy hozzánk hasonló adottságokkal rendelkező országot, amely független mindenkitől és jobban él, mint mi. Könnyű így látni a dolgokat, ha nincs tétje az okoskodásnak.

hattyú 2012.01.12. 18:35:14

:D ezen jót nevettem...

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 18:40:36

@is: Nem hiszem, hogy Kalifornia Állam egyetlen előnye a pénzek leosztása lenne, de nem is ez a lényeg: a kérdés, hogy Magyarország lakói hogyan gondolnák. Tekintve, hogy nem kaliforniaiak lakják...

nemsirunk 2012.01.12. 19:34:12

"Álljanak itt Margaret Thatcher szavai még 1990-ből, ahol tolmácsolja aggályait az Egyesült Királyság szuverenitásáról az EU-ban"

Az UK helyzete egészen más. Olyannyira, hogy nem is lesznek már sokáig EU tagok. Sokkal nagyobb és erősebb gazdaság, de még ők sem lesznek függetlenek: az USA-val való szövetségük fog minden eddiginél szorosabbá válni. Atlanti Szövetség és Európai Unió. (Orwell milyen jól látta előre, Óceánia, Eurázsia, Keletázsia). Magyarország függetlenségi törekvése olyan, mintha Borsod megye akarna kiválni. Kb annyira lennénk életképesek önállóan.

Visegrádi 2012.01.12. 19:37:10

Akkor kicsit vissza kellene nyúlni a görög csődveszélyhez. Az ország vezetői félredobtak minden, a fentihez hasonló kételyt ,elmélkedést a nemzeti függetlenségről, demokráciáról stb. Igen! Gazdasági okokból. A működésért.Függünk az úniótól (nem mellesleg inkább tőlük, mint pl. Kínától) , kellenek az ország működéséhez.
Az meg egy másik kérdés, hogy kik és milyen erők is határozzák meg az úniós politikát napjainkban, de nem mi az biztos és el kell fogadnunk, bármire is jutnak.

Link Elek 2012.01.12. 19:37:10

@Politizátor:
van kompenzalas.
a felzarkoztatasi tamogatasok. mi is kapjuk oket.

2012.01.12. 19:37:11

@is:

"sajnos a demokrácia, ahogy azt te elképzeled kitermelte Hitlert (minden lépése választói felhatalmazáson alapult)"

Szvsz attól kicsit messze vagyunk:

hu.wikipedia.org/wiki/Hossz%C3%BA_k%C3%A9sek_%C3%A9jszak%C3%A1ja

Qqriq 2012.01.12. 19:37:11

Szerintem régen ártott az unió magának annyit, mint az elmúlt 2 hétben a ficesz-kormány balhéjának kezelésekor. Ha Orbánékra elmondható, hogy kibújt belőlük az antidemokrata, akkor az uniós megszólalókra hatványozottan. Persze, lehet, megunták az asszertív kommunikációt Orbánékkal szemben, de így megsértették az "okos enged, szamár szenved" igazságot. Szerintem nagyon sok józanul gondolkodó uniós polgár döbbent rá az elmúlt napokban arra, amiről ez a poszt szól.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.01.12. 19:37:11

Én ezt nem értem, de tényleg. Ez már a második maszatolós poszt. Maszatol, mert kétségbe vonja az EU jogköreit azokban az alapvető kérdésekben, melyek egyértelmű szerződésekben vannak rögzítve. Maszatolás hosszú bekezdésekben arról értekezni hogy mire jött létre az EU. Jelenleg tagok vagyunk, és számomra bár nagyon nagyon kellemetlen, mégis biztonságot ad, hogy van szavuk az ellen ha egy tagországban visszamenőlegesen hoznak törvényeket, az alaptörvényben szabályoznak oda nem illő dolgokat, ezzel bebetonozva a hatalmat, ha politikusok akarják meghatározni melyik vallás mennyit ér, illetve ha kétszer egymásután sem sikerül hihető és tartható költségvetést összehozni egy kormánynak.
Természetesen a forint árfolyamát sok tényező befolyásolja, de meglepő mégis ennyire eliminálni a jelenlegi kormány felelősségét.
Észre kell venni,hogy ilyen stílusban, ilyen jogalkotási módszerekkel, és ilyen kiszámíthatatlan gazdaságpolitikával, mindenféle hatástanulmányok (lásd pl.: egykulcsos adó) nélkül hihetetlen mennyiségű gyors felületes salátatörvényt hozni (jó példa az orvosokról a vízügynél olvashatsz - hol neveznéd ezt jogbiztonságnak??)
Próbálom megérteni hogy mi a célod, és mit szeretnél üzenni ezekkel a posztokkal. Ha a kormány hajlandó lett volna már az első jeleknél bármilyen európai párbeszédre akár itthon, akár nemzetközi szinten, most egyáltalán nem tartanánk itt. Jelenleg az érdekérvényesítő képességünk NULLA. Ez egyedül az Orbáni politika hibája. Még a saját párttársai sem állnak ki mellette az EU-ban. Ez is az összeesküvés része?? Az a baj, hogy a cél nagyon nemes, nekem is tetszik ha az országomért kiállnak a politikusaink. De kérlek magyarázd meg hogy másfél éve pontosan ki és mi ellen is harcolnak? Mert azt hiszem most megtalálták az ellenfelet. Mindent nem lehet megcsinálni!

PiggyBlanka 2012.01.12. 19:37:11

@is:

És te is majd hordasz kitűzőt a gépeltérítők által a portugáliai partoknál elsüllyesztett EU-s kereskedelmi hajó spanyol, német, francia és más matrózainak emlékére?
Nem hinném.
Kulturálisan nincs SZÜKSÉGE az EU állampolgárainak arra, hogy a saját állami szerveződésük fölötti hivatalos szerveződést is az életükbe fogadjanak. Az egyén referenciapontja véget ér a saját államalakulatának (nyelvcsoportjának) határainál. Nincsen egységes nyelv, nincsen egységes vicckultúra, nincs egységes ellenség, nincs közös ellensége ellen együtt megvívott háború. Semmi közös sincs. Sőt kifejezetten minden "közös"-ségnek az ellenkezője van.

Csak azok az országok, akiknek jó az EU, azok nem ellenkeznek (nagyon). De valójában mindenki beleszarik.

lehet más a handa-banda 2012.01.12. 19:37:11

Az EU egy döglődő ló, amire mi most állítólag fordítva ültünk fel, ezért akarnak leszállítani bennünket. Eljön az idő amikor azt mondják majd: a fene vigye el, a magyarok jártak a legjobban, mi meg élhetünk rothadó lóhúson

daito 2012.01.12. 19:37:11

Kicsit bolondok vagytok.

"Az EU őse az Európai Közösség célja elsősorban gazdasági együttműködés és a béke megőrzése volt Európában."

Sőt, még most is ez a cél. Leírom, mert innen a magyar provinciából és -ban ez nem mindenkinek megy át.
Az a nagy büdös helyzet, hogy a világgazdaságban van 1-2 méretes szereplő - USA, Kína, Japán - akik népességszám, "technológiai" tudás, pénz tekintetében bármelyik európai államot meghaladják. Persze, ez a helyzet folyamatosan változik, pl. Japán súlya csökken, India jön fel, stb.

A lényeg az, hogy az európai régió, ha nem egységben játszik, akkor (nemzet)államokként zabálódnának fel. Valószínűleg egy német gazdaság magában nagy falat; de egy holland vagy egy cseh gazdaság nem ellenfél a nagyoknak.

Azért érdemes azt végiggondolni, hogy miért mi magyarok érezzük úgy, hogy az EU most beleszól a belügyeinkbe (igazából nem teszi - véleményez), és nekünk ez nem jó? Pl. miért nincs ilyen problémájuk a cseheknek?

Persze, az EU sok hülyeséggel, kötelezettséggel és nyűggel jár; de számos előnye is van. Ti is arról álmodoztok, hogy tök jó volna ezekből az előnyt megtartani, a kötelezettséget, a nyűgöt meg elfelejteni. :)

(Hozzáteszem; szerintetek mennyivel lenne jobb - akár gazdaságilag is az, ha kiválnánk az EU-ból, és ilyen-olyan társulási szerződésekkel bohóckodni? Gondolom tökre boldogok lennének Brüsszelben, hogy ezek a magyarok kaptak pár milliárdot, most meg menni akarnak, hát menjenek... Nem ismerős ez a viselkedési forma idehaza valahonnan?)

IntelCorei5 2012.01.12. 19:37:11

"Megdöbbentő, amikor már a visszafogott, racionális hangok is arra a következtetésre jutnak, hogy Magyarország felejtse el az önrendelkezést és a demokráciát." /idézet nem plágium/

Nagyon ügyes mondat, úgy van megfogalmazva h éppen a fordítottját jelenti. Itt a visszafogott, racionális hang az aki TÁMOGATJA az EU tagságot és ez megdöbbentő a poszt írója szerint. Én meg attól döbbentem meg h a kérdést így fel lehet vetni.

Az EU nem más mint egy lehetőség mellyel vagy tud élni egy ország vagy nem, bármely alternatíva az adott országtól függ és nem a többiektől.

A bolha is addíg szívhatja a vért amíg a csípése nem fáj, mert akkor bizony odacsapnak...

Ha belépsz egy csoportba vagy követed a csoportnormát vagy elhagyod a csoportot -úgyis kitaszít ha nem.

Tapogatott Kukorica 2012.01.12. 19:37:11

Annak tukreben, hogy Magyarorszag olyan 7200 milliard forintnyi vissza nem teritendo penzt kapott fejlesztesekre, igazan meglepo, hogy egyesek szerint ez nem jo biznisz ez az orszagnak. Ami el lett qrva, az a punnyadt posztkadari beidegzodes, ami sajnos a tobbseget jellemezte a "rendszervaltas" utan. A 3 ev gyestol kezdve a szocpolon at az ingyen eu-ig es ingyen oktatasig. Erdekes, hogy meg Amerikaban is csak tavaly ota letezik ilyen pl., mig Mo-on mindig is termeszetes volt az ingyen doki vagy a diploma. Es amig ilyenekre kolt az orszag, meg draga kozigazgatasra, nem beszelve a korrupciorol, addig az EU joggal erezheti ugy, hogy feneketlen bodonbe onti a penzt, mert igaza van. BKV-t konszolidalunk, MAV-tartozast veszunk at, kifizetjuk az eladosodott onkormanyzatok terheit... Nonszensz. Persze vannak lepesek, pl. vizitdij, de az ugye nem tul jol sult el, talan maskent kellett volna raeszmeltetni az embereket, hogy qrva draga az ingyen egeszsegugy. Vagy a tandij, amit most kezdenek bevezetni, ovatosan.
Szoval vannak lepesek, de nagyon keson, ezeket mar regesreg el kellett volna felejteni, az allam pedig nem fizetne ki evente tobbszazmilliardot felesleges baromsagokra. Szerintem mara konnyeden Ausztria szinvonalan elhetne a lakossag, ha feny gyulna a tobbseg agyaban es elfelejtenek az allando kizsigereleset a rendszernek. Persze, rohadtul fajna, de pont az EU az, ami segithetne atveszelni az atallas idoszakat, amig lebontjak a veszteseges allami vallalatokat, kiadasokat, aztan ujult erovel mar mindjart hatekonyabb lenne minden fejlesztesre koltott forint.
A baj az, hogy ezeket mar a 90-es evek kozepe, vege fele meg lehetett volna lepni legkesobb, de valamiert elmaradt a csoda. Most meg sokan csodalkoznak, hogy miert tortennek dolgok.
Talan kevesebben mennenek bolcsesznek, ha tudnak, hogy ugyse kapnak majd munkat. Talan nem lenne annyi felesleges ember a kozintezmenyekben. Talan nem lenne annyi segelyen elo. Talan nem lenne annyi orvos-beteg talalkozas, mint Magyarorszagon (EU 2. helyezett vagyunk az egy fore juto orvosi kezelesben).
Biztos szar lenne ideig-oraig, amig a BKV soval behintett helyen valami uj vallalat kezdi meg mukodeset, hasonloan a MAV-hoz vagy a Volanokhoz. Sokan elvesztenek a munkajukat is es bizony meg ehezes is konnyen elkepzelheto lenne. De ha most nem lepi meg valaki ezeket (es nem), akkor 2-3 even belul Magyarorszagon ver fog folyni, de brutalis modon. Egy legyengitett orszag meg konnyen predava valik.
Az EU-tol kaptunk eddig sokmindent. Mit kaptunk az oroszoktol, kinaiaktol, barki mastol? Lophaszt. Ezert kellene meg most eszrevenni, hogy Europaban van az orszag, nem mashol, onnan kapta (es remelhetoleg kapja is majd) a legtobb penzt, nem mashonnan. Oda kell tartozni, mert jelen pillanatban mashova nem lehet, ill. nincs sok ertelme. Vagy ha valaki fel tud mutatni eredmenyeket mondjuk a gyumolcsozo kinai kapcsolatokrol, akkor osszeteszem a ket kezem. Ilyenek nincsenek, baromsag. EU van, itt a szomszedban rogton, adott is egy csomo penzt regebben, az orszag nem jol gazdalkodott vele.
Hepciaskodas helyett be kene fogni a kenyerlesot es elfogadni azt, hogy bizony el lett szurva sokminden. Neha hatralni kell az agarakkal, nem lehet allandoan nyomulni, mert csak koppan az ember a vegen.
Aztan ha kicsit egyenesbe razodnak, akkor lehet tenni kedvezmenyeket, hogy pl. a legjobb 10% tanulo tandijat atvallalja az allam, utolag. Vagy hogy a nyugdijasok ingyen utazhatnak, de csak csucsidon kivul, csucsidoben ugyanugy pengessenek. Vagy lenne ketszintu egeszsegugy, ahol a nover is tudna vernyomast merni es receptet kiadni, de ha kell, akkor persze tovabbutalhat az orvosig. Lehet talalni arany kozeputat, csak keresni kell, nem pedig hatradolni vagy oklot razni.

NA YA! 2012.01.12. 19:37:11

Jót tett a zindexnek a tulajdonosváltás! Megkezdődött a zideológiai nevelés itt is! Ja, lépjünk ki az EU-ból, csak aztán semmi vinnyogás elvtársak!:x)

J.László 2012.01.12. 19:37:11

Ki kell lépni ez EU-ból. Fel kell mondani az összes hitelt, az így felszabadult forrásokat fegyverkezésre kell költeni. Páncélos hadosztályainkat Merkava (de.wikipedia.org/wiki/Merkava) harckocsikkal kell felszerelni, így elnyerjük Izrael támogatását. Ezután elfoglaljuk Romániát, Szlovákiát és Szerbiát. Horvát testvéreinkkel egyesülve lerohanjuk Európát és felszabadítjuk Európa népeit a liberalizmus igája alól. Legközelebb csak ilyen kormányprogramra vagyok hajlandó szavazni.

S.O.Meone 2012.01.12. 19:37:11

@is: azért mert multilaterális vazzeg. ők is szabadon utazhatnak át. nem mi lennénk az egyetlenek...

Balt 2012.01.12. 19:37:12

@ikszel: Őőőő, már csak az s kérdés, mennyire demokratikus egy ilyen (vagy bármilyen) projektvezetés...?

nekemtökmind1 2012.01.12. 19:37:12

Az a baj, hogy az egész rendszerváltás utáni történelmünk arról szólt, hogy szivat az Eu.
Kezdve ott, amikor a pártállami rendszer adósságait inkább kiszenvedtük a gazdaságunk dobra verése árán, mert Kohl azzal hitegetett hogy pár év alatt felvesznek minket is maguk közé, akkor még élénk volt Portugália példája, akibe azért nem kis pénzt tömtek bele.
Hitegettek minket a bécsi cukrászdával, és azzal, hogy 40(100) év után újra azokkal leszünk egy pályán akivel érdemes.
Aztán a francia és a német állam tulajdonában lévő energiacégek felvásárolták aprópénzért privatizáció címszóval a magyar energiaszektort, az élelmiszeriparunkat szintén kiirtva mindent ami minket valaha naggyá tett.

Ehhez képest az EU hatalmas arccal minden alkalmat megragadva oktat, diktatúrát nácizmust ,kiáltva védi a gyarmatokra kihelyezett pénzét és a piacait rendszerint magyar baloldal tapsával övezve.

Kilépni ennek ellenére nem lehet, mert naivitás lenne azt gondolni, hogy majd mi jól kilépünk , de minden előnyét tovább élvezzük mint Svájc, vagy Norvégia, ha mi bontanánk asztalt az csúnya bosszút szülne, egy igazi és valós ok a példastatuálásra. Az véres vég lenne, és ismerve a magyar mentalitást minél jobban presszionálna az EU annál nagyobb eséllyel kerülne a jobbikhoz hasonló szélsőséges erő.

Bennmaradva meg azért lobbizni, hogy a maradék szuverenitásunkat is elvesztve kimondva is a német érdekek érvényesüljenek a magyar parlament döntéseikor nem vonzó alternatíva.

Harmadik útként lehet feszegetni azt az utat amin most járunk, és elmenni a határokig, és kitolni azokat.Kipróbálni, hogy tényleg fojtogatnak fulladásig, és bevállalják az osztrák bankrendszer feltőkésítését, vagy időben végiggondolja, hogy hiába álmodozik arról, hogy "Magyarország nem jelent rendszerszintű kockázatot" attól még az, és az amúgy is rogyadozó Eu-s gazdaság első dominója lehet.Úgy, hogy mesterségesen okozták a csődjét.

Megoldás az nincs, a harmadik úton járunk, és nagyon gyorsan keresnünk kellene legalább 3-4 olyan ügyet amiben ránk szorul az EU, ne, tudom van e egyáltalán ilyen.

S.O.Meone 2012.01.12. 19:37:12

@Rá Dios: jah, EU meg a demokrácia :D

vicc.
min a görögöknél.
papandreu:kérdezzük meg a 'közönséget'
EU: hülye vagy? takaroggy!

KayaIbrahim 2012.01.12. 19:37:12

De sok itt a tudatlan. Könyörgöm gondolkozzatok már el, hogy GB miért húzza a száját? Norvégia miért maradt ki? Szimpla kis haszonleső országként mire mennénk egyedül? Ilyenkor mindjárt előjön a komcsi duma, hogy mi agrár ország voltunk! Még a legvéresebbszáju jobbikos is ezt szajkózza. Na nehogy már! Ilyen éghajlat mellett? Tán a mediterrán országok igen!
S utalva a magyar-szlovák viszonyra , ha nem lenne EU, már rég egymás torkának esnének a mitugrász nacionalista országok. Lehet hősködni, meg 100 évvel ezelőtti országmatricát kiragasztani. Ettől még Mátyás volt az utolsó aki nyert nekünk háborút. Legfeljebb elérjük, hogy most a románok és a szlovákok szállnak meg minket. Teljesen hülye itt mindenki?

Qqriq 2012.01.12. 19:37:32

@is:

"aztán miért tartanák fenn velünk azt a többiek? a multilaterálishoz a többieknek nincs szava, ők csak majd ugrálnak, mi meg mazsolázunk? előnyöket élvezni igen, kötelezettséget vállalni nem? nagyon jól hozod a 3 éves gyerekek világképét. "

Norvégia, Svájc?
Őket bünteti az unió, mert nem léptek be? Velünk miért tenné?
(Izland más kérdés, azok tökös gyerekek. Beintettek az IMF-EU duónak, úgy ahogy kell.)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.12. 19:37:32

@Politizátor: "Ha nagyon demagogizálni akarok akkor azt mondom, legyünk-e Európa cselédje? "

inkabb, mint orbane.

mivel a fold lakossaganak a masfel ezreleket ha kitesszuk, sem atombombank, sem olajunk, sem semmink, csak egy stoplis-gumicsizmas torzsfonok az o bandzsa varazslojaval aki mindig tokonszurja magat a palcajaval. igy nem nagyon van mas valasztasunk, mint betagozodni az unioba.

a masik lehetoseg, hogy kinai, vagy orosz gyarmat leszunk, ahol orban egy babkormany vezetoje, ami moszkvatol, vagy pekingtol fogad parancsokat.

szoval maradnek az eu cseledje lehetosegnel:-)
es inkabb brusszel, mint moszkva, vagy peking.

egy ilyen jelentektelen orszagot egy mondatban emlegetni a fuggetlenseggel meglehetosen oxymoron.

nemsirunk 2012.01.12. 19:37:32

Nem értem, mi ez a függetlenség-féltés? A függetlenség csak egy eszköz, semmi más. A cél az, hogy minél magasabb legyen az életszínvonalunk, ehhez keresünk eszközöket. Korábban hasznos volt a függetlenség, de ma már csak hátrányai vannak.
Ma a legjobb választás a totálisan egységes EU tagjává válni. A független kis nemzetállamok kora lejárt, a mai globalizált világban a miénkhez hasonló kis gazdaságokat megeszik reggelire. Az irányításnak azon a szinten kell megvalósulnia, ahol a folyamatok végbemennek, márpedig ez ma már az életünk minden területén globálisan zajlik, vagyis minél globálisabb vezetés képes csak szabályozni ezt. Csak úgy lehetne visszatérni a nemzetállami kormányzáshoz, ha ezeket a folyamatainkat is visszakorlátozzuk a határainkon belülre, ez pedig egyet jelenten a bezárkózással, elszigetelődéssel. Ami brutális életszínvonal-zuhanást okozna. Látható, hogy a ma elszigetelten működő országok (É-Korea) milyen színvonalat képviselnek.

Az EU-t pedig lehet demokratikusabbá tenni, ehhez nem kell az egyes tagállamoknak semmiféle jogot biztosítani. Sőt elvenni kell. Ha rajtam múlna az Európai Parlament jogait erősíteném fel a nemzeti parlamentek rovására, az EP képviselőket pedig az egész EU-ra egységes tisztán listás választási rendszerben választanák.

Qqriq 2012.01.12. 19:37:36

A magyar kormánynak be kell tartania az uniós szabályokat.
Ezt 1945 óta szinte minden magyar kormánynak elmagyarázta valamelyik unió. Viktoré sem kivétel, nekik is be kell tartaniuk, amíg valamivel zsarolni tudnak bennünket.

2012.01.12. 19:41:44

Ha csak szóba kerülne egy magyarországi népszavazás az EU-ból való kilépésről, azonnal szedném a sátorfám, és mennék a határ után(elé - Erdély, felvidék :)). Elég röhejes lenne, ha körülöttünk mindenki EU tag lenne, mi meg a kilépéssel kacérkodnánk. Az EU a legjobb dolog, ami történt ezzel az országgal. És igen, az EU-ban lehet írni aggódó cikkeket a demokráciáról, nem Fehérruszkiknál.
Európai Egyesült Államokat, amilyen gyorsan csak lehet.

Martian (törölt) 2012.01.12. 19:41:46

@Rá Dios: "Az EU inkább jelent egyet a demokráciával"

Inkább gengszterszindikátus, bürokratikus vízfejjel...

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 19:42:31

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Ez így is jó. Csak akkor azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy Trianonban félmunkát végeztek...

Terlis 2012.01.12. 19:44:22

Az iromány kifelejtette, hogy az EU jelenlegi egyik legfontosabb funkciója, hogy a globalizáció kihívásaival meg tudjanak küzdeni az öreg európai államok, tehát hogy versenyképesek legyen olyan milliárdos lélekszámú szuperhatalommal mint Kína és olyan gazdasági erőt képviselővel, mint az Egyesült Államok.

Lehet, hogy ez nincs benne az EU alapszerződésben vagy az EUMSZben, de mégis olyan axióma, minthogy az USA egyik legfőbb feladata, hogy a polgárai bőséges fogyasztásra vonatkozó igényét kiszolgálja.

Egyébként meg Észak-Korea dúskál a szuverenitásban: akinek az kell, felőlem nyugodtan disszidálhat. Magyarország ritkán az erejének, többnyire a nagypolitikai lavírozásnak (kompromisszumok!) köszönhette az évezredes fennmaradását. A nemzeti érdekek nem kellő súlyú érvényesítése ugyanúgy hazaárulás, minthogy nemzeti érdekek mögé bújva vívunk szélmalomharcot magunk és a holdudvarunk gazdasági érdekében.

Martian (törölt) 2012.01.12. 19:44:24

@Qqriq: "Ezt 1945 óta szinte minden magyar kormánynak elmagyarázta valamelyik unió."

Nem valami jó ómen, mert az a régebbi unió fel is bomlott... :)

magyar ember teli szájjal 2012.01.12. 19:44:34

@Politizátor: ők az EU-n kívül is fejlett ország lesznek, elfogadott, gazdag állampolgárokkal, mi pedig nem. Kár hogy ezt rengetegen nem fogják fel.

pom pom 2012.01.12. 19:44:37

a demokráciának nincs vége....
nálunk sose volt...

talán majd most (a reményhal megy utoljára)

flamer 2012.01.12. 19:44:47

A t. posztoló alapvető tévedése ott van, hogy szerinte akkor van Magyarországon demokrácia, ha egy magát túlnyert párt vezetője szabad ámokfutást művelhet.
Jelenleg az az abszurd helyzet állt elő, hogy a magyar demokrácia legnagyobb ellensége Orbán Viktor és az EU (nyilván gazdasági szándékoktól is vezérelve) meg védi azt.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 19:50:17

@Terlis: Az északkoreázást már mondtam, hogy nem stimmol. Függenek azok Kínától rendesen, de még beleszól az életükbe az is, hogy az USA mit csinál (pl. nem ad segélyt...).

Ami pedig a nemzeti érdekek érvényesítését illeti: hogyan gondolod érvényesíteni a nemzeti érdekeket, amikor nem tudod összeszedni, hogy a nemzet szerint mi az (tekintve, hogy az nem lehet, amit az erősebb hatalmak megvétóznak). Értem, hogy kicsik vagyunk mi ehhez, de ha már azt állítjuk, hogy demokrácia van, akkor ragaszkodjunk már hozzá. Ha pedig az a szitu, hogy kicsi vagy menj a sarokba, akkor mondjuk azt és legalább mindenki tudja hol a helyünk...

2012.01.12. 19:53:44

@Politizátor:

"Értem, hogy kicsik vagyunk mi ehhez, de ha már azt állítjuk, hogy demokrácia van, akkor ragaszkodjunk már hozzá."

Ez mit jelent?

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 19:53:57

@flamer: Nem hiszem, hogy ez a feltételezés szükséges lenne annak megállapításához, hogy beleszól-e a nyugat az ország alapvető belügyeibe, vagy sem. Ha pedig igen, milyen felhatalmazással?

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 19:54:48

@MikeBoy: Ha már azt mondjuk, hogy demokrácia van, akkor ragaszkodjunk ahhoz, hogy tényleg demokrácia is legyen.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 20:00:02

@taskatasi: Nincs relevanciája annak, hogy a kérdéses cikk szerzője proEU vagy antiEU. A lényeg, hogy a cikkben tett megállapításai alapján kimondható, hogy EU-ban kialakult hatalmi-jogi-politikai viszonyok miatt Magyarországnak nem marad önrendelkezése és (ennek közvetlen folyományaként) demokratikus berendezkedése.

nemsirunk 2012.01.12. 20:06:47

Az nem antidemokratikus, ha az EU kívülről beleszól a magyar "belügyekbe". Merthogy ezek már nem belügyek, olyan szorosan működnek együtt az egyes tagállamok.

Amúgy kicsit olyan a helyzet, mint amikor a részeg férj veri a családot, és a kívül állók aggódva hallgatják a sírást. A részeg tahó szerint a saját lakásában azt csinál amit akar...

szociologus 2012.01.12. 20:07:17

Tényleg jó a poszt, gratula!

Elöljáróban ahhoz, amit mondani akarok: Tudom, hogy a demokrácia több, mint a szabad választások kérdése.

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a nagy Ejrpaunijónak nem jutott eszébe az új választójogi törvényt kritizálni (amire szintén lett volna némi oka), nem ez nincs a listán, ellenben rajta van a független jegybank (mint demokrácia oszlopa kacc, kacc), meg a bírók nyugdíjazása (nem vagyok benne biztos, hogy a fiatalabbak narancsosabbak, mint a nyugdíjba küldött öregek, mellesleg sztem a bírói kar központosítása nagyobb baj).

Nincs a listán az alkotmánybíróság jogkörének a csorbítása sem, nyilván azért, mert ez sem fontos a demokrácia szempontjából. Sokkal fontosabb az adatvédelmi biztos... Aha.

Mellesleg fura Merközi szájakból demokráciáról szónokolni azok után, hogy a görög miniszterelnököt kisöprűzték, amikor népszavazást akart. Biztosan azért, mert az sem demokratikus...

2012.01.12. 20:07:30

Értem, hogy kicsik vagyunk mi ehhez, de ha már azt állítjuk, hogy demokrácia van, akkor ragaszkodjunk már hozzá. Ha pedig az a szitu, hogy kicsi vagy menj a sarokba, akkor mondjuk azt és legalább mindenki tudja hol a helyünk..."

Dánia nem kicsi? Mikor küldték sarokba? Cseheket mikor küldték sarokba? Ragaszkodni a demokráciához? Egyelőre úgy tűnik, a tehetetlen magyar választók helyett ezt az EU tagállamai teszik meg.

biobender 2012.01.12. 20:54:13

@Politizátor: "EU-ban kialakult hatalmi-jogi-politikai viszonyok miatt Magyarországnak nem marad önrendelkezése és (ennek közvetlen folyományaként) demokratikus berendezkedése."

A tobbi orszagnak persze maradt, nemdebar? Akkor talan velunk van a baj, nem?

dtk74 2012.01.12. 20:54:13

A magam részéről nem adom fel. Próbálom életben tartani, és fejleszteni a cégeimet, de párhuzamosan nekilátok felépíteni egy másik EU országban egy tartalék projectet. Legyen hová mennem, amikor menni kell.
Mint a viccben.
Tudjátok mi a különbség a halál és a hasmenés között?
Semmi. Ha menni kell, akkor menni kell.

flamer 2012.01.12. 20:54:13

@Politizátor: Direkt nem szólhat bele. Nem is szól, a Magyar Közlönyben Barroso nem publikál.
A nemzetközi diplomácia megléte meg nem tudom, hogy mennyire újdonság, illetve az, hogy ha csatlakozunk egy szervezethez, akkor annak a szabályait illik követni. Persze fel is lehet rúgni, erre is van sok példa a világtörténelemben, de annak persze vannak következményei is.
Egyébként meg az EP-ben demokratikusan választott képviselők vannak és alapvetően az, hogy egy földrajzi egységnek nincs teljes mértékű önrendelkezése, nem jelenti a demokrácia végét, mert hát senki sem vizionálná a demokrácia végét csak azért, mert a Szigony utca belügyeibe magasabb szintről (önkormányzat, állam) beleszólnak.

aritus 2012.01.12. 20:54:15

@Politizátor: ház ezt legfeljebb csak a poszt állítja, tehát semmiképpen nem mondható ki. Milyen érvelés az, amelyik azzal érvel, hogy de megmondtam, sőt le is írtam, hogy Mo-nak nem marad önrendelkezése, ebből következően demokratikus berendezkedése, tehát ez így is van?! Egyelőre én azt látom, hogy Mo-n a demokráciát egy párt, egy önmagát nemzeti-kereszténynek mondott párt veszélyezteti azzal, hogy túl nyerte magát, és komcsi módszereket használ.

shwarcz bácsi 2012.01.12. 20:54:15

@Qqriq: Norvégia európa "olajhatalma", svájc európa trezorja, és nemcsak pénzzel van tele, hanem sok sok aktával...
Izland, becsődölt.bár sanszos, hogy a pénzmosás valamilyen formája valósult ott meg, ami kb 200év múlva fog kiderülni, ha kifog.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.12. 20:54:15

Azért an angolok is sokat tettek azért, hogy ne legyen egységes szabályozás. Kaptak is egy csomó pénzt...

biobender 2012.01.12. 20:54:15

@szociologus: "Mellesleg fura Merközi szájakból demokráciáról szónokolni azok után, hogy a görög miniszterelnököt kisöprűzték, amikor népszavazást akart."

Szerinted csak akkor demokrata Nemet- es Franciaorszag ha szamolatlanul onti a penzt korrupt es ostoba rezsimeknek???

Ez ennel sokkal egyszerubb - egyelore az EU szabadon eldontheti, hogy kinek ad penzt kolcson, ill. tamogatast. Penzt kapni a gazdagabb orszagoktol NEM demokratikus alapjog barmennyire is szeretnenk. Ha a gorogok meg akarjak szavazni, hogy visszafizetik - e a kolcsonoket vagy nem az termeszetesen az o demokratikus joguk. Hogy az utan, hogy ez az otlet egyaltalan felmerult, senki nem akar nekik tovabb kolcsonozni az meg a penzelo orszagok termeszetes joga.

Ugyanez van velunk is. Lehet szabadsagharcolni es baromkodni de azt elvarni, hogy az EU meg finanszirozza is az bizony meretes pofatlansag.

2012.01.12. 20:54:16

@Politizátor:

Mikor van demokrácia? (amihez még ragaszkodnunk is kell valamiért szerinted)

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2012.01.12. 20:54:16

@S.O.Meone: Te őszintén ha kilépsz akkor majd megmaradhatnak a jó dolgok.

Ez olyan mintha veszek egy tv-t hitelre, utána kijelentem,hogy szarok a hitelre a tv enyém a többi le van szarva.

Ha kilépünk akkor mindennek oda. Schengen, EU kohéziós alap, közös piac, stb...

De lesznek védővámok, "vas függöny" stb...

A kilépéssel nyert előnyök eltörpülnek, azzal szemben amit veszíthetünk, mi emberek, nem mi mint politikusok. Mert leszarom azt, hogy ki kormányoz amíg fejlődünk és jól élünk. (ez nem a mostani magyar rögvalóságra értettem)

Nekem sokkal fontosabb minden nemzeti önrendelkezési maszlagnál, hogy ne legyen gond kifizetni a számlákat és enni is legyen miből. Leszarom ki kormányoz tőlem még Orbán is lehetne.

De fel kell fogni, ha körbevesz minket az EU mi kint vagyunk akkor más nem marad mint a fejlett Ukrajna, meg a régi barát oroszok. Na akkor lesz majd itt Szomália.

Tudod mit csináltak a ruszkik velünk, gyakorlatilag kifosztották az országot. Mindent elvitek még a nagymamát és dédmama aranyfogait is. Aki egy EU-t egy Orosz diktatúrához hasonlít annak fogalma sincs milyenek is valójában az oroszok.

ökörpöröly 2012.01.12. 20:54:16

A történelem során mindig is voltak erőközpontok, melyekhez vagy csatlakozott egy nép/törzs, vagy nem. Ebben az esetben általában kiszorították, leigázták vagy perifériára lökték.

A magyar királyság történelme is egy ilyen "nemzetárulással" kezdődött. I. István "elárulta" a magyarságot, amikor mind a magyarság jogrendjét, mind a hagyományait, mind a ősvallását elárulta azért, hogy hatalomra juthasson. Nem csak eszmeiségében "árulta el" a magyarságot, hanem a nemzeti/közösségi vagyon túlnyomó többségét magánuralma alá vonta, illetve elajándékozta az idegen nemzetiségű papoknak, lovagoknak.
A korabeli magyar jogrend szerint I. István trónbitorló és hazaáruló. A magyar jogrend szerint a -senioritas intézménye- a legidősebb Árpád-házi leszármazott, azaz Koppány -aki egyébként szintén keresztény volt, görög katolikus- lett volna a hivatalos uralkodó. Továbbá hozzá kell tenni, hogy I. István nem csak a magyar jogrendet, ősvallást -hiszen a terjedő kereszténységgel párhuzamosan igen fontos szerepet játszott a korabeli társadalomban-, családját árulta el, hanem szabad jogállású emberek millióit taszította jobbágysorba. Akkor miért sírja vissza a jobboldal ezt a kozmopolita, Európa miatt saját nemzetét "eláruló" uralkodót?

Esetleg lehetne az ókori Római Birodalmat az EU-hoz hasonlítani. Egy nép/népcsoport/törzs vagy csatlakozott Rómához, vagy harcolt ellene. Elmondható, hogy általában azok jártak jobban, akik romanizálódtak. Mert a római jogrend, a római kultúra, a római kultúra általában pozitív hatással volt a közösség egész részére. Persze lehetett ellenállni Rómának, de akkor meg kellett küzdeni vele. Nem mellesleg a rómaiak által nem uralt területeken lévő szabad törzsek tagjai se éltek jobb életet -sőt!!!-, mint akik átvették a római civilizációt. Persze a Római Birodalom nem volt szent, történelme tele volt árulásokkal, őrült császárokkal, tömegmészárlásokkal, dekadenciával. De mégis, az adott korban Európában ők "kínálták" a legjobb életminőséget.

Meg lehet nézni azt, hogy egy adott egykori "közösség" Nyugathoz tartozó államai, illetve a függetlenek milyen fejlettségi szinten vannak, milyen a jogrendjük, az életszínvonaluk, az életminőségük.
Az ex-SZU országok Nyugat-barát balti államainak egy főre eső GDP-je 2009-ben: -Lettország 11.466 USD/fő,
-Észtország 140402 USD/fő,
-Litvánia 11.115 USD/fő
Az ex-SZU "független" államainak egy főre eső GDP-je 2009-ben:
- Oroszország 8681 USD/fő (ami elég alacsony, mivel a világ egyik leggazdagabb arany-, gyémánt-, olaj-, földgáz-, érclelőhelyeit birtokolja, hatalmas mezőgazdasági területekkel egyetemben),
- Ukrajna 2659 USD/fő,
- Moldova 1514 USD/fő
- Fehéroroszország 5166 USD/fő
2009-ben/
Ha megnézzük az életminőséget, az életszínvonalat, akkor is hatalmasak a különbségek.

De nézhetjük a volt Jugoszláviának tagállamainak esetét is.
A Nyugat-barát ex-jugoszláv államok egy főre eső GDP-je 2009-ben:
- Szlovénia 24.111 USD/fő
- Horvátország 15.284 USD/fő
A sokáig oroszbarát, Nyugat-ellenes Szerbia viszont elég siralmasan áll, annak ellenére, hogy több mint 70 évig a Jugoszlávia központi tagállama volt:
- Szerbia 5.821 USD/fő a GDP-je 2009-ben.

Nézzük meg a kettészakadt Korea esetét.
A Nyugat-barát Dél-Koreában 17.074 USD/fő a GDP-je 2009-ben, míg az "önálló", "szabad" Észak-Koreában ez becslések szerint 1.000 USD/fő körül van.
Persze itt is iszonyatos különbségek vannak az életminőségek közt, de megint nem a "szabad", független" állam előnyére.

Látható, hogy egy kis országnak ügyesen kell lavíroznia a lehetőségek közt. A "szabadság" sokszor szörnyű árat kér. Ugyan ki szeretne élni a szabad és független Észak-Koreában? Az afganisztáni tálib hadurak "szabadsága" alatt ki szeretne élni? Valaki szeretne emigrálni a kies Fehéroroszországba? Netán valaki lelkesedik a csecsen függetlenség iránt -ami elég rövid volt-, aminek az lett a következménye, hogy a hadurak egymást és a civil lakosságot mészárolták a föld kincseiért, a kábítószer útvonalak birtoklásáért?
Én inkább élnék a rabszolga, Európa-csicska Szlovéniában, Csehországban, balti államokban, mint a felsorolt "szabad", "független" államok bármelyikében. A "független", "szabad" államok esetében alig van külső kontroll. Jellemzően bűnözői csoportok vívnak harcot a hatalomért, nyomorba, szegénységbe, reménytelenségbe taszítva a "szabad állampolgárok" tömegeit.
Köszönöm, én az ilyen szabad, független államból nem kérek. Ezerszer inkább EU-uralom, mint beteg és torz "házi-nemzeti diktatúra". Akiknek a második változat tetszik, azok kitakarodhatnának valamelyik beteg ázsiai diktatúrába, mert odavalók, nem Európába!

hamisnero 2012.01.12. 20:54:16

@Politizátor: nem az a kérdés, céges, vagy sem. projekt. ha már differenciálunk, én inkább a célkitűzést hiányolom, ami nélkül projekt sincs (a status quo fenntartása nem ér:))

Chopinke 2012.01.12. 20:59:43

Bocsánat de szerintem itt keverjük a szezont a fazonnal. Az antiEU proEU kérdést nem szabad összemosni a mostani htatalommal még akkor sem, ha éppen felerősödött a probléma. Tudniillik a visszamenőleges törvények, manyup lóvék lenyúlása, esztelen törvénykezés, iszonyú pénzek eltűnése, bebetonozás stb stb nem EU specifikus. VIszont komoly probléma. Ha EUból kiválunk, akkor ez a komoly probléma tragédiává válik szerintem.

Szóval ha antiEU, akkor normális kormány, normális gazdaságpolitikával és egyebekkel kell, mert az EU kiválás komoly nyomást fog gyakorolni MOra, amit a jelenleki vezetés nem fog tudni kivédeni.

mialenyeg 2012.01.12. 20:59:44

Amit ma EU-nak hívunk, az gyakorlatilag Németo. és Franciao. közös biznisze (azt meg ugye tudjuk jól hogy minek is álcázza magát). Így is kéne ránézni. Pontosan tudta Merkel, mire emlékezteti az aggódó hitelezőket, amikor egy újjabb háború lehetőségétől féltette őket. Soha nem mennének bele olyan lépésekbe, amik csökkentik az ő hatalmukat. Tehát nem lesz USA jellegű közösség, az biztos. Azt szeretnék, ha még erősebbé válhatna a hatalmuk most így a pánik segítségével, de ők is be vannak tojva, ezt is látjuk: kapkodva próbálják megregulázni a veszélyes országokat, pl minket, egyre kevésbé figyelnek a látszatra...
Pillanatnyilag Mo cseszegetése nem csak azért fontos, hogy elrettentő példát mutassanak, de azért is, mert eltereli a figyelmet a déli országok igazi problémájáról. (Ez gyenge pontja a mostani EU stratégiának, ti. a Mo-val kapcsolatos aktivitásuk egynél több fontos célt is szolgál - ez olyan, mint amikor a sakkban egy bábu több másikat is véd: gyenge láncszem)
Tényleg ügyes politikusokra lenne szükségünk most, hogy ne szopjuk be a görögökhöz hasonlóan. Bajnait már elő is készítették kb egy éve ugyanarra, mint amire az új görög marionettbábut találták ki.
"- Mr Bajnai (ugye nem haragszik ha nem szólítom Gordonnak, de csak az egyszerűség kedvéért), lenne kedve esetleg néhány éven belül visszatérni a miniszterelnöki posztra? Persze kérnénk egyet s mást cserébe..." - kb így folyt le az a nem nyilvános megbeszélés amit néhány éve a Fehér Ház folytatott néhány európai üzletemberrel, az új olasz és görög arcok is köztük voltak...

Qqriq 2012.01.12. 20:59:44

@Martian:

"Nem valami jó ómen, mert az a régebbi unió fel is bomlott... :)
"

Ez volna számunkra is a legjobb megoldás...
Persze sajnálkozzunk, sírjunk-zokongjunk, ahogy illik, amikor ilyen nagy "demokraták" tűnnek el az életünkből :-)

okosallah 2012.01.12. 20:59:44

@is:
A példádnak --Fr./De kibékülés - ugyanannyi ellenpédája is van: É.Irország-Irország ellentéte, Belgium Vallon-Flamand elszakadási törekvések, Basque-Spanyol stb. A történelmi példák azt mutatják, hogy az etnikumok az önrendelkezést választják inkább mint természetes létforma és mesterséges államok szétesnek.

Lásd Jugo-t, Sz.U.-t és már vannak Skót függetlenségi tervek is. Az EU léte nem egy történelmi fejődés eredménye hanem egy mesterséges gondolat amit 2 és fél ember gondolt ki...

pom pom 2012.01.12. 20:59:44

@ökörpöröly: *****

jol sikerült kis komment jobb mint a poszt:)

ökörpöröly 2012.01.12. 21:06:46

Én írtam egy félórás anyagot, GDP és egyéb mutatókkal, csak küldéskor frissített a blogmotor, így eltűnt az éterben. :)

A lényegét röviden összefoglalom.

Mindig kialakultak hatalmi körök, amikhez vagy igazodott egy nemzet, vagy "belepusztult", vagy lemaradt. Vegyük a Római Birodalom esetét! A romanizálódott nemzetek sokkal jobban fejlődtek, sokkal magasabb életszínvonalon éltek, mint akik kimaradtak. Nézzük csak a "Brian élete" című remekművet! Mit adott Róma? Utakat, jogbiztonságot -a romanizáció után-, vízvezetékeket, gazdasági fellendülést, életszínvonal emelkedését.
A szabad törzsek jobban éltek? Nem igazán.

Megnézhetjük az egykor együvé tartozó államok eltérő fejlődését aszerint, hogy a Nyugathoz tartoztak vagy "függetlenek" maradtak.
Az egykori SZU tagállamok közül messze a legjobban a Nyugat-barát államok fejlődtek -Észország, Lettország, Litvánia-, itt a legmagasabb az életszínvonal, a várható élettartam, itt a legjobb az életminőség, a jogbiztonság, a "szabad" és "független" államokat viszont szegénység, jogbizonytalanság, kulturális és gazdasági lemaradás jellemzi. Ha lehetne választani, hogy Lettországban, Észtországban, Litvániában éljetek EU-csicskaként vagy a "független" és "szabad" Moldovában, Fehéroroszországban, Ukrajnában vagy Oroszországban, akkor ti melyikre szavaznátok? A szabadság és a függetlenség nagyon relatív dolog. Általában ezekben a "független" és "szabad" államokban "hazai bűnbandák" uralkodnak, nyomorba taszítva a "szabad" és "független" országok állampolgárait. Ezerszer inkább Róma jogrendje és biztonsága, mint az anarchikus állapotok!
Vagy szeretnétek önellátó és szabad észak-koreaiak lenni? Ott aztán nem dirigál a Nyugat, nem úgy, mint az "imperialista-kapitalista bábállam" Dél-Koreában. Mégis, kettő közül melyikben élnétek?

I. Istvánról és Európáról is írtam egy részt. Mindig jót mosolygok azon, amikor a "nemzeti radikális csőcselék" rá hivatkozik. A korabeli magyar jogrend szerint I. István hazaáruló és trónbitroló volt, aki a hatalmáért cserébe eladta Magyarországot, az ősi vallást, az ősi jogokat. A korabeli jogrend szerint -szenioritás- a legidősebb Árpád-házhoz tartozó férfinek kellett volna hatalomra jutnia, azaz Koppánynak -aki mellesleg keresztény volt, csak bizánci típusú, de ez ugye az egyházszakadás előtt történt-. I. István tehát trónbitorló volt. Emellett elárulta az ősvallást -miközben az iszlám és zsidó vallású külföldieknek szabad vallásgyakorlást biztosított-, vagyis ki is irtotta szinte teljesen. Emellett a lakosság többségétől nem csak a földjét rabolta el -közösségi földek elrablásának véglegesítése, bár már előtte beindult az a folyamat, hogy a törzsi közösségi földek egy részére rátette a kezét a korabeli magyar társadalmi elit-, hanem alapvető szabadságjogaiktól megfosztva őket rabszolgasorba taszította a magyarság túlnyomó többségét. Akkor most mi is a helyzet I. Istvánnal? A törzsi földek jelentős részét lenyúlta, elrabolta. Egy részét megtartotta, más részét az idegen papoknak és zsoldosoknak adta, a jobbágysorba taszított magyarsággal együtt. Akkor ő most mi? "Szentistvánialkotmány", mi? :D

agyamputáltak 2012.01.12. 21:06:46

bírom mikor a balfasz magyar sipítozik, hogy fujj EU, mert rászólnak, hogy ne szarassa a kutyáját a homokozóba, és fogadja el nyugati normákat :) na ezért is tart itt ez a fos ország.

és az se rendkívüli, hogy a folyókiadásokra-lopásra-klientúrára-működésképtelen állami struktúrákra elbaszott pénzeiket is viszont akarják látni. ami ugye felháborító. :D

megint más lenne a helyzet, ha valami csodálatos, egyedi, gyarapodó rendszert működtetnénk - unortodox módon - és a csúnya nyugat nem hagyná, mert nem tud kaszálni. de hát nem ez van. :D

(persze külföldön se mindenhol működik tökéletesen minden, de jócskán van rá példa, hogy sokkal jobban, vagy ha csak valamivel jobban, az is bőven meghaladja az itthoni szintet)

Qqriq 2012.01.12. 21:06:46

index.hu/belfold/2012/01/12/miert_fordult_ellenunk_europa/

Ez a zIndex kezd megint olvashatóvá válni....
Egyszer egy normális blog, majd egy normális cikk....

agyamputáltak 2012.01.12. 21:07:07

@Chopinke:
megelőztél, te az épeszűbbek közé tartozol, felmentelek! :D

ökörpöröly 2012.01.12. 21:07:08

@pom pom: Azt hittem, nem ment át, mert karbantartást jelzett nekem, Így nekiálltam röviden és tömören összefoglalni, amire emlékeztem. Köszi a pozitív véleményt! Amikor nem káromkodok és trollkodok, akkor néha ilyeneket is riggyentek! :D

hamisnero 2012.01.12. 21:08:34

a mellet, hogy tiszteletben tartom a cikk állítását, nem utolsósorban hangvétele miatt, megkérdezném, hova a bánatos pékbe mennénk innen ? a szövetség (mint rendszer) nélküli államok csak akkor képesek megőrizni helyzetüket, ha elég nagyok ehhez. vagy ők a svájc. nem igazán értem, hogy a demokráciának mi az alternatívája. nem igazán értem, a gazdasági sikernek mi az alternatívája. a puszta nemzeti önrendelkezés kevéssé, különösen akkor, ha ez önmagáért való. a nemzeti önrendelkezés akkor éri el célját, ha a démosz jól érzi magát, vagy legalább is látja, hogy jobban fogja magát érezni, bizonyos deklarált, és tényekkel alátámasztott feltételek teljesítésével. na, ez utóbbi hiányzik. addig meg ne fikázzuk azt az ojrópát, aki ez utóbbit képes nyújtani, vagy legalább példázni. lehet azt mondani, hogy lépjünk ki, de HOVA??? magunkba? ugyan számoljuk már ki, vagy bizonyítsa már be valaki, hohy akkor MI LESZ JOBB? csak ne ismernék a jó öreg kádár kor dumáira, a rothadó kapitalizmusról, meg a demokráciánál fejlettebb demokratikus centralizmusról, meg a mindenki teljesítménye-mindenki igénye lózungról. jelenleg ojrópa saját magunktól akar megmenteni.

Hülye vagyok 2012.01.12. 21:11:32

Hat igen, te igy latod.
Mi meg ugy latjuk hogy Orban folyamatosan csorbitja a polgari jogokat, sokszor nyilvanvaloan jogserto torvenyeket hoz, a jogorvoslati lehetosegeket felszamolja. Ha te vak vagy, biztos nem latod milyen hazugsaggyarat csinalt a mediabol, az igazsagszolgaltatast onmaga parodiajava tette.
Es egyedul az EU-tagsagunk all az utjaban annak hogy egy klasszikus diktaturaba ne csusszon az orszag.
Az EU nem korltozza a demokraciankat. az EU Orban hatalmi maniajat korlatozza.
Abbol indulsz ki hogy amit Orban csinal, az a nep akarata, az a nep valasztasa. Hat nem. Amit Orban _igert_ az volt a nep valasztasa - csakhogy ezeket a celokat Orban regesreg elarulta.
Azt mondod - de legalabbis sugallod - egy demokraciaban egy orszag - pontosabban a valasztott vezetoi - csak azert mert a nep valasztotta, azt tehet amit akar. Hat ez sem igaz. Vannak alapjogok amiket senki sem serthet meg; es pont azert mert ezek az alapjogok garantaljak a demokraciat. Ezeket te korlatozaskent fogod fel, mi biztosittekkent. A te felfogasod alapjan Hitler, Stalin, Rakosi is demokratikus vezeto volt mert megvalasztottak, a neptol kapott felhatalmazast.
Hat ez sulyos tevedes.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.01.12. 21:13:35

Nagyon szépen hangzik ez a poszt, csak egy alapvető dologról feledkezik meg: Az EU-ban - aktuális állapot szerint többnyire a közvetlenül választott Európai Parlament és az ugyancsak demokratikusan választott kormánytagokból álló Tanács együttes döntése (azelőtt a Tanácsnak, tehát a kormányközi mechanizmust képviselő testületnek, vagyis a tagállamoknak, ráadásul zömében konszenzusos) döntése alapján - jogszabályok vannak, amelyeknek tükrében jogi érvelés alapján (ha a magyar bíróságok olyan színvonalon tudnának ítéleteket hozni és indokolni, mint az Európai Bíróság, az csodálatos lenne, nem egy és nem két ítéletet olvastam) az Európai Bíróság dönti el (amelynek tagjait szintén a tagállamok delegálják), hogy egy konkrét tagállami jogszabály összhangban van-e az európai joggal, vagy sem. Ez elég konkrét, és ne általános hadova. Tehát nem arról van szó, hogy az EU intézkedései nyomán sérül a szuverenitás, hanem hogy a tagállamok jóváhagynak bizonyos szabályokat, amelyekhez utána tartaniuk kell magukat - többek között ezt hívják jogbiztonságnak.

Balt 2012.01.12. 21:15:04

@daito: "Pl. miért nincs ilyen problémájuk a cseheknek?"

Haha, pont a cseheknek...?
hvg.hu/gazdasag/20111109_klaus_eu_megvaltozasa
www.parameter.sk/rovat/kulfold/2011/11/14/klaus-elvesztegetett-evtized-var-europara

(Úgy kb. nagyon egybecseng az álláspontja a posztéval...)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.12. 21:16:25

" Orbán Viktor szombattól Bulgáriában tölti egyhetes szabadságát a családjával. E hír azért érdekes, mert értesüléseink szerint a miniszterelnöknek a héten hivatalos programja lett volna Bonnban, ahol találkoznia kellett volna Angela Merkel német kancellárral. Úgy tudjuk, ezt személyesen mondta le a múlt héten, Brüsszelben.

Valami fontosért mehetett Bulgáriába?
2010. jún. 22. – Orbán Viktor szombattól Bulgáriában tölti egyhetes szabadságát a családjával. E hír azért érdekes, mert értesüléseink szerint a ...

Dr Schmitt letette esküjét 2010 június 29-én!

Orbán életrajza is maga a hazugság! 1989-1990 között azt írja a Pembroke College-ban tanulmányozta az angol liberális politika történetét. Nos erről, hogy nincs papírja az biztos, vagy félcédulája esetleg. Az igaz, hogy Soros ösztöndíjat kuncsorgott ki magának, de jól tudjuk követni Orbánt az Internet segítségével. 1989 október végéig a Fidesz szóvivője. videotorium.hu/hu/recordings/details/2219,A_Fidesz_II._kongresszusa 1989. november 18 videotorium.hu/hu/recordings/details/2226,Egy_politikai_palya_-_A_Fidesz_megalakulasa Egyszóval Orbán novemberben nem kezdte meg tanulmányozását egyáltalán, sőt a karácsonyt itthon töltötte, és másik életrajzában írja, hogy 1990 januárjában félbeszakította oxfordi "tanulmányozását" a közelgő választások miatt. "Hogyan tanulhat valaki Oxfordban, hogyan kaphat papírt erről, ha fizikálisan nincs ott. Nem szabad elfeledni 1989-1990-es tanévről van szó. Orbán máskor azt írja más életrajzában, hogy megszakította tanulmányait. webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QG55abKSUjsJ:beszelo.c3.hu/01/11/07hegedus.html+Orb%C3%A1n+Viktor+1990+janu%C3%A1r&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu Orbán Viktor 1990. január első napjaiban érkezett haza Angliából. Formálisan nem volt tagja a vezetőségnek, miután az előző kongresszuson nem vállalta a jelöltséget oxfordi útja miatt, de természetesen minden választmányi ülésre meghívtuk. Azonnal nyakába vette az országot, rengeteg gyűlésen szerepelt, ahová nagy tömegeket vonzott. Hamar túlpörgetett állapotba került - a választmány végül határozatot hozott, hogy nem vezetheti maga az autót, amellyel a rendezvényekre hajtott"
A fentiek azt sejtetik, hogy 1989 karácsonyát, szilveszterét nem töltötte itthon, ha ez igaz miért maradt Angliában, miközben a Pembroke College-ban nem volt hallgató. Mit hallgatot és kitől ebben az időszakban? Lényeg, hogy vissza már nem utazott, de a "diplomát" megkapta?
Amit tudni kell a Pembroke College-ról: Ide vonják össze a volt gyarmatokról egyéb helyekről a későbbiekben számításba jöhető "fiatalokat" Sir Richard Dearlove (MI6) dekonspirálódását követően pont a Pembroke College főnöke lehetett, vajon miért? Igaz, nem Oxfordban, hanem Cambridge-ben. Mindenki gondolhat persze bármit. Sir Richard nyilatkozata szerint a hírszerző ügynökségek kedvenc toborzó helye a Pembroke College. *.telegraph.co.uk/news/celebritynews/1925383/MI6-chief-Sir-Richard-Dearlove-tells-all.html Piás állapotban mondja Sir Dearlove: Among the wines that Sir Richard - a graduate of Queens' College, Cambridge, a favourite recruiting ground for the intelligence agencies - and the 120 dinner guests could enjoy were the Mercurey blanc "Vieilles Vignes" Domaine Brintet 2000 and the Coudoulet de Beaucastel, Perrin freres, Cotes du Rhones 1998. April H. Foley és Soros György kapcsolata közismert, hát bizony a Parlamentből származó bizalmas, és titkos információk, vajon nem juthattak el Soros Györgyhöz? "

Lasombra 2012.01.12. 21:18:34

@poszt: ne haragudj, de az az érzésem, hogy jobban véled tudni, hogy mik az EU szándékai, jogosítványai és céljai, mint az EU maga. mint minden szervezet, ez is dinamikus, változó környezetben működik, ehhez valamilyen szinten igazodik vagy igazodni igyekszik. ezért nem látom perdöntőnek, hogy régen mi volt.

ami az önrendelkezést illeti.
ha egy részeges apa elissza a családi kasszát, veri is a gyerekeket, akkor igenis menjen ki a gyámügy vagy a rendőrség, és vigye el a gyerekeket vagy az apát. még ha az sérti is az utóbbi önrendelkezését.
a biztonság előrébb való, mint az önrendelkezés. főleg, ha az ön- és közveszélyes.

nem tudom, nálam könnyű a választás, hogy:
a.) önrendelkezés + diktatúra(szerű akármi) + államcsőd
b.) szükséges külföldi belevauvau + kellően megosztott hatalom + megbízható gazdaság

de be kell látnom, hogy ez nem mindenkinek egyértelmű, vannak más elképzelések is, és a demokrácia játékszabályai szerint ez kénytelen vagyok elfogadni.

csak reménykedni tudok, hogy hova viszik a politikusaink és honfitársaim ezt az országot.

ökörpöröly 2012.01.12. 21:21:01

@hamisnero: Simicska-Nyerges-Pintér-Orbán banánköztársaság, ahol nincs semmilyen külső kontroll. Őszintén szólva, én régóta szégyellem, hogy magyar vagyok, bár pont más nevelést kaptam. Kiskoromtól kezdve imádtam a történelmet, rongyossá olvastam az ilyen témájú könyveket, legyenek azok történelmi vagy irodalmi alkotások. Aztán szépen lassan rájön az ember, hogy azok mesék, tele szépítésekkel, elhallgatásokkal. Meg persze idővel az ember empirikus módon is gyűjt ismereteket itthonról és külföldről.
Aztán kezdtem megérteni az állítólagos árulókat. Úgy, ahogy 12 évesen a korabeli felfogással szemben nem volt nekem olyan szimpatikus Dózsa, miután elolvastam Sienkiewicz "Tűzzel-vassal" című regényét. Rájöttem, hogy a "parasztok" nem is olyan jó fejek. :) Hogy sokkal több van a dolgok mögött, mint amit mondanak írnak.
Az ember igazán ilyenkor átérezheti Széchenyi István baját, amikor félt a magyar önállóságtól. Ez a népség alkalmatlan rá, akkor is az volt. A jellemhiányos elitünk, az alapvető értékrend hiánya miatt -a társadalom többségében- ez az ország önmagában halott.

DominoFX 2012.01.12. 21:25:43

@ikszel: Én is projektvezető vagyok. Egy projekten belül nincs demokrácia. Mivel én vezetem, az én szavam a döntő. Nem tartok szavazást arról, hogy másnap hányra jöjjünk be dolgozni, és hogy holnap Laci vagy Feca csinálja-e a nemszeretem munkát. Nem csinálok közvéleménykutatást arról, hogy legyen-e béremelés vagy sem. Nincs arról titkos szavazás sem, hogy holnap is én legyek-e a projektvezető, vagy Jóska, aki ingyenkávét és több szabadságot ígér a többieknek. Ezért nem projekt sem az unió, sem Magyarország, hanem DEMOKRÁCIA.

Sok pénzt kapunk ugyan az Uniótól, de azért a nettó befizetőket, pl. Németo. sem kell félteni. Ők piacot, határnélküliséget, vámnélküliséget, olcsó szakképzett munkaerőt stb. kapnak a mienkénél jóval erősebb gazdaságuk számára. Ha nem érné meg nekik, nem csinálnák.

nemsirunk 2012.01.12. 21:28:16

@okosallah: "A történelmi példák azt mutatják, hogy az etnikumok az önrendelkezést választják inkább mint természetes létforma és mesterséges államok szétesnek."

A történelmi példák nem számítanak, mert időközben megváltozott a helyzet. A mai globális világban minden korábbinál szorosabban működnek együtt a gazdaságok, ezeket már nem lehet helyi szinten irányítani. De az egyesült EU nem is ellentéte az önrendelkezésnek, hanem egy magasabb szintje. Ahogy a nemzetállami parlament sem teszi értelmetlenné a települési önkormányzatokat.
Az őskorban az egyének nagycsaládba majd törzsbe tömörültek, később városállamok alakultak ki, aztán ezek összeolvadtak nemzetállamokká. Az államszövetség a következő természetes lépcsőfok.

Balt 2012.01.12. 21:31:26

@Belpo: "Cseheket mikor küldték sarokba?"

A cseheket annyira nem küldték sarokba, hogy Benes dekrétumokkal együtt léptek be... Ez ilyen ajrópien demokrészi, Gáspár...

PiggyBlanka 2012.01.12. 21:31:51

@ökörpöröly:
Igen érdekeseket mondasz Istvánról, főleg nekem azért tetszik, mert az István a királyt én már évtizedek óta "fordítva hallgatom" és mindig őrült szomorú leszek a végére.

Azonban a "függetlenséges" felsorolásoddal egyáltalán nem lehet egyetérteni.

A tálib hadurak függetlenek.
A tálib hadurak életminősége (tegyük fel) rossz.
Egészen biztos vagy benne, hogy csak és kizárólag a "függetlenség" nevű mérőszám alapján van összefüggés a két állítás között?
Más is írta már korábban az Észak-Kórea cuccot. Baromság. Függetlenek. De hülyék.
Ez létező kombináció.
A tálibok meg függetlenek, de buták.
A Litvánok is függetlenek, de messze vannak a húsosfazéktól. Vagy valami más.
Többmillió indoka lehet annak, ha valakinél a GDP alacsony.

Szerintem sokkal nehezebb lenne olyan ok-okozati viszonyt kimutatni, amit te sugallsz a függetlenséggel kapcsolatban.
Az USA független. Nekik meg mégis milyen jó.

És igen, elképzelhető, hogy jobb állva meghalni, mint térden állva élni.
(Csitt, túloztam!)

ökörpöröly 2012.01.12. 21:34:11

@DominoFX: Itt kellene ügyesebben lavírozni, hogy a társadalom javára minél jobb "üzletet" kössön a mindenkori kormány. Ebben az elmúlt 20 évben sikertelenek voltunk. Jelentős részben a kritikán aluli elitünk miatt -általánosságban, kategorizálás nélkül-. A nálunk jóval hátrányosabb helyzetből induló országok sorra hagytak le minket.

kvadrillio 2012.01.12. 21:36:46

nemértem...nemértem...nemértem.....eladtunk, elprivatizáltunk mindenünket, átjátszottuk-megszüntettük minden termelési ágazatunkat, évek óta sokszáz milliárdot, sokezer milliárdot vettünk fel-kapunk folyamatosan az EU-tól......

..MÉGIS ÉHEZIK, NYOMOROG A NÉP.....MÉGIS EGETVERŐ A MUNKANÉLKÜLISÉG.....
MÉGIS CSŐDKÖZELBEN ORSZÁGUNK ?????!

...kik nem alkalmasak a feladataikra ?

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.01.12. 21:37:05

@hamisnero: "jelenleg ojrópa saját magunktól akar megmenteni."

Ó igen...önzetlenül, a nép és a demokrácia nevében...

Balt 2012.01.12. 21:39:00

@mialenyeg: Attól tartok, sajnos jól látod...

Viszont idén Sarko is minden valószínűség szerint megbukik, meg Merkel is. (Nem mintha jobb jönne utánuk, sőt! De ők is csak gyalogok a sakktáblán...)

Balt 2012.01.12. 21:41:57

@okosallah: A nagy német-francia kiegyezésre se vegyünk mérget: elfedi a lényeget, hogy Elzász-Lotaringia inkább önmagához patrióta, előbb elzászi-lotaringiai, mint francia (vagy német) - persze a gyarmati franciákat nem számítva. :)

PiggyBlanka 2012.01.12. 21:42:52

Csodálatos ez a post a kommentekkel, rájöttem szépen.

Emberek, olvassátok el, mint egy könyvet a sok kommentet. Kicsit távolságtartással. Mintha sok kicsi fejezet lenne egy történelem könyvben.
Az van, hogy az emberek (mi, akik ide írtunk) kezdjük felmérni, hogy Valóban mit is jelent az EU NEKÜNK. Zseniális. (OV pont ezt akarná, lefogadom.) És valóban pont arra van szükség, hogy felelősen, kellően átgondolva, a súlyához mérten gondolkodjunk erről a kérdésről. Mert talán egy kicsit elhamarkodott volt a csatlakozás? Vagy a Brüsszelbe járó politikusok már lehet, hogy sokkal jobban érzik, hogy mi lesz pár hónap múlva az EU-val? Lehet, hogy ONNAN már látszik, hogy VÉGE?

Ezernyi vélemény van a kommentek között, de valójában abban mind közös, hogy az agyatlan proli trollok jobbára távol maradtak és mindenki egészen komolyan átgondolta, hogy mit is kell mondani ebben az esetben most.

Igen, kapkodtak az EU bürokraták, amikor így nekünk estek. Pont visszájára fordult, amit akartak. Őrült harcosan védik az EU-t, de közben a legelemibb jómodorról is megfeledkeztek. És ez pont céljaikkal ellentétesen hat. Hehe.

Senkifia 2012.01.12. 21:46:21

Ceausescu Romániájában az apámnak volt egy mondása, ami abszolút ráillik az egész EU-ra is,meg a tagállamokhoz való viszonyulására is:" "Szabad országban szabad emberek azt csinálják(mondják), amit szabad." Ennyi.
Közben meg végignézheted,hogy az elmúllt 20 év alatt,meg a qrvanagy európai tagság alatt mi lett jobb,vagy jobban működő,mint 89ben volt? egészségügy...? tanügy....? életszínvonal....? és a lista hosszú. És lehet mondani,hogy jaa, de akkor hitelből élt jól Magyarország... Most meg hitelből rosszul,és egyre több a hitel, és egyre rosszabb az élet.
Senki ne mondja,hogy egy szoci diktatúra jobb volt,mert nem. De valami nagyon nem stimmel itt. És lehet,hogy nem baj,hogy lassan haladunk,mert úgy tűnik,rossz irányba megyünk...

Balt 2012.01.12. 21:47:05

@Lasombra: "ha egy részeges apa elissza a családi kasszát, veri is a gyerekeket, akkor igenis menjen ki a gyámügy vagy a rendőrség, és vigye el a gyerekeket vagy az apát. még ha az sérti is az utóbbi önrendelkezését."

Eszem-faszom eláll! Akkor hol volt ez a híres gyámkodó-jogvédő punijó 2006-tól...?!!

ökörpöröly 2012.01.12. 21:51:13

@PiggyBlanka: Egy globalizált társadalomban nagyon nehéz függetlennek lenni a kicsinek. Egyrészt a külső politikai és gazdasági nyomás miatt -főleg kicsi, nyersanyagban, technológiai fejlettségben, kulturálisan "szegény" államok esetén-, másrészt a "normális" függetlenséghez kell egy nagyon erős társadalmi értékrend, ami szintén kevés társadalom sajátossága.
Azaz, a lehetőségek beszűkültek. Van egy bizonyos országméret, nyersanyag-ellátottság, gazdaságpolitikai környezet, adott szellemi és kulturális fejlettségű társadalom, ebből kell kihozni a legtöbbet.
A világkereskedelemből még mindig a legnagyobb részesedést -bár már nem a II. vh. utáni 50% feletti- USA birtokolja, ne hasonlítsd Magyarországhoz.
Az erőforrásokkal kell optimálisan bánni, legyen az humán, gazdasági, természeti stb..
Ez nekünk nagyon nem sikerül.

"Észak-Korea független, de hülye". 1945-ig a két Korea együtt fejlődött, csak utána vált el a társadalmi fejlődés. Tehát ez esetben a dél-koreaiaknak is genetikailag hülyének kellene lenniük.
A különbség nem a társadalmi fejlettségben volt, hanem az útban. Az észak-koreaiak nem genetikailag hülyék, csak lehülyítettek, mert a sajátos függetlenségük másképp nem működne.
A GDP-k eltérésnek sok oka lehet, ez biztos. De elmondható, hogy a Nyugat-barát államok sokkal jobban fejlődnek, sokkal magasabb az életszínvonaluk, mint a nem Nyugat-barát államoknak. Ez azért jelez valamit. Azért hoztam példát a ex-SZU-ból, az ex-Jugoszláviából, az ex-Koreából, hogy látható legyen, a nagyjából azonos fejlettségi szinttel rendelkező területek közt milyen hatalmas eltérés alakul ki attól függően, hogy melyik utat választják. Mindig a Nyugat-barát út volt a nyerő eddig. Esetleg tudsz ellenpéldát hozni?

PiggyBlanka 2012.01.12. 21:52:33

~A cseh államfő azt állítja: a megoldás az lehet, ha a politika visszatér Európába. Ez alatt azonban nem az EU brüsszeli intézményeit érti. "Politika csak ott lehet, ahol a demokrácia van, tehát az államok szintjén. Kontinentális szinten nem létezhet politika" - írja Klaus. Úgy véli: a politika alapfeltétele a nép. S mert nincs európai nép, úgy európai politika sem lehet - teszi hozzá.~

Na, ezt akartam mondani, nem véletlenül nem ez az én szakmám.

Balt 2012.01.12. 21:52:59

@nemsirunk: "A mai globális világban minden korábbinál szorosabban működnek együtt a gazdaságok"

Ez a lufi kipukkadt. Aktuális "fenntartható gazdpol" szerint előtérbe kerülnek a helyi termékek, a távolsági közlekedés visszaszorul, ez egyszerű ökológiai szükségszerűség. Egy vélemény hozzá:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110325-interju-serge-latouche-francia-kozgazdasszal-a-nemnovekedes-koncpciojanak-kidolgozojaval.html

vkaresz6 2012.01.12. 21:56:39

Erosen eu parti vagyok szivesen belekotnek a cikkbe de nem tudok. grat. tokeletesen megfogalmazza mi a baj az eu val .

dr kíváncsivagyok 2012.01.12. 21:56:56

@Politizátor: "probléma otthon kezdődik, amikor szidjuk a kormányt, de nem tudjuk mit akarunk. "

Gyurcsány idejében azt mondtuk ." Elb...ta , jöjjön Orbán és mutassa meg mit tud "! Most azt mondom : Elb...ta Orbán , mindegy ki jön utána , csak minél hamarabb....

ökörpöröly 2012.01.12. 21:57:42

@PiggyBlanka: "És igen, elképzelhető, hogy jobb állva meghalni, mint térden állva élni.
(Csitt, túloztam!)"

Érzem, mit akarsz mondani. De azt hiszem, hogy egy "független banánköztársaságban" való életben sokkal több "térdenállás", "hasoncsúszás" van, mint egy "romanizált-globazilált" társadalomban. Nem hiszem, hogy jobban élveznéd az aktuális hadúr előtti folyamatos "térdenállást", "hasoncsúszást", mint azt, hogy a "császárkultusz" jegyében hetente egyszer letérdelsz. :)
Az ember mindig felad valamit valamiért, erről van egy nagyon jó esszéje Hamvasnak, a "Direkt morál és a rossz lelkiismeret" címet viseli. Biztos a neten is fent van. Olvasd el szerintem! :)

DominoFX 2012.01.12. 21:58:55

Reálisan kell látni a dolgokat. Ami nehéz.

Az unió sok támogatást ad nekünk, amitől pl. a város, ahol élek, sokkal szebb lett. Ez tény.

Az unió soha nem ad támogatást versenyképesség javítására. Ez is tény, csak erről sokkal kevesebbet beszélnek.

Kaptunk pénzt terek felújítására, amely tereket most már karban kell tartani, és ez viszi a pénzünket. Felújítottunk a támogatásukkal régi épületeket, amely felújítást bizonyos időközönként meg kell ismételni, és ez is majd viszi a város pénzét. Kaptunk új villamosokat és hosszabb síneket, amiket majd karban kell tartani, és ez is sok pénzbe fog kerülni. Ezeken a pénzeken a városom nem fog új munkahelyeket teremteni, inkubátorházakat építeni. Kevesebb adókedvezményt tud majd adni a betelepülő iparnak, mert kell a pénz a fenntartási költségekre.

Nem azt mondom, hogy az unió rossz - távol álljon tőlem. De nem is jótékony nagybácsi, aki merő nagylelkűségből adja az apanázst.

Olyan nagyon azért nincs erkölcsi joguk az asztalt verni, és nálunk beleszólni abba, hogy hány évesen menjenek nyugdíjba a bíró, és hogy ki legyen az adatvédelmi ombudsman.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.01.12. 22:02:11

@nemsirunk: Azért Magyarország sokszáz éven át független volt, a rendszerváltáskor még azt is akartuk. Aztán minden megváltozott. De hogy függetlenként nem élnénk meg, az nagy kishitűségre vall.

PiggyBlanka 2012.01.12. 22:08:23

@ökörpöröly:

Akkor máshogy mondom:
Észak-Korea bekkattant. A kommunizmus egyfajta bekattanás ezesetben.

Lényegre:
"Mindig a Nyugat-barát út volt a nyerő eddig"
Ez totál félrevezető gondolat.
Ugye Fábry szokta mondani: "A nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országok..."
Ez azért csodálatos definíció, mert nem szűkíti semmiféle részletkérdésre a "szerencsésebbséget", hanem a történelem hiperbonyolultságát remekül szem előtt tartva egy jól kezelhető, de határos megfogalmazást ad. Ennél többet nem nagyon lehet mondani (főleg komment-terjedelemben).

A Nyugati kultúra számunkra, kvázi-nyugatiak számára mindig üdvösnek, követendőnek és alapvetően "jobbnak" tűnik. (Legalábbis István óta...Te magad is mondtad.)

De ne felejtsük, hogy pont a Nyugati civilizáció az, amely a létező legnagyobb problémákat hozta össze önmagának mostanra úgymint olaj-alapú gazdasági függés, hitel-lufik egymás után. Stb.

Tehát simán lehet, hogy most ÚGY TŰNIK, mintha a Nyugati civilizáció menő cucc lenne, akár párezer évre visszatekintve is, de nem mondanék ilyen egyszerűen ítéletet. Pláne nem mernék megkockáztatni semmi ilyesmit az egyén boldogságának szintjén. Tehát lehet, hogy Nyugati civilizációban élni jó dolog, mert vehetsz magadnak folkszvágen passzátot, de ettől még egy indiai földmunkás lehet, hogy élettartalmilag BOLDOGABB.
Úgyhogy ezt az egész vitát valójában hagyhatjuk is emiatt.

Talán persze pont lehet, hogy itt van elásva a kutya.
Talán pont arról szól a mostani vita, hogy a Nyugati jellegű fogyasztásra és a fogyasztás folyamatos növekedésére épített gazdasági, társadalmi modell VALÓBAN NEM MŰKÖDIK. Nem én mondom, sokan mások közgazdászok. Akkor meg miért is kellene annyira kapálózni, hogy ehhez az immáron leáldozóban levő rendszerhez akarjunk simulni és hagyni, hogy cseszegtessenek minket a bírák életkora miatt a nyugati civilizáció morzsáiért cserébe?
Lehet, hogy előbbre tartunk a jövőbelátásban?

nu pagagyí 2012.01.12. 22:09:01

Zavaros okfejtést olvastunk, a szokásos "más a hibás" mondanivalóval. Szóval, az EU-ba mi léptünk be, nem ők belénk. A belépéssel elfogadtuk az összes dokumentumot, amin az EU alapult. Ha csak pénzes zsáknak tekintjük magunk választotta barátainkat és nem veszünk részt a csapatépítésben, akkor megorrolnak ránk. Vezérlő tábornokunk sunnyogás helyett, melyet ő szuverenitásnak titulál, döntse el, hogy elfogadja-e a normákat, vagy nem. Jelentse be nyiltan döntését, aztán mi szavazók e tény tudatában majd eldöntjük, hogy egyetértünk-e vele, vagy visszaküldjük Felcsútra.

Légvárak 2012.01.12. 22:12:06

Sajnálom azt a pár alacsony IQ-jú egyedet, aki egy legyintéssel azt mondja: Lépjünk ki az EU-ból, oszt majd nagyon szuverének leszünk!
Fasza, és? Sütünk magunknak otthon kenyeret, tartunk csirkét, hogy legyen tojás? Komolyan gondolja bárki is, hogy a 21 ezer milliárd adósságunkat bárki is benyeli? Megmondanám mik lennének a kilátások: Szlovákok, Románok, Szerbek útálnak bennünket, olyan kínait nem láttam aki fehér emberhez lojális lenne, Oroszok? Sokkal nagyobb erők mozognak velük az EU-s piacon, minthogy Putyint a mi kis vacak országunk érdekelné, akinek a GDP-je nem éri el egy német autógyár szintjét.Amerika? Na nemá... Totál embargó az EU-tól, export legfeljebb a rosszul fizető Dél-Afrikába. De büszkén kitűzhetnénk a kokárdát és mondhatnánk: "Na ezt is megcsináltuk!"

nu pagagyí 2012.01.12. 22:14:14

@PiggyBlanka: Elméletedet teszteld a gyakorlatban. Legyél indiai paraszt! A gyakorlatnál nincs jobb tanító mester. Jakuzziban ülve ugyanis nehéz beleélni magad a tehéntrágya illatától fűszeres indiai levegő nagyszerűségébe.

nu pagagyí 2012.01.12. 22:15:54

@Légvárak: Van kiút! A közmunka-alapú társadalom felépítése.

Qqriq 2012.01.12. 22:16:29

@Hülye vagyok:

"Es egyedul az EU-tagsagunk all az utjaban annak hogy egy klasszikus diktaturaba ne csusszon az orszag.
Az EU nem korltozza a demokraciankat. az EU Orban hatalmi maniajat korlatozza."

..és az EU legyőzi a gonosz hét fejű sárkányt...

tényleg az vagy

PiggyBlanka 2012.01.12. 22:17:20

@nu pagagyí:
Nagy vágyam!
Például 35 éves fejjel megtanultam lovagolni, hogy 55 évesen majd könnyebben menjen, amikor már nem lesz olaj a kocsiba...
Én kérem, készültem! :)

Ja, és nincs jakuzzim, 36 éves koromig nem is tudtam mi az, és bár mostmár tudom, tartózkodni még nem tartózkodtam benne.

nekemtökmind1 2012.01.12. 22:19:10

Ezzel az a baj, hogy ha 2001-ben az demokrácia élharcosai is bejelentik nyíltan, hogy mi is ez az EU konkrétan, akkor lehet, hogy a bécsi cukiról szóló népszavazáson nem a csatlakozás mellett döntünk...

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy OV taktikája helyes, csak azt, hogy akik most M.O-ot kertésznadrágos hülyegyerekként oktatják a helyes viselkedésre valójában ugyanannyira sunyik mint OV, vagy a többiek, esetleg Clintonné akinek nem ismerték el az egyházát, erre 2 hétre ránkküldte Bajnait, aki majd végre az Ő érdekét is képviseli.Egy spontán ellenzéki koalíció élén.
"A politikus rossz, értem?":)

"Jelentse be nyiltan döntését, aztán mi szavazók e tény tudatában majd eldöntjük, hogy egyetértünk-e vele, vagy visszaküldjük Felcsútra."

flamer 2012.01.12. 22:19:25

@PiggyBlanka: "pont a Nyugati civilizáció az, amely a létező legnagyobb problémákat hozta össze önmagának mostanra úgymint olaj-alapú gazdasági függés, hitel-lufik egymás után."

Szerintem van a világon pár milliárd ember, aki elcserélné a saját problémáit ezekre. Csak hogy egy kicsit perspektívába rakjuk a dolgokat: évente kb. nyolcmillióan halnak éhen (és ennél nagyságrendekkel többen éheznek), háborúk dúlnak, terroristák meg banditák gyilkolnak - és akkor szerinted a hitel-lufik a legnagyobb problémák.

Légvárak 2012.01.12. 22:23:04

@nu pagagyí: Ez még a kommunistáknak sem sikerült:D

pucros 2012.01.12. 22:23:28

@PiggyBlanka: Másképp szólva, amikor egy berendezkedés a válságát éli, nem logikus az uniformizálást, a bevett minták követését erőltetni, hanem üdvözölni kellene a diverzifikáció jeleit. Igenis próbálkozzon minden ország másképpen, aztán ha látszik, melyik talált járható utat, majd váltanak a többiek is.

Csak hát az azért nem biztos, hogy ez a válság már a végső.

PiggyBlanka 2012.01.12. 22:25:09

@flamer:
Igen, a hitellufi jelenleg a legnagyobb probléma. Amikor ugyanis összedől a bankrendszer és országok mennek csődbe, akkor nagymamák milliói hallnak majd meg hirtelen az áramszünet miatt a kórházakban.
Amikor az olaj elfogy többmilliárd ember kezd harcolni egymással az utolsó cseppekért. Az egymilliárd "Nyugati", a kétmilliárd azt kiszolgáló kínai+indiai kb Afrika leigázásáért, mert ott legalább napsütéserőművet lehet csinálni...

De persze ez csak a nyugati énem értékrendje mondja.
A szkeptikus énem kussol és a gyerekeimet próbálja ezekre legalább lelkileg felkészíteni. Nehéz meló.

nu pagagyí 2012.01.12. 22:25:24

@HZ: Mégis, mit értesz függetlenségen? Talán azt, hogy nem akarjuk visszafizetni a felvett hiteleinket? Ha Te adnál kölcsön valakinek, aki bejelenti, hogy innentől ő független és az ő adóssága legyen a Te bajod, úgy vágnád pofán, hogy csak úgy zörögne. Azt semm néznéd jó szemmel, ha a pénztárcádból lopná ki a pénzt, hogy majd abból törlesszen. A hülyeségért lakolni kell. Sajnos mi is szívunk, pedig elég lenne, ha csak kedves diktátorunkat kesztyűztetnék. Elárulom, neki az úgynevezett szuverenitás arra kellene, hogy azt csináljon veled, amit csak akar. Az ő kis világában Te leszel a cseléd, felszolgálod majd az őzgerincet a kegyelmes uraknak.

flamer 2012.01.12. 22:28:44

@PiggyBlanka: Majd ha tényleg összedől, akkor az tényleg nagy probléma lesz (bár a "legnagyobb" cím akkor se fog automatikusan járni neki, mert elég erős ám a mezőny).
Ha.
Viszont a történelmi tapasztalat az, hogy ezek az egyre-másra megjósolt malthusiánista világpusztulások elmaradtak. Persze, lehet, hogy egyszer majd nem, de addig is hatalmas aránytévesztés az, amit előadsz.

nu pagagyí 2012.01.12. 22:31:16

@nekemtökmind1: Akkor már csak arra válaszolj, milyen joga van egy kormánynak arra, hogy egyházakat minősítgessen? Mi a frásznak kellet ebbe is belevernie az orrát? Csak nem a legnagyobb biznisz egyház sugalmazására? Egyszerűen parasztok.

PiggyBlanka 2012.01.12. 22:33:22

Köszi.

"Work less... Buy less... Consume less...
DEGROWTH
Well-being instead of well-having..."

Itt a filmben:
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110325-interju-serge-latouche-francia-kozgazdasszal-a-nemnovekedes-koncpciojanak-kidolgozojaval.html

Jó tudni, hogy nem vagyok egyedül a gondolataimmal...

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2012.01.12. 22:34:06

@nu pagagyí: Nézz utána kérlek, mennyi kölcsönt vettünk fel, és mennyi kamatot fizettünk eddig utána. Meg fogsz lepődni, és remélem egy pillanatra el is gondolkodsz rajt. Ez nem hitel, ez uzsora.

Az egyházakról: senki nem tiltja be a szabad vallásgyakorlást, de Magyarországon több száz csak üzleti egyházat hoztak létre az utóbbi évtizedekben adóelkerülési célzattal.

Bafana 2012.01.12. 22:35:27

@nu pagagyí: Én úgy gondolom, hogy minden generáció a SAJÁT felvett hitelét fizesse vissza. Vagyis az én gyerekeimnek semmi közük a ki tudja mikor, ki tudja ki által, hova költött, ki tudja mennyi hitelért.
Vagyis a pénzvilág 20-30 évente átalakul.
Aki pénzt ad az vállalja be, ha bukik valamennyit belőle.

PiggyBlanka 2012.01.12. 22:36:03

@flamer:
Öööö. Extrapolálni tilos. Egyes számú szabály töriből. Eddig megúsztuk. De ez nem jelent SEMMIT a jövőre vonatkozóan.

A lufi vége pukkadás, ha fújják. Ez szinte biztos.
Abba kell hagyni a fújást, akkor talán megússzuk.
Vazze, egyszer csak vége szakad a nyersanyag alapú növekedésnek, nem??? Ez számomra nem is kérdés.
Minél később lesz, annál nagyobbat fog szólni...

ikszel 2012.01.12. 22:37:05

@Balt: szerintem demokratikus, szerinted miért nem? A demokrácia lényege, hogy a kisebbség véleményének figyelembe vétele mellett a többség érdeke érvényesül.

ökörpöröly 2012.01.12. 22:37:12

@PiggyBlanka: Nekem a Nyugat nem elsősorban a fogyasztás miatt tetszik, hanem az életminőség miatt. Szeretem, ha a busz rendesen jár, a sofőr udvarias és segítőkész, ezerszer jobb sorban állni vagy várni nyugodt, udvarias közegben, jól esik, ha odajön a pincér megkérdezni, hogy ízlett az reggel/ebéd/vacsora, jól esik, ha bíznak bennem annyira és én bízok a többi vendégben/éttermi alkalmazottban, hogy az asztalon hagyhatom a számla ellenértékét, ha problémám van bármivel, akkor megpróbálnak segíteni úgy az egyszerű civilek, mint mondjuk olyan alkalmazottak, akikkel kapcsolatba kerül az ember -recepciós, információs, kasszás, pincér, sofőr, banki alkalmazott stb.-. Jól esik kultúremberek közt lenni.
A hozzád hasonlók azt hiszik, hogy a "nyugati orientáció" azt jelenti, hogy minél többet birtokolni, minél többet fogyasztani. Ez ostobaság. Számomra azt jelenti, hogy kulturált közegben, kulturált módon élni és viselkedni. Teljesen más a dolgokhoz való hozzáállásunk. Itthon is meg tudom venni -már amikor jól megy a szekér :) - amit akarok, azt tudok enni-inni, amit akarok. Nekem az élet nem az anyagi javak birtoklásáról és a tele hasról szól az "élet". Kicsit "kádárista" az életszemléleted, ez pedig idegen tőlem. Mondjuk ha nem lenne mit ennem, mit felvennem, mit költenem, akkor valószínű, hogy a primer igények kielégítése nálam is fontosabb szerepet töltene be. :)

nu pagagyí 2012.01.12. 22:37:45

@flamer: Főleg azért, mert a válságok törvényszerűek a kapitalista gazdaságban. Új innovációknak készítik elő a terepet. Inkább arra kellene figyelnünk, hogy a következő 20-30 év vezető ágazataihoz tudjunk csatlakozni. És ez, nem a parlagfű irtás lesz. Sokkal inkább a genetika, űtechnológia, zöld energia. Persze, ilyen átalakulós időben mindig felbukkannak ilyen Matolcsy-szerű figurák, akik filléres zoknik gyártásában látják a jövőt.

Lasombra 2012.01.12. 22:37:57

@Balt: ööö...passz. gondolom, azt ők tudják. biztosan nem kávézaccból jósolják meg a lépéseiket.
tegyük fel, hogy hibáztak, és akkor is lépniük kellett volna. akkor már le van szarva az egész, most se lépjenek?
ha egyszer eláztál, akkor már soha többé nem viszel ernyőt magaddal, mert azon rágódsz, hogy "eszem-faszom megáll! hát a múltkor miért nem vittem"?
tegyük fel, hogy tanultak, vagy hogy másként gondolják ma már, vagy nem is egészen ugyanaz a helyzet. tudod, alma, körte. ahogy az agytröszt Selmeczi is mondta.

de nem akarok én is abba a hibába esni, hogy megpróbáljam megmondani az EU helyett, hogy mit miért csinál az EU.

fel kell ismerni, hogy melyek azok a tényezők, amik a hatásunkon kívül állnak, és eszerint választani, hogy megpróbáljuk megváltoztatni a szabályokat (aka. harcolunk) vagy alkalmazkodunk.
a természet is így működik. persze ott is előfordul sok rossz választás, de annak meg is van a következménye.

ikszel 2012.01.12. 22:40:42

@hamisnero: Célkitűzés éppen van, valószínűleg helyes is, csak túl merész ahhoz, hogy nyíltan kimondják, mert akkor a tömegek általi támogatottsága meredeken csökkenne.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.01.12. 22:41:52

"A konkrét helyzetben két értelmes irány körvonalazódik: kiválni és laza, gazdasági szálakkal kötődni csak az EU-hoz (pl. EFTA/EEA tagként)"

Ez a megoldás, de ezt már leírtam a blogomban.

PiggyBlanka 2012.01.12. 22:42:33

Marha jó, megint a filmből:
"A gazdasági növekedés nem jelenti a gazdasági növekedést valójában. Azt jelenti, hogy a világ populációjának 20%-a megtalálta a számítását és jól megy neki a biznisz." És igaz.
És amikor "Nyugatnak mindig jobb volt" mondatot kimondjuk és szeretjük ezt a jelenséget, akkor csak azt mondjuk, hogy mákunk volt és a 20% környezetébe tartozunk valamelyest...

ikszel 2012.01.12. 22:45:51

@ökörpöröly: az a mi tragédiánk, hogy keveseknek adatik meg belekóstolni abba, hogy milyen lehet is így élni. Azt hisszük, hogy nincs más út a boldoguláshoz, csak a másik földbe döngölése, az igazodás, a svindli. Ezt látjuk lent és fent, kint és bent, és eszünkbe sem jut másképp viselkedni.

PiggyBlanka 2012.01.12. 22:46:13

@ökörpöröly:

"A hozzád hasonlók azt hiszik, hogy a "nyugati orientáció" azt jelenti, hogy minél többet birtokolni, minél többet fogyasztani. Ez ostobaság. Számomra azt jelenti, hogy kulturált közegben, kulturált módon élni és viselkedni. "
Számodra azt jelenti, de te ezek szerint nem vagy releváns Nyugati.
Lásd sorban állás iPhone4 egészöttizedért. Lásd szomorkodás, amikor szarul megy a bolt a Tesco-nak és pár százalékot csökkent a forgalma.
Igenis, a Nyugati gazdaság de facto a folyamatos növekedésre épül. Lásd Hitel.

És vegyük úgy, hogy a "kádárista" jelzőt egyszerűen rosszul használtad most.. :) Úgy gyorsabb lesz elfelejteni... :)

nu pagagyí 2012.01.12. 22:47:08

@HZ: Pont ez a baj. Eddig legalább volt látszatja a felvett hiteleknek. Épült az infrastruktúra, megteremtették azt a közeget, amiben Te magyar állampolgár, akár vállalkozhattál is volna. Nélküled sajnos nem megy, amit nem végzel el azt más sem fogja. Amíg nem fogod fel, hogy a dolgok rajtad és nem máson múlnak, addig ebből az országból semmi sem lesz. Orbánék azért nyerték rakásra magukat, mert tele van az ország olyanokkal, akik mindig mástól várják a csodát. Most már remény sincs, győztek a munka nélkül is jól élni akaró dzsentrik. Visszaszivárogtak Móricz könyveiből.

ökörpöröly 2012.01.12. 22:52:22

@ikszel: Ezért szeretek külföldön utazgatni. Valahogy teljesen más az emberek egymáshoz való hozzáállása, az életszemlélet. A magyarnak sajnos a magyar a legnagyobb ellensége. Még egy ilyen nép nincs.
Hozzá kell tenni, Nyugaton se fenékig tejföl az élet mindenhol, csak másképp élik meg.

Légvárak 2012.01.12. 22:54:06

@Kara kán: Érdekes elmélet, én kölcsön adok neked x összeget, meghatározom, hogy milyen ütemben, milyen feltételek mellett (pl. legyen mindig sárga kötött sapkád és fekete lakcipőd) fizesd vissza. Te ezt felrúgod, mert ezentúl "laza" szálakkal akarsz hozzám kötődni. Szerinted én mit lépnék erre?

ikszel 2012.01.12. 22:57:57

@Senkifia: vajon azért nem lett-e jobb nálunk az élet, mert az EU beleszólt a dolgokba, vagy esetleg azért, mert impotens, csak a saját pecsenyéjüket sütögető, összefogni és az ország érdekeit szem előtt tartani képtelen politikusaink nem éltek a csatlakozás nyújtotta lehetőségekkel? A 2004-ben csatlakozott országok közül miért mi szívtunk csak, a másik 9 ország pedig miért fejlődött? Miért tudott kiépíteni egy komplett birodalmat és milliárdossá válni a jelenlegi miniszterelnök a párszázezres képviselői fizetéséből anélkül, hogy ezt bárki szóvá tenné?
Bűnbakot keresni könnyű, csak azt kell mondani, hogy én vagyok a jófiú, a bankok, a szocik, a zsidók a rosszak. Értéket teremteni, kihasználni a lehetőségeket, na ahhoz több kellene. De minek strapálná valaki is magát, ha befektetett érdemi munka nélkül is képesek széles tömegek bálványozni őt, csak annyit kell tennie, hogy mindig keres valakit, aki felelőssé tehető a kudarcért.

ökörpöröly 2012.01.12. 23:02:17

@PiggyBlanka: Minden modern gazdaság a növekedésre épül, nincs ebben semmi különlegesség.
Ostobaság a nyugatiakat azzal vádolni, hogy nekik csak az iphone4 a fontos, sőt. Például az elég gazdag Skóciában nem jobb az autópark, mint itt, sőt, itt talán arányaiban több "luxusautó" van, mint kint. Viszont szeretnek élni, azaz pubba, étterembe járni, nagyokat bulizni, enni-inni, utazni, élvezni az életet, emellett alapból mindenki nagyon segítőkész, főleg akkor, ha látják, hogy turista vagy. Nyugalom, kulturáltság -már amikor nem holt részegek, mert akkor okádnak és gajdolnak:)-, élhető élet.
A kis falvakban meg -ahol ismerik egymást az emberek mind, tehát tudják, ti idegenek vagytok- messziről hellóznak, akkor is, ha nem ismernek, csak azért, mert te is egy emberi lény vagy. Na, többek közt ez a hozzáállás hiányzik innen.

2012.01.12. 23:02:24

hunhir.info/?pid=hirek&id=48909

Szegedi már megint jól beszél, nem véletlen, hogy agyonhallgatja a cionista média.

Hundor 2012.01.12. 23:04:35

@PiggyBlanka: Ez egy nagyon beszűkült megközelítése a világnak. Neked jó a kis falvad határain belül leélni az életed, mert "elvesztenéd a referenciapontodat" hát tegyél úgy. A világ nagyobb és szebb. Én pl értem az angol vicceket, az europai irodalmat és megijeszt a sok tudatlan, önbizalomhiányos, zárkózott ember, aki kis dobozában akar élni olyan áron, hogy oda mindenki mást is bezár. Hülyeség amit írsz. De soha nem fogod megérteni...

ikszel 2012.01.12. 23:07:15

@DominoFX: "Az unió soha nem ad támogatást versenyképesség javítására. Ez is tény, csak erről sokkal kevesebbet beszélnek."

Javaslom, hogy nézz utána, hogy kutatás-fejlesztésre mennyi pénz lenne lehívható. Másrészt nem kevés autópálya épült EU-s pénzekből, aminek köszönhetően pl. debreceni és szegedi cégek sokkal versenyképesebbek lettek, mint korábban voltak.

PiggyBlanka 2012.01.12. 23:11:27

@ökörpöröly:
Falun lakom.
Gyakorlatilag mindenkinek köszönök, aki szembejön. Csak mellékesen mondom.

Japó főnököm mondta, hogy szerinte azért jobb a magyar ember a japánnál, mert a liftbe belépve köszön az ott lévőknek.

Lássuk be, hogy rendkívül kicsi merítéssel dolgozunk mindketten (te is én is) és tökéletesen esélytelen, hogy a "well-being" mérőszámot bármelyik országban hitelesen kinyilatkoztassuk csak saját tapasztalatok alapján.
Nem vagyunk mi statisztikai hivatal, úgyhogy ne is tegyünk úgy, mintha azok lennénk...

Te ködbe vonod a nyugati civilizációt és arról beszélsz (gondolom lokális tapasztalatok alapján), én a nyugati típusú gazdaságról beszélek, ami de facto a növekedésre és az iPhone sorbanállás imádatára épül. Túl jól zárod el magad ezek elől a tények elől, talán ezért nem látod, de attól ez még így van.

billy reed 2012.01.12. 23:13:16

Ez a poszt a helyzet teljes félreértése.
AZ EU-nak igenis kötelessége közbelépni a demokrácia védelmében, ha egy Uniós tagról van szó.
A posztíró érvelése pontosan ugyanaz, mint amit a 30-as években az angol és francia politikusok használtak Németországgal és Olaszországgal kapcsolatban: ami ott folyik, belügy. Mindegy, hogy milyen normákat sértenek meg, belügy. Mi nem szólhatunk bele.
El akarták kerülni a konfliktust, ezért lapítottak, és fura, de a konfliktust épp ezzel hozták magukra.
Az EU épp azt szeretné elkerülni, hogy a magyar példa követhető legyen - az Unión belül. Ugyanis a "magyar példa" ellenkezik annak normáival.
De Magyarország azt tehet, amit akar - ha nincs bent.
Amíg bent van, addig ezek a normák kötelezőek. Ezt fogadtuk el, ezért vagyunk bent.
Érti már?

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 23:15:15

@nu pagagyí: Bocs, akkor valamit félreértettél, ha valamit nem állítottam, hogy bármiért is más felelős. Sőt: az a problémám, hogy más felelősebb. Neked kellene felelősnek lenni, nekem és a többi kommentelőnek, állampolgárnak.

PiggyBlanka 2012.01.12. 23:15:37

@Hundor:
Te lehet, hogy érted, ahogy persze én is, de ettől még kulturális kapocs semmi nincs közöttem és a portugálok között.
Legalább is ahhoz gyenge a kapocs, hogy az USA-val összemérhető államalakulatot alkosson.
Lásd Vacláv Klaus mondatait. Ő sokkal szebben megmondta.

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.01.12. 23:16:25

@ökörpöröly:
Ez egy igen színvonalas meglátás, amit annyival fűszereznék, hogy a mai szereposztásban I.István szerepét még nem tudjuk ki fogja eljátszani, de Koppány szerepe úgy tűnik a Vezér által már kisajátításra került.
Vajon látjuk majd még több darabban is...? (és persze hogy színdarabra gondoltam...)

A viccet félretéve.
Ez a csicska kérdés meg külön érdekes. "Én nem leszek a Nyugat csicskája"- mondja sok lelkes vagy fizetett tapsoló.
Miközben az újfeudalizmusunkban, (ahol a föld helyett ma az "Uralkodói láncolat" kft-s, vagy Zrt-s élethosszig tartó szerződéseket osztogat, és következményes hűbéri megélhetést biztosít, bizonyhogy csicska. DE emelett urizálhat is mert alatta is vannak ám, a zsellérek tömegei.
Ez az emberfajta Vass Albert találó csoportosítása szerint a cinikus és gerinctelen köpönyegforgató, aki felfelé nyal, lefelé pedig élvezettel tapos.

ikszel 2012.01.12. 23:16:27

@PiggyBlanka: "miért is kellene annyira kapálózni, hogy ehhez az immáron leáldozóban levő rendszerhez akarjunk simulni és hagyni, hogy cseszegtessenek minket a bírák életkora miatt a nyugati civilizáció morzsáiért cserébe?"

Tudod, ha választanom kellene/lehetne, hogy a miniszterelnököm kirúghassa-e szabadon a bírákat, vagy a gyerekeim részesüljenek-e az említett "nyugati civilizáció morzsáiból", akkor az utóbbit választanám.

ökörpöröly 2012.01.12. 23:21:21

@PiggyBlanka: Dehogy vonom ködbe a nyugati civilizációt. Olvastad mai első írásomat, tisztán leírtam a gondolataimat.
Azt is leírtam, hogy nekem nem fogyasztási szempontból tetszik a Nyugat. Mintha szándékosan félre akarnál érteni! Szimpatikus vagyok? :D

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.12. 23:23:45

@billy reed: Kattanjunk le a nácikról és fasisztákról. Nem erről van szó és senkinek sem merült fel (leszámítva pár politikai kampányfőnöknek álcázott marketingest), hogy erről szó lehet. Nem koncentrációs táborba küldtük a romáinkat, hanem jogszabályokat szavazott meg a parlament. Ha nem ez az ország dönt, hanem az EU, akkor felesleges egy valag pénzt költeni államigazgatásra. Oldja meg az EU, nem?

Amúgy nem tartom még közelről sem valószínűnek, hogy Cohn-Benditre rábízná bárki is a magyar törvényhozás törvényességét. Meg egyáltalán, most tényleg óvodát játszunk? Külföldi politikusokat többre értékelünk, mint akiket megválasztottunk? Szerintem itt az idő, hogy nemzetileg és nemzetközileg is magunkba szálljunk. Minimum.

Hundor 2012.01.12. 23:24:05

@PiggyBlanka: idézet tőled: "Nem vagyunk mi statisztikai hivatal, úgyhogy ne is tegyünk úgy, mintha azok lennénk...

Te ködbe vonod a nyugati civilizációt és arról beszélsz (gondolom lokális tapasztalatok alapján), én a nyugati típusú gazdaságról beszélek, ami de facto a növekedésre és az iPhone sorbanállás imádatára épül. Túl jól zárod el magad ezek elől a tények elől, talán ezért nem látod, de attól ez még így van"

Összegezném:
A statisztika nem érdekel, a "tény" az, ami a fejedben van. Ezzel nem vagy egyedül kis hazánkban. Ez próblémáink egyik gyökere. Nevetnék, de sírnom kell.

PiggyBlanka 2012.01.12. 23:25:54

@ökörpöröly:
Már úgy értem, hogy csak arról beszélsz, hogy azok az emberek cukibbak.
Lehet simán.
Irreleváns.
Az indiaiak is cukik.
Irreleváns.

De ettől még a lényegi téma az, hogy growth-focused a nyugati gazdaság, ami (hosszú távon) gáz.

PiggyBlanka 2012.01.12. 23:29:03

@Hundor:

Öööö, na, akkor olvasd el még egyszer (többször), amit írtunk a kollégával egymásnak, a végén kibukkansz az értelemben.

ben2 2012.01.12. 23:29:25

@Belpo:

"Dánia nem kicsi? Mikor küldték sarokba? Cseheket mikor küldték sarokba? Ragaszkodni a demokráciához?"

Dánia és Csehország is megkapná a magáét, ha összerúgnák a port a pénzügyi körökkel. A különbség csak annyi, hogy őket nem amortizálta le 8 év szoci elkúrás, és közben a lakosság nem került olyan szociális helyzetbe, hogy fűnyíró elvű megszorításokkal már nem lehet belőle kipréselni az államháztartás rendbetételét. Így aztán nem is kell élet-halál harcot vívniuk minden gazdasági megszorítást favorizáló lobbiérdek ellen.

"Egyelőre úgy tűnik, a tehetetlen magyar választók helyett ezt az EU tagállamai teszik meg."

Tehát egy demokratikusan megválasztott kormányt azért demokratikus külföldről elzavarni, mert a nép nem tudja?
És ki mondja meg, hogy a nép egyáltalán el akarja-e zavarni a kormányát?
A közvéleménykutatók? (Ez esetben nálunk még mindig az ellenzéket kellene elzavarni.)
Vagy elég ránézni Cohn-Bendit kivörösödő fejére és ha csúnyán néz, akkor a magyar népnek elege van a kormányából?
Esetleg a liberális értelmiség konferencia keretében megvitatja, hogy demokrácia van-e és ha megállapítják, hogy nincs, akkor lehet bombázni?
És ha ez így rendben van, akkor miért nem zavarták el Gyurcsányt még 2006-ban, amikor a saját honfitársaira lövetett? Vagy mondjuk 2008-as népszavazás után, amikor a koalíciós társuk szóvivője szerint is a választók "elküldték Ferit a picsába"?

A jelenlegi helyzet bizony a demokrácia erőpróbája. Ha gazdasági lobbik lemondásra tudnak kényszeríteni egy kétharmaddal megválasztott kormányt, akkor abban az országban a demokráciát győzik le. És egy ilyen esetben egy demokratának kötelessége szembeszállni a demokrácia ellenségeivel, ami - paradox módon - az esetünkben a cinikusan a demokráciára hivatkozó EU és IMF.

ikszel 2012.01.12. 23:31:42

@Politizátor: "Külföldi politikusokat többre értékelünk, mint akiket megválasztottunk?" Teljesítmény alapján értékelek mindenkit, nem attól függően, hogy külföldi-e vagy sem. Ha pedig teljesítmény alapján értékelek, akkor bizony sok hazai politikus értéke nálam mínusz végtelen.

ökörpöröly 2012.01.12. 23:32:42

@PiggyBlanka: A gazdasága politikai és a gazdasági hatalom forrása. Kína, India, Dél-Amerika gazdasága mind-mind sokkal gyorsabban növekednek -persze alacsonyabb szintről egyszerűbb növekedni-, mint a Nyugat.
Ahol a gazdasági hatalom, általában ott a politikai hatalom is. Ezért mindenki gazdagabb, azaz erősebb akar lenni a másiknál.
Kína és India adta 1800-as évek közepéig a világkereskedelem 80%-át, most újra feljönnek. Egy globalizált világban ez gazdasági, politikai fenyegetést jelent a Nyugat számára, azaz ott is növekedési kényszer van. Emellett ne feledkezzünk meg olyan apróságokról, mint a "makroprofit" elmélet, nem mindegy, hogy hol csapódik le a nyereség, hiszen az világszinten 0. Ahol valaki nyer, ott a másik veszít. Az erősebb kutya baszik farkastörvény pedig minden téren igaz. :)

PiggyBlanka 2012.01.12. 23:33:43

@ben2:
Köszi.
Minden.
Szavad.
Igaz.

ökörpöröly 2012.01.12. 23:34:20

@ökörpöröly: A gazdaság a hatalom forrása. Az első mondatom elég zavaros lett. Fáradt vagyok, megyek aludni, mert holnap hulla leszek. :)

Jó éjt mindenkinek!

tundrazuzmo (törölt) 2012.01.12. 23:36:03

Kiugrasz az égő toronyházból, vagy bennégsz?

Vannak olyan döntési pontok, ahol valójában nincs már szabad döntés. Ami van az rossz.

Orbán Viktor bevitette a koronát a parlamentbe. Azóta mindenkit arra emlékeztet, hogyan feküdt le államalapító nagy királyunk I. (tízezres) István a Nyugatnak illetve a pápizmusnak EGYSZERRE, és adta fel a barbár magyar önállóságot némi civilizációval fűszerezett rabigáért cserébe.

PiggyBlanka 2012.01.12. 23:36:33

@ökörpöröly:
Bruhh. Mivel is kell vitatkoznom most?
:)

Jól elb*sztam a ma estét, pedig dolgoznom kellett volna a reklámiparban!!! :)
Minő csavar, mi?
Egy falusi marketinges?? Puff neki...

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.01.12. 23:44:13

hosszú, buta és csúsztató bejegyzés.
azért fenyegetnek pénzelvonással, mert ez az új szabály.
ennyi.

ben2 2012.01.12. 23:44:47

@billy reed:

És ezek a normák miért csak ránk kötelezőek és a görögökre, franciákra, szlovákokra (!) miért nem?
Mert mi gyengébben nyomulunk diplomáciai fronton? Tehát a normák alkalmazása nem elvi kérdés, hanem nyomulás fügvénye? Mint amikor a tanárnak nyaló diák cigizhet a vécében, a rossz tanulót pedig büntetik?
Lehet hogy ez a helyzet, lehet, hogy a magyar diplomácia szart sem ért, de akkor ezt nevezzük meg a probléma fő okaként és hagyjuk ezt a gáz, hipokrita dumát az EU-s normákról.
Az a helyzet, hogy meghívtak minket egy elit klubba, ahol kötelező a smoking és nem illik böfögni, de nem mondták, hogy csak vécét takarítani vesznek be, egyesek meg azzal jönnek, hogy fogadjuk el a helyzetet, mert még a végén kiraknak. A magam részéről úgy vagyok ezzel, hogy nem tudnak kirakni, ha kilépek. Most ott tartunk, hogy egyre hangosabban vitatkozunk a személyzettel és ha nagyon gyorsan sűrű bocsánatkérések közepette tisztázzák velünk a félreértést, akkor beszélhetünk klubtagságról, amúgy meg a viszont látásra. És lehet, hogy a klubtagok kihagynak a bulikból, de legalább a saját klozetomat takarítom.

ben2 2012.01.12. 23:51:10

@a fene tudja még:

Az EU-ban 28 tagállamból 21-nek 3% fölött van az államháztartási hiánya. A miénk 3% alatt van.
És kit fenyegetnek pénzelvonással?
Minket.
Az az új szabály, hogy akinek nem tetszik a pofája, attól elvonuk a pénzt ?

PiggyBlanka 2012.01.12. 23:57:43

@ben2:
Tök poén:
index.hu/video/2012/01/12/fabry_es_hajos_vitaversenye_az_eu-rol_es_a_ropirol/
Gyakorlatilag szószerint a buditakarítás példát hozza a Fábry a videó közepén... :)

Rothstein 2012.01.13. 00:07:44

Hiba volt csatlakozni egy olyan rendszerhez, ami maga is mezőgazdasági termékeket illetően túltermelési válsággal küzd(ött). Én már akkor is ellene szavaztam.
Megvették az országot kilóra, olcsón az áruló kormányaink asszisztálásával (főleg MSZP, de Antallék 0 szakértelme is kellett hozzá).
Leépítették az egyetlen konkurenciájukat, a feldolgozó iparunkat, amely bizony jó minőségben termelt, annak ellenére is, hogy a nyugati fejlettebb technikákat alkalmazott.
Miért kellett nekik terjeszkedni?
Olcsó, az eltunyult és elöregedett lakosságukat zabáltató kulimunkásokra volt szükség, akik fehérek és keresztények, ezáltal könnyen beilleszkednek, nem kell őket integrálni.
Adtak támogatást is? Igen. Mikre? Hülyeségekre, amiknek nem volt itt az ideje. Iskola felújítások, elektromos táblák, bicikli utak építése. Mind-mind a jelenlegi helyzetben haszontalan dolog, mert a rá fordított önerőt a mezőgazdaság modernizálására, piacainak kiépítésére kellett volna használni. Tehát ezzel még csak rontottunk a helyzetünkön.
A nemzet színe-virága elhagyja az országot, már megjelentek a magyar nőket házasságra kínáló "dating site-ok" is. Nyugat-Európa megtelt a gazdasági bajok elől menekülő és mindent megcsináló keleti lányokkal.
De a tetejében még a nemzeti érdekeinkkel is ellentétes az EU. Ezt a győzők alapították, kivéve a porig alázott és bekussoltatott Németországot, akit hallgatásra ítéltek. A német néplélek teljesen össze van roppanva. Szégyellik a saját történelmüket. Nem csak a 2. hanem az 1. világháborút is, pedig ahhoz a náciknak köze sem volt, a 2. meg a rablóbékék miatt tört ki a gőgös győztesek ellen.
Mit gondoltok az EU miért nem kifogásolja a a magyar kifogásolt jogszabályoknál sokkal demokrácia ellenesebb, egyenesen rasszista nyelvtörvényeket, benes dekrétumokat stb stb?
Ez az egész összeurópai hiszti egy példa statuálás. Azért mert egy ország nem akar fizetni. Veszélyes precedens.
Sokan kérdezik hová tűnik a pénz? Miért nincs egyenesben a költségvetés? amikor annyit fizetünk. Elmegy az adósság szolgálatra, na meg persze korrupcióra.
Ez volt az EU célja. Piacot szerezni ahol elsózhatja a világ más részein nem kellő termékeit, majd az elszegényedett országból magához szívni a fiatal, nem a saját pénzen képzett munkaerőt, zabáltatni a tunya, versenyképtelen lakosságát.

Tapogatott Kukorica 2012.01.13. 00:09:31

@ben2: ne felejtsd el megemliteni azt az aprosagot, hogy csak azert annyi, amennyi, mert az egyszeri nyugdijeinstanddal jopar szazalekot kozmetikaztak rajta, ill. az "ideiglenes" kulonadokkal stb.-vel, sikerult ilyenre cicomazni a szamokat.
Szinten erdekes, hogy a munkanelkuliseg is novekedett enyhen a kormanyvaltas ota. Igaz, hogy modositottak a munkanelkuliek regisztralasanak metodusat, igy vegeredmenyben: mas lett az eredmeny :)
Mellesleg nagyon soknak abbol, akiknek magas a hianya, reszben azert is magas, mert pont az olyanoknak, mint Magyarorszag kenytelenek atutalni sok-sok penzt (netto befizetok, pl. nemetek, britek, franciak). Gondolod, nem orulnenek ok is, ha a sajat szamaikkal operalhatnanak? Ja igen, akkor Magyarorszagon egy ujabb 3%-ot vonhatnal le ebbol. A vegen meg ott tartunk, hogy ezen kozmetikak nelkul, a csupasz valosag olyan 9-10% korul a realis. Ezt legkesobb jovo ilyenkor lehet majd erezni, amikor elfogy a puder.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 00:10:13

@a fene tudja még: Azért azt érzed, hogy szabályokat nem bemondásra hozzuk 500 millió ember felett, akik azt gondolják a szavazatuk jelent valamit az életük irányításában...

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.01.13. 00:11:51

@ben2: egyszeri bevételi tételekkel 2,9% (lásd manyup)

Rothstein 2012.01.13. 00:14:25

A fentebb leírtakkal nem Orbánékat védem. Ők elkövettek több nagy hibát:
1. Amikor az EU nem engedte a költségvetési zsonglőrködéseiket, nem volt B tervük.
2. Nem volt B terv, elkezdődött a kapkodás.
3. Túlzottan, hangsúlyosan, több fronton szembe mentek velük. lavírozni kellett volna.
Elszámították magukat, mert Gyurcsányékat sokkal nagyobb disznóságokért nem dorgálták meg(vajon miért?).
4. 19-re lapot húzva megtolták a módosabb rétegeket, hátha befektetnek a náluk maradt pénzből, de ez sem jött be.
Így aztán az átstrukturáló terveik, ha voltak, nem realizálódtak ill. nem mertek többet lépni.
A helyzet az hogy az EU gazdasági és politikai/nemzeti érdekei a miénkkel ellentétesek. Ezért kell kilépni. Soha nem fognak engedni erős mezőgazdaságot itt, és soha nem fogják pártolni a magyar kisebbségek ügyét. Ki kell lépni.
Viszont haragban nem kell lenni velük, mivel mi is, ők is egymásra vagyunk szorulva. Ők ezt egyoldalú függésnek gondolják többnyire, de azért a pánik reakciójukból látszik, hogy bizony még nekünk is van értékünk számukra. Ez ugyanis egy 10 milliós piac elvesztésével járna a válság közepén.
A lényeg, hogy rá kell állni a minőségi mezőgazdasági termékek gyártására, amivel a nyugat nem tud versenyezni. Megsúgom, van ilyen. A gazdákat értékesítő (és nem termelő) szövetkezetekbe kell összehozni (lásd még Hangya).
És keresni az Európán kívüli piacokat.

a fene tudja még · http://hatker.blog.hu 2012.01.13. 00:15:08

@Politizátor: az új szabályokat mindenki megszavazta és eszerint a pénzelvonási eljárás automatikus.
ráadásul már vagy 8-10 éve vagyunk a szint felett, úgyhogy jó eséllyel a régi szabályok szerint is ránk húzták volna előbb-utóbb a vizes lepedőt :(

tumpara 2012.01.13. 00:15:23

posztolónak: unió, nem únió. Ezért EU, és nem EÚ. Na del.

PiggyBlanka 2012.01.13. 00:27:12

Megint meghallgattam az István a királyt.
Egy egész ezredévet basztunk el, mert Koppány emberei nem nyertek.

Nemvagyokbutajobbikos.

ben2 2012.01.13. 00:29:48

@ökörpöröly:

Az EU bővítést azért erőltették, mert az EU országokban működő civilizációs törvények versenyképtelenné tették az EU gazdaságokat a vasfüggöny lehullása után, a civilizációs vívmányoktól mentes kelet-európai gazdaságokkal szemben.
Értsd: a dolgozói érdekképviselet totális hiánya, gyatra szociális és egészségügyi juttatások és nulla környezetvédelem jellemezte a volt szocialista országokat, viszont ez is tette őket versenyképessé.
Az EU tehát minél hamarabb be akarta léptetni ezeket az országokat, hogy számukra is kötelezővé tehessék a civilizációs elveket és ezáltal megvédhessék a saját gazdaságaikat a keleti dömpingtől.
Ezt nem volt nehéz politikailag elérni, mert a volt szocialista országok lakossága természetesen szimpatizált a civilizációs vívmányokkal és ezért is alakult ki az a hamis kép az emberekben, hogy az EU-ból a civilizációs elvárások elvi, humanista alapon, a nagy összeborulás igényétől vezérelve jönnek. Hogy felkaroljanak minket, szegény rokonokat.

Azóta három felismerésen vagyunk túl:

1. Az EU elcseszte a bővítést, mert különböző pitiáner érdekektől vezérelve addig előszobáztattak minket, amíg az egész bővítés értelmét vesztette. Az EU gazdaságát már nem a volt szocialista blokk, hanem Kína és India veszélyezteti. És miért? Mert azok az országok bizony fényévekre vannak az EU civilizációs normáitól ezért nagyságrendekkel versenyképesebbek.

2. Rá kellett jönnünk, hogy az EU által erőltetett civilizációs elvárások nem elvi alapon és pláne nem a nagy összeborulás és a humanizmus jegyében fogalmazódtak meg. Most, hogy a szegény rokonok ott ülnek a nappaliban - miközben semmi hasznukat nem látják -, már nem a rokonság számít, hanem hogy büdösek.

3. Az is kiderült a számunkra, hogy a civilizációs elvárások nem érnek semmit, ha nem kapunk mellé pénzt. Nincs vécé, de ne pisilj a pázsitra. Nyilván mindenki szívesebben használná a vécét, de annak hiányában csak átmeneti megoldás, hogy visszatartjuk.

A mi helyzetünk annyiban speciális, hogy a szoci kormányok lenyúlták a vécére kiutalt lóvét, Orbánék meg átvették az országot egy gigantikusra nőtt hólyaggal és ők inkább a pázsitra brunyáltak, mint a gatyánkba, a "civilizált körök" elvárásainak ellenére. A pázsit mellett pedig rajtunk kívül is meglepően sokan toporognak, csak még nem szánták el magukat, ezért kell most gyorsan elverniük minket, hátha a többiek tovább tartogatják egy kicsit.

tundrazuzmo (törölt) 2012.01.13. 00:31:50

@tumpara: "posztolónak: unió, nem únió. Ezért EU, és nem EÚ. Na del."

Teljesen igaz. Egyébként azt a viccet ismered, hogy az álamfő és a nyelvtanáci beszélgetnek?
- Hallom, hamisítja a doktorit! És még helyesen írni sem tud?
- Aláírom...

ben2 2012.01.13. 00:45:48

@Rothstein:

"1. Amikor az EU nem engedte a költségvetési zsonglőrködéseiket, nem volt B tervük."

Nem az volt a gond, hogy az EU valamit nem engedett, hanem hogy gyakorlatilag kötelezték a magyar kormányt az általuk diktált gazdaságpolitika folytatására. Mivel a választói akarat elég egyértelműen megnyilvánult ezen gazdaságpolitikát illetően, a kormánynak a választói és az EU elvárásai között kellet döntenie. Az EU és az IMF viszont megszokta, hogy ők megmondják mi legyen, a kormányok dolga pedig az, hogy lenyomják a választóik torkán, ezért sokkolta őket, hogy Orbánék nemet mondtak. Innentől kezdve a magyar kormány csinálhatott, amit akart, azt mindenképpen a "rossz tanuló felel" szűrőn át figyelték. Ehhez jött még hozzá a magyar ellenzék szokásos demokrácia-féltő, nácizmustól-rettegő hisztije, ami jól jött az EU-nak, mert így az egész ügyet a "móresre tanítunk egy diktátort" jelmezben adhatta elő a saját közvéleménye számára.

Black Bamba 2012.01.13. 00:54:15

Sose voltam Fidesz parti, de most egy ici-picit drukkolok nekik...nos termeszetesen szigoruan felreteszem a mindennapok mocskat, es az emberek verenek lecsapolast eloidezo tenyezoket.

Nemreg megneztem ezt a 2 oras filmet arrol, hogy hogyan mukodik ez a penz es hitel ize, ami mozgat itt mindent. A filmben van egy kis utopikus vagyalom, amit szivesen kivagnek belole, mert baromsagnak tartom, de az IMF-et bemutato fejezetek elgondolkodtatoak.

Zeitgeist Addendum a Youtubeon magyar alamondassal:

youtu.be/JcbMW5Y5HxY

Rothstein 2012.01.13. 00:55:16

@ben2:
Jogos kiegészítés, köszi.
De ettől még lennie kellett volna valamiféle tervnek.
És én azt hiányolom, hogy a megújuló energia forrásokra nem feküdtünk rá, államilag támogatott alternatív energia hasznosításra/termelésre gondolok, akár családi szinten is. Na persze ehhez az EU nem ad támogatást. Ők bicikli utakra, meg iskola felújításra adnak csak. ami szart sem ér.
És a mezg. Mondjuk az is igaz, aikor a franciával vetekedő minőségű, de sokkal olcsóbban előállított libamáj tűrhetetlen konkurencia lett a a nyugatinak, akkor habozás nélkül bevetették a 4 mancsot. Megjegyzem, nem csak ellenünk, hanem a bolgárok ellen is (hm érdekes, egy másik a vh-ban vesztes ország, 0 érdekérvényesítő képességgel)

ben2 2012.01.13. 01:00:18

@Tapogatott Kukorica:

Most jön a szokásos "nem annyi az annyi" duma. Ugyanazon a téren a balosok százezren voltak, a fideszes tüntetés, ami a környékbeli utcákat is megtöltötte pedig párezer ember. Legyen így, ezeken már nem csodálkozom.
Az EU viszont világossá tette, hogy mik az objektív elvárásai, a hiány számításának pontos módjával együt. A kormány ezeknek megfelelően, ezen számítási módok alapján hozta a kivánt hiánycélt.
Erre most előállnak új, direkt ránk szabott követelésekkel, mely szerint nem a hiány betartása a lényeg, hanem az is, hogy azt milyen eszközökkel érjük el.
Innentől ment át az egész kutyakomédiába.

okosallah 2012.01.13. 01:01:02

@ikszel:
A "nyugati civilizáció morzsáit" felszedni akaró emberek mindig is oda vándoroltak ahol a morzsák voltak.
Ezt emigrációnak hivják. Ez a folyamat a mai világban is folytatódik világszerte. .Hu-ból nem lehetett még Ausztriát se csinálni --pedig több száz év állt rendelkezésre a Monarchia alatt,-- Svédo.-t még kevésbé.

PiggyBlanka 2012.01.13. 01:06:21

@ben2:
Köszi, most megyek aludni.
Megnyugodtam, hogy van még értelmes élet az országban.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 01:27:53

@a fene tudja még: Lehet, hogy nem értjük egymást. Nem a túlzott deficit eljárásról beszéltem, hanem a politikai össztűzről, aminek látható eredménye a befektetői bizalom csökkenése és ezzel az ország hitelképességének csökkenése. Ha nem 'egy EU-ban' vagyunk ezekkel az országokkal már diplomáciai lépéseket fontolgatnánk az elkövetők ellen.

mialenyeg 2012.01.13. 01:28:46

Elég sokan, akik a "nyugati civilizációhoz vonzódnak", csak azt az ecceri szegényembert hozzák, aki megveszi az újságosnál a mozimagazint és ha Brad Pitt hétköznapi életéről olvashat, akkor kicsit ő is Brad Pittnek érezheti magát. Értsd: attól senki nem lesz itthon közelebb a nyugati civilizációhoz, hogy lélekben az EU vezető politikusait támogatja és leszarja, hogy mi történik itt.

Másik: érdekes lenne valamiféle szervezkedés más, EU-val szemben kritikus országokkal. Egyébként ilyesmi akkor is megvalósulhatna elég könnyen, ha most kialakulna egy kétsebességes EU. Akkor a lábtörlőre tett országok máris természetes közösségben találnák magukat. Ezen is látszik, mennyire nem gondolják meg most a lépéseiket Merkelék. Kapkodnak, érzik hogy csúszik ki a kezükből a gyeplő szépen.
Szerintem Mo-nak a legjobb lenne most szépen nyugisan faarccal jófiúsan meg-megállva tárgyalgatni, közben néha néha hangoztatni az ellenérveket, majd menni tovább, aztán eközben úgyis egyre több ország jön rá, hogy változtatni kéne az EU-n. És akkor majd jobb, ha egy normális országként emlékezhetnek ránk.

Ezt a lehetőséget viszont nyilván nagyon el akarja kerülni az EU, jönni fog a nyomás ezerrel közben több fronton. Ehhez kéne néhány ügyes politikus itthon. Talán van is egy-kettő, de kéne még azért.

Érdemes azt is felismerni, hogy annak ellenére, hogy az EU nyomja a büntető dumát, abszolút nem érdeke a megegyezései folyamat nehezítése. Hiszen akkor megint a többi gondolkodó országnak mutat valami nemkívánatosat az EU-ból. De hát ezek most kapkodnak, hibáznak.

Fel kéne ismerni a politikusainknak, hogy abszolút vannak jó lapjaink, csak tudni kell velük játszani. Egy kapkodó ellenféllel szemben, aki bajban van, nem érdemes erőt fitogtatni... Csak szépen, nyugisan.

okosallah 2012.01.13. 01:37:41

Ne merüljünk túl mélyen az EU-elemzésében mert az OV ellenes kampány NEM EU eredetű. Az lenne a probléma, hogy hány éves egy biró? Ezzel foglalkozna egy ilyen hatalmas szervezet?

A menet ez volt:
1. Fázis.
A gyurcsányisták riasztották az USA-beli elvtársaikat és Paul Krugman, N.Y. Times ultra-balos irója nekiesett Orbánnak. Ezt követte a Wash.Post szintén ultra-balos kritikája. A Soros és Tsa. lepengetett 100 milliót a Human Right Watch-nak (Google) igy az is nekiment .Hu-nak.

2. Fázis.
A N.Y.Times riasztotta az Euroszialista Guardiant, Der Spiegelt, Le Monde-ot és megindult az össztűz OV ellen.

A sajtó kritikákban szó se volt a birákról: a házasság (férfi/nő) a homoszex. lobbyt, a kerszténység a Jewish lobbiyt vaditotta meg igy H. Clinton is beszállt a dorgálásba.

3. Fázis
Az atlanti/NATO szolidaritás szellemében Clintont támogatva a Barroso-ék is beszálltak mert a "Kulurális Marxizmussal" ellentétes OV nacionalizmusa. A balos globalisták ellenzik a nemzeti államok elvét.

Nem látjátok, hogy milyen piti témákban támadják .Hu-t? Birák életkora, Hara-Krishna vallási státusza stb.

Ezek voltak az események kronológiai sorrendjei (Google).
Most OV. mgkérte őket, hogy pontosan definiálják a .hu jogsértéseket. Figyeljétek majd a válaszokat...

mialenyeg 2012.01.13. 01:45:33

Egyébként tényleg fura, hogy ilyen nagyon semmitmondó témákban vannak a problémák, mint bírák életkora meg ombudzman. Ezen tényleg nem érdemes fennakadni, ebből is csak az látszik, hogy hülyék. Viszont érdemes nem elsietni a feltétlen engedelmességet (de ez inkább ne gyerekiahóra nyilatkozatokban, hanem szőrszálhasogatós asszertív tárgyalásokban merüljön ki).

okosallah 2012.01.13. 03:12:53

Cikk:
Brüsszel meginditja Orbán leváltási kampányát.

www.presseurop.eu/en/content/article/1388001-brussels-launches-operation-dump-orban

Több nyelven olvasható a cikk.

preddy 2012.01.13. 05:09:23

Csak halkan merem megjegyezni: nem a demokrácia vége, hanem az igazi demokrácia kezdete...

Semper Fidelis 2012.01.13. 05:48:13

@okosallah: Nem is szólva arról, hogy az EU miért nem szólt semmit arra, hogy szlovákiában állampolgárokat fosztanak meg az állampolgárságuktól, hogy a benesi dekrétumokról már nem is tegyek említést.....

nu pagagyí 2012.01.13. 06:03:51

@okosallah: Teljesen mindegy melyik apró Orbáni stiklit veszik elő, az általa építgetett diktatúra úgy undorító, ahogy van. Orbán teljhatalomra törekszik, minden lépése ezt célozza. Az eredményt látjuk, nevetséges jogi csűrés-csavarással leplezni. Minden független pozícióban már párttagkönyves, kézivezérelt delegált ücsörög. Megszállták az országot.

Ha Orbán demokrata lenne, mint amilyennek hazudja magát, ilyet nem tett volna. Kétharmad sem jogosítja fel az egyharmad semmibe vételére, főleg azért mert demokráciában a kétharmad is csak a pillanatnak szól. Manapság örülhet, ha az ország tíz százaléka támogatja, ehhez képest legyen szerény.

Én annak örülnék, ha mi magunk kényszerítenénk fürge távozásra. Ötszáz évnyi megszállás után nem hiányzik az országnak egy újabb szabadrablással foglalatoskodó janicsárhadsereg. Ébredjetek már fel! A polgárok (a tiéd is) szabadsága az, amit védeni kell.

Ver Sacrum 2012.01.13. 06:57:20

Két apróság.
1. nem "ever", hanem "even" closer union, vagyis mind szorosabb egység.
2. Érdemes utánanézni, meddig maradt hatalmon Thatcher ez után a beszéd után.

Szalahadin 2012.01.13. 06:59:20

@nu pagagyí:
Igazad van, védjük meg a polgárok szabadságát. Egy apró részletkérdés azért még lenne, ki az, akinek a személye és háttere garanciát jelent erre? A legnagyobb tragédiája éppen az Magyarországnak, hogy a választó még abban az esetben sem tud jót húzni, ha valóban ő dönti el, kikből álljon a kormány. Előfordulhat, hogy azt azért majd Brüsszelben/Washingtonban fogják eldönteni, hogy ki nem lehet, de ha nem, akkor sem tudsz jót húzni.
Buta és még butább kurucok, valamint gerinctelen és még gerinctelenebb módon haza- és nemzetáruló labancok között lehet csak választani. Nekem, mint lokálisan itt élőnek melyik megoldás kellene, hogy elfogadható legyen? Ha a Simicska-Nyerges Zsolt duó üzleti érdekei miatt fosztanak ki, vagy az, ha a globális fináncoligarchia érdekei miatt teszik ugyanezt?
Nagyon súlyos, többszáz éves átok ez rajtunk, küzdeni reménytelen helyzetben a függetlenségért, vagy félperifériás alávetett gyarmatként tengődni és minket alapvetően csak kifosztani akaró idegenek seggében keresni a tavalyi szart? Amikor ráadásul mindkét irányzatot ilyen felháborítóan alacsony színvonalon képviselik, akkor végképp nem tudsz jót húzni.

raftery 2012.01.13. 07:01:02

gratula a poszt tolonak...

kiemelkedik a zindex szokasos frocsogo marhasagaibol...

Arbet 2012.01.13. 07:31:14

@Szalahadin: Az EU miért is akarna minket kifosztani? Amennyire én látom pont az ellenkezője van ennek. Mi akarjuk kifosztani az EU-t. 10.000 milliárd HUF forint támogatást kapott eddig az ország. Lehet gondolkodni, hogy a nagy része hol van és mire ment el. Az EU támogatásnak az lenne a lényege, hogy fejlesztjük, felzárkóztatjuk az országot, de mi mire használjuk? Nálunk üzletág lett abból, hogy miképp lehet ezt szinte a semmire felhasználni és miképp lehet a legkorruptabb módon saját zsebbe tömni.

Ez nekünk az unió. Cigányország vagyunk, nem hiába mondja ezt ránk mindenki. Bőrszíntől és egzisztenciától független mondom ezt. Ez van a parlamentben és ez van a civil életben is.

Az az 1 millió becsületes dolgozó állampolgár aki pedig az Unióhoz szeretne tartozni szívhat és dolgozhat napi 10 órában keményen, hogy legalább valami színvonalat képviseljünk.

Az Unió értünk van, de mérges ha mi ezt csak kihasználjuk. Érhető? Igen.

De mit vártunk a komcsirendszer utódpártjaitól? Amíg ők vannak hatalmon addig nincs EU. Addig csak egy fertőzött Magyarország van aki megújulni és nyugatosodni képtelen.

AdamT · http://durva.blog.hu 2012.01.13. 07:36:05

Végre egy lényeglátó poszt a témában.

2012.01.13. 07:36:53

Már hogynem lehetne megtartani a szuverenitást. Persze hogy meg lehet tartani. Saját pénzből. De ha akár az EU-hoz akár az IMF-hez kuncsorgunk pénzért akkor bizony tudomásul kell venni hogy a hitelező szabályai szerint kell játszani. Lehet eljátszani a durcás kisgyereket, lehet a szart így vagy úgy cukrozni, a tény attól még tény marad. Szükségünk van arra a pénzre. Nagyon nagy szükség. És ilyenkor csak egy kérdés van. Mit csináljunk hogy hozzájussunk.

Kamazszutra 2012.01.13. 07:38:43

Ami a cikkben van, az pont úgy igaz. Annyit hozzátennék, hogy az EU-nak azért vannak előnyei (határok nélküli gyors árumozgás vámolás nélkül, közös valuta stabilitása, stb.). Nem titok, hogy a világ az USA ellensúlyozására egy másik közösséget szeretne, és az EU lassan egy Európai Egyesült Államok lesz. Ami nem lenne baj (az USA-ban is függetlenek számos kérdésben az államok)... A baj az, hogy jelenleg az EU egy gazdasági közösség, és a pénzzel zsarol ki országokból politikai döntéseket.

Az IMF-tárgyalásnak is nem kellene, hogy előfeltétele legyen egy politikai döntés, arra ott az EU bírósága, az majd kimondja az ítéletet, aztán lehet visszakozni. Az a baj, hogy Görögország a hazudozásával belopta magát az eurózónába, ő túl nagy falat az EU-nak, ezért egy kicsi, de független országon mutatja meg, hogy tud erős is lenni és velünk akar példát statuálni. Azért megnézném, hogy a 170 százalékos görög és a 140 százalékos olasz államadósságot miért nem feszegetik, miért rajtunk lovagolnak. Talán azért, mert az tényleg bedönthetné a többi nagy eurós országot.... Szóval ez így nem tisztességes, ez olyan, mintha átmennék és nem a szomszédba, hanem a macskájába rúgnék bele bosszúból.

Csodát meg nem nagyon várhatunk, 8 év elcseszett kormányzását nem lehet egy év alatt rendbetenni. Sajnos az is igaz, hogy diktátumokkal sem. Ebben a Fidesz is elcseszte. Viszont az látszik, hogy itthon a diktátumok azok, amik egyedül működnek, csak ezt az EU meg kintről nem érti (ld. ha cég nem emel fizetést a megfelelő mértékben, 2 évre elesik az állami és egyéb pályázati lehetőségektől, közbeszerzéstől, stb.)

Kamazszutra 2012.01.13. 07:40:40

Még annyit tennék hozzá, hogy mennyire gyilkolták a magyart politikailag, amikor itthon bevezettük a bankadót. Most meg mit látunk? A magyarok megcsinálták? Túlélték? Akkor mi is bevezetjük. Aztán nézzünk körül az EU-ban. Egyszer valakinek el kell kezdenie a tabukat ledönteni. Mondjuk, az USÁ-ban ezért Kennedy-t lelőtték... (ld. bankrendszer átalakítási tervei) :D

Szalahadin 2012.01.13. 07:44:48

@billy reed:
Ez a demokrácia védelme érvelés roppant gyenge. Irak és Afganisztán sem volt elég, hogy rájöjj, amikor a nyugatiak a demokrácia védelme miatt avatkoznak be, akkor teljesen egyértelműen valami totál másról szól az egész...
Meg amúgyis, akármilyen is ez a kormány, nem azok választották, akiknek éppen a demokrácia szabályai szerint erre kizárólagos jogosítványuk van? Azért ne akarjunk már weimarral példálózni, mert nevetséges és szánalmas.

AdamT · http://durva.blog.hu 2012.01.13. 07:53:11

@Szalahadin: Te tényleg bekajáltad, hogy az USA Irakba és Afganisztánba demokráciát ment vinni?

Komolyan elhiszed, hogy egy tőlük 10.000 km-re lévő, gazdaságilag fejletlen országban többszázmilliárd dollárt elköltenének háborúra, csak azért, hogy demokrácia legyen?

Szerintem picit gondolkoznod kéne ezen.

Szalahadin 2012.01.13. 07:53:49

"Csak hogy egy kicsit perspektívába rakjuk a dolgokat: évente kb. nyolcmillióan halnak éhen (és ennél nagyságrendekkel többen éheznek), háborúk dúlnak, terroristák meg banditák gyilkolnak - és akkor szerinted a hitel-lufik a legnagyobb problémák."
Csak hogy egy kicsit perspektívába rakjuk a dolgokat, ezek véletlenül nem azok a területei a világnak, ahová a nagysikerű nyugat-európaiak elmentek gyarmatosítani, teljesen szétbaszták az ottani társadalmat, majd amikor már mindent kiszivattyúztak az ottani természetből és lakosságból, otthagyták őket fetrengeni, lássátok mennyire jófejek vagyunk, most, hogy már mindent elvettünk tőletek és ez a helyzet kezd visszaütni, valakinek már a puszta létezéseteket is finanszírozni kellene, most már szabadok vagytok, tehát finanszírozzátok ti magatok, mi megelégszünk ennyi zsákmánnyal.

Szalahadin 2012.01.13. 07:55:52

@AdamT:
"amikor a nyugatiak a demokrácia védelme miatt avatkoznak be, akkor teljesen egyértelműen valami totál másról szól az egész..."
Ennyire szarul fogalmaztam volna ugyanazt, amit Ti is mondtok? Lehet, de azért az akkor teljesen egyértelműen másról szól az egész (mint a demokrácia védelméről) nekem egyértelműnek tűnt.

saetta26 2012.01.13. 08:04:16

@Legelő Őse:
Tulajdonképpen egyetértek Veled.
DE... (amivel nem kezdünk mondatot)

- A közös szabályok és alapelvek fontosságának tükrében egyáltalán hogyan engedhették mér be az Unióba azt a Szlovákiát és Csehországot, amelyek nem tagadták meg a Benes dekrétumokat? (Ezekhez mérten egyes most részben jogosan bírált magyar jogszabályok egyáltalán nem kemények, bár tény, hogy most hozták őket)
- Görögország, amelyik (nemzetközi bankok segítségével) sok-sok éven át hazudott a költségvetési hiányról, miért nem került hasonló kereszttűzbe korábban?
- Hogyan kellene kezelni az EU-ban általában azt, ha a gazdaság(ok) teljesítőképessége rövid távon is ellentmond az "alkotmányos" szociális kötelezettségeknek? Ez majd mindenütt hatalmas probléma. (Ha az EU-ban nincs egységes recept, szabad az egyes államoknak demokráciaellenes(nek tűnő) intézkedéseket hozni?)

Véleményem egyébként, hogy itthon az EU pénzek hatékony lehívására kellett volna fókuszálni az elmúlt 10 évben, hozzátéve, hogy pl. a gazdaságilag értelmetlen 4-es metro v. M6 nem ilyen, mert az önrész is kár bele.

SAetta

Idet 2012.01.13. 08:18:41

@AdamT: Különösen a hullalevizelő katonák magatartásának tükrében.

Idet 2012.01.13. 08:22:41

"Az EU magában hordozza azt, amiért mindenki felugrott a szerérre: a pénzt és egy későbbi, igazi unió lehetőségét."
Éppen fordítva kellett volna kezdeni, ha működőképes szövetséget akartak volna. De csak pénzt akartak.

Idet 2012.01.13. 08:25:10

És még: engem ezek a katonák, ahogyan ott állnak a lényeggel a markukban, a tömegsírok szélén pózoló SS-katonákra emlékeztetnek.

Nzoltan 2012.01.13. 08:26:02

Sokan Magyarország versenyképességét a méretéhez viszonyítják. Pedig ez hülyeség. Kína sem azért versenyképes, mert nagy. Hanem mert olcsó ( a munkaerő).

Most már Magyarország is olcsó. És ez még olcsóbb lesz igen rövid időn belül. Amink van, az az élő munkaerő és az idővel felértékelődő termőföld. Nem véletlenül nem lehet majd az úniónak nem eladni.

Egyébként ha a választók kicsit is lokálpatrióták lennének mint mondjuk egy átlag svájci ember, akkor koránt sem lenne ennyire kiszolgágtatva ez az ország. Meg persze az is kellene hozzá, hogy az éppen regnáló kormánnyal a mindenkori ellenzék ha itthon élethelál harcot is vív, külföldön erősítenék egy egymást, a polgárok érdekeit védve. Ez az együttműködés valahogy soha nem akar összejönni. Most meg látjuk is a végeredményt.

Nzoltan 2012.01.13. 08:27:51

@kowee: Te most kinek drukkolsz?
Magyarországnak, vagy a más/saját érdekeit védő EU-nak?

Nzoltan 2012.01.13. 08:32:35

@Arbet: Ne feledd el, hogy az a támogatás smafu ahhoz képest, hogy mi minden került oda hozzájuk. Az zsebpénz ahhoz képest, mit adott el az éppen regnáló kormány bagóért, amit utána le is romboltak. Nekünk már nem sok tulajdonunk maradt. Van földünk, meg vízkészletünk. És kb ennyi.

nemsirunk 2012.01.13. 08:35:08

@Balt: "Ez a lufi kipukkadt. Aktuális "fenntartható gazdpol" szerint előtérbe kerülnek a helyi termékek, a távolsági közlekedés visszaszorul, ez egyszerű ökológiai szükségszerűség. "

Dehogy pukkadt ki, ezt csak szeretné néhány múltba révedő emberke, de a történelem kerekét nem lehet visszaforgatni. Az emberiség teljes történelme alatt folyamatosan globalizálódott minden, mindig annyira, amennyire az aktuális technikai színt lehetővé tette. Mára már gyakorlatilag minden folyamatunk globálisan működik és csak valami világégés okozhatna visszarendeződést, de az is csak ideig-óráig.

nemsirunk 2012.01.13. 08:40:42

@HZ: "Azért Magyarország sokszáz éven át független volt, a rendszerváltáskor még azt is akartuk. Aztán minden megváltozott. "

Bizony megváltozott, az egész világ egyre gyorsabban globalizálódik. Nekünk pedig ehhez kell igazodnunk, mert nem fog a világ hozzánk igazodni. Amúgy a rendszerváltáskor sem akartunk (legalábbis a többség nem akart) függetlenséget, például pár éven belül csatlakoztunk a NATO-hoz és megkezdtük a csatlakozást az EU-hoz is.
Érdektelen, hogy mi volt évszázadokkal ezelőtt, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Ma a függetlenség egyértelműen súlyos hátrányokkal járna számunkra.

különvélemény 2012.01.13. 08:43:46

@kowee: "De ha akár az EU-hoz akár az IMF-hez kuncsorgunk pénzért akkor bizony tudomásul kell venni hogy a hitelező szabályai szerint kell játszani. Lehet eljátszani a durcás kisgyereket, lehet a szart így vagy úgy cukrozni, a tény attól még tény marad. "

Le kellene küldeni téged "csicskának" Borsodba, hogy megtanuld milyen jó dolog az, amikor úgy táncolsz, ahogy a "hitelező" fütyül.

Rögtön rájönnél, hogy a hitelezőnek sosem érdeke, hogy hamar visszafizesd a hitelt, neki az a jó, ha sosem mászol ki a hitelspirálból.

nemsirunk 2012.01.13. 08:48:35

@Nzoltan: "Te most kinek drukkolsz?
Magyarországnak, vagy a más/saját érdekeit védő EU-nak?"

Én konkrétan az EU-nak, mert a mi érdekeinket az EU védi a magyar kormánnyal szemben.

különvélemény 2012.01.13. 08:52:26

@nemsirunk: "Én konkrétan az EU-nak, mert a mi érdekeinket az EU védi a magyar kormánnyal szemben."

Ezt te elhiszed?

irógép 2012.01.13. 08:55:13

Végre egy értelmes írás! Pont ami nap írtam valahol, hogy a legtöbb index blog olvashatatlan szar. Mert azon kívül, hogy írnak egy két perces gyűlölet beszédet Orbán ellen, semmi érdemlegeset nem mondanak!
Itt végre nem egysíkú gondolatmenetről van szó!
Nagyon egyet értek azzal, hogy nincs igazi demokrácia, se az EU-ban, se nálunk.
Intézményi szinten az előző kormány igen demokratikusabb volt, de morálisan nekem pont olyan pökhendiek voltak, és csak a saját igazukat érezték igaznak.
Ez a kormány aztán már tökélyre fejlesztette ezt.
És ma pl. az ellenzék azért üres és gyenge, mert egyrészt megint az van, hogy magukat nagyon nagy demokratának mondják, másrészt folyton az EU-val jönnek.
Pedig az EU nem jó fej egyáltalán. Nem következetes , nem korrekt.
És igen , mint ahogy IMF az EU sem törődik a következményekkel. Ezért akik vakon IMF meg EU pártiak, szerintem eléggé felelőtlenek.
Más kérdés, hogy lehet szükség van rájuk.
És mivel az EU nem korrekt, és egyáltalán nem olyan demokratikus, ahogy mondják, nagy felelőtlenség volt az Orbán külpolitikája.
Nem tartom nagyra az EU-t egyáltalán, pont ezért kellett volna nekünk sokkal normálisabbnak lenni. Mert egyenlőre az EU és esetleg az IMF is a szükséges rossz.
Olyan kormány kéne, aki gondolkozik, nem csak a saját igazában hisz, viszont figyelembe veszi az országot is.

különvélemény 2012.01.13. 08:56:33

@nemsirunk:

Hogy megértsd kinek az érdekeit védi az EU és az IMF:

Izland:

"Különösen visszás, hogy a korábbi években a bankprivatizációt és a pénzügyi szektor liberalizálását szorgalmazó nemzetközi szervezetek – egyebek között az EU és az IMF – most az állam, vagyis az adófizetők pénzéből kártalanítaná a csődbe jutott bankok ügyfeleit – írja Hudson a Financial Timesban."

irógép 2012.01.13. 08:57:51

@nemsirunk:
"Én konkrétan az EU-nak, mert a mi érdekeinket az EU védi a magyar kormánnyal szemben. "

Te hány éves vagy? Azért néztél már bele egy töri könyvbe ugye? Vagy néha hallgatsz híreket, arról mi zajlik Európában?

Nzoltan 2012.01.13. 08:58:59

@különvélemény: Erre volt egy igen jó példa a banki hitelezésben. 2009-ig egy átlagos banki hitelt nem fizethettél vissza a futamidő vége előtt. Csak akkor, ha a bank beleegyezett és kifizetted a teljes futamidő kamatát is. Aztán volt olxan, hogy erre még rátettek egy újabb 1-2-3-4 százalékot.
Persze nyugaton ilyen nem léezik, de a Gyurcsány kormány és az előzőek nem igazán foglalkoztak a banki szabályozásokkal.

Frizuravarjú 2012.01.13. 08:59:20

Kicsit hosszú, de értelmesen elmagyarázza a Szabad Európa rádió volt szerkesztője a történéseket:

www.youtube.com/watch?v=1ul4ZoeJV_s

EU és IMF? Szánalmas.

Frizuravarjú 2012.01.13. 09:01:50

Sokan szidják a svájci frank hiteleseket, miközben ugyanabba az adósságcsapdába hajtanák az országot, egyetlen lehetséges megoldásként.

Hüly-e vagy?

Nzoltan 2012.01.13. 09:02:53

@nemsirunk: A mi érdekeinket?
És ugyan mi az a nagy fene érdekünk, amit pl. a mai nap ez EU véd?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.01.13. 09:03:12

@ben2: szép kitekert gondolatmenet, hogy az a demokrácia ellensége aki rászól az azt lebontó elmebetegre...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.01.13. 09:04:44

@Nzoltan: ez maximum a devizahiteleknél lehetett így. A 2005-ben felvett forinthitelemet mindig is ki lehetett fizetni az aktuális tőketartozás kipengetésével. Tavaly decemberben meg is tettem.

random nick 2012.01.13. 09:13:47

Szar a poszt. Röhögnöm kell, mikor azt olvasom a sok nemzetimagyartól és társaitól, hogy az EU mekkora nyomorult, meg hogy majd meglátják, hogy mi járunk jobban, ők meg beszopják. Igen. Feltehetően egy német meg egy francia gazdaság csak úgy beszopódik, mi meg röhögünk rajtuk. Aki ilyet feltételez az már eleve elmebeteg.

A másik meg, jóhogy az EU szarba se néz minket (illetve Orbánt és dilettáns szar embereit). Nyilvánvaló, hogy ha az EU integritását fenyegeti egy sarkalatos magyar hülye, akkor azt gazdasági és politikai befolyással megpróbálják leállítani bármi áron. Miért? Talán azért, hogy ne mindenki azon röhögjön, hogy ennyit ér az EU, hogy a tagjai ekkora hatalmas nullák. Mivel az alaptörvény nem ad lehetőséget kizárásra (illetve ahogy ad, az vicc) ezért nem marad más, minthogy szankcionáljanak. Megértem őket. És igen, sokkal jobban örülnék ha az egyesek által lenézett EU határozná meg a monetáris politikát Magyarországon, nem pedig a hülyék. Pont leszarom a nemzeti függetlenségünket amíg az csak arra jó, hogy szopassanak jobbra balra. Nem látjátok? Ha nem lennénk EU tagok, már régen lóháton nyargalásznánk hátrafelé nyilazva. Újra. A hihetetlen unortodox gazdaságpolitikánknak hála. Nem értem azokat az embereket, akik a kenyéradó kézbe harapnak. Komolyan. Bár nem csodálkozom, ilyen a magyar.

Azt persze senki nem veszi észre, hogy Magyarország kb lófaszt se érne egyedül Európában. Miféle exportcikkünk van például, aminek a bevételeiből mondjuk megélnénk. Vagy amiket eladva vehetnénk pl. vasat meg hasonló tök felesleges dolgokat az iparunkhoz? Ezért van az EU, hogy ne egyedül kelljen szembenézni a gazdasági kihívásokkal, hanem egy közösségben. Sajnálom azokat akik ezt nem értik meg. Remélem soha nem kell megtapasztalniuk (és velük együtt nekem sem), hogy milyen lehet az, ha valaki magára marad.

Frizuravarjú 2012.01.13. 09:20:28

@random nick: Szegénykém, te szellemi fogyatékos vagy, ugye?

Nzoltan 2012.01.13. 09:21:44

@Zka: Nekem a forint hitelemet sem lehetett. Pedig azt még 2002-ben vettem fel. Tavalyelőtt betörlesztettem az egészet, mert volt egy törvénymódosítás.

irógép 2012.01.13. 09:26:40

@random nick:
Senki nem mondja, hogy az Eu-ra nincsen szükség, max egy két jobbikos. Bár a jobbikosok fele sem akarnak kiválni, a legutóbbi felmérés szerint.
Viszont az EU csúnyán visszaél dolgokkal. És jó néhány nagy ország nem éppen fair, és kihasználj a hatalmát.
Orbán nem folytatott jó külpolitikát, pont azért mert egy csöppet sem demokratikus EU-val szemben kár pattogni feleslegesen.
Viszont az nagyon fontos, hogy ne is olyanok legyen hatalmon, mint az előző kormány, akik vakon benyalnak mindent, és nem mérleglik a következményeket.

spinat 2012.01.13. 09:31:34

Azért az EU a felvételhez megkövetelt bizonyos dolgokat, ezeket pedig a kromáyn most felrúgja. Nézzük csak meg miért is nem tag még Albánia, Törökország, Szerbia. Aztán nézzük meg azt is, milyen szinvonalon élnek ott az emberek. Bár Törökország rossz példa a maga pár tizmillió lakosával, ami önmagában nagy potenciál. Szóval ilyen külsö országokkal kéne Mo-t összehasonlítani, nem pedig Norvégiával meg Svájccal. Aki a függetlenségünket akarja növelni, az gondolkodjon el azon, hogy akarunk-e Bosznia szintjén élni.
Na meg ha a demokráciát féltjük, akkor gondoljunk ara, hogy annak is különbözö fokozatai vannak. Ilyen alapon 89 elött is demokrácia volt, hiszen voltak választások. Attól még hogy egy kormány demokratikusan lett megválasztva, az nem azt jelenti, hogy demokratikusan cselekszik. De az Orbán-kormány esetében is, az EU a tagságunk alapján egy magasabb szintü demokráciát vár el. Ha pedig a szuverenitásról van szó, akkor megint a választási törvényt hoznám: szerintem éppen ez támadja a népszuverenitást azáltal, hogy a kisebbségi vélemények kifejezödését lehetetleníti el.

Aki most sír, hogy beleszólnak abba, hogy hogyan teszi tönkre az országot a kormány, az akkor is sírt, amikor a Gyurcsányék költségvetését dobta vissza az EU többször is?

Illetve teljesen hülyeség az EU-Mo viszonyról beszélni, hiszen mi is az EU vagyunk, nem?

dez01 2012.01.13. 09:32:49

@ben2: Szó szerint igaz amit írsz:)

Nagyon necces a helyzet.....

random nick 2012.01.13. 09:34:37

@irógép: Persze, igazad van, nyilván harcolni kell bizonyos dolgokért. Nem azt mondom, hogy az "elmúltnyolcév" nem rontott el csúnyán dolgokat az EU-val szemben (pl: cukorgyárak bezárása, szőlőkivágások, stb.), de azt vegyük észre, hogy az EU szükséges a jelenlegi túlélésünkhöz Európában. Sajnos annyira semmilyen a gazdaságunk, hogy gyakorlatilag az ő pénzük szükséges minden egyes új beruházáshoz az országban. És ezt nem lehetne jelenleg kiváltani semmivel. SZerintem.

johnclayborne 2012.01.13. 09:37:30

Ennyi okos, tanult embert!!!
Nem is értem, miért nincs több Nobel-díjasunk.
Azt hányan tudjátok, hogy a két osztrák székhelyű(nem osztrák tulajdonu) bank, a Raifeissen és az Erste mit csinált a svácji frank hitelesekkel?
Svájcben vettek fel hitelt, ahol a jegybanki alapkamat 1%, nálunk eddig is 6% volt.
Most már 8 fölé fogják vinni. Milyen jó buli ez a külföldi "befektetőknek"!!!
A másik tény: 1973-89 közözz felvett Kádár János 5 milliárd dollár hitelt(ebből ténylegesen 1 mill. jutott hozzánk, a többi ment az akkor baráti államokhoz, köztük a Szu-hoz.
'89-ig kifizettünk 11 milliárd dollárt adósságtörlesztésként. Érdekes módon, mégis akkor már 20 milliárd adósságunk volt.
Napjainkban ez már jóval 100 milliárd fölött van...
Na ezen kellene nagyokosok elgondolkodni. Ettől függetlenül az elmúlt 20 év kormányai, beleértve a Fideszt is, korrupt, tehetségtelen barmok!!!

nemsirunk 2012.01.13. 09:37:39

@Nzoltan: Például EU tagságunk miatt szerencsére Orbánnak egyre kevesebb mozgástere maradt leépíteni olyan intézményeket, melyek évszázadokon keresztül alakultak ki, biztosítják a gazdaság működését és biztosítékot jelentenek az ellenőrizetlen hatalom-koncentráció és a nagyobb visszaélések ellen. Például a hatalmi ágak szétválasztása, a jegybank függetlensége, népszavazások lehetősége általános politikai kérdésekben, az ellenzéki vélemények megjelenése a törvényalkotás folyamatában és a sajtóban stb. Orbán láthatóan mindezeket éppen megszüntetni szándékozik és kiépíti a saját egyszemélyes hatalmát. Ez elképesztő veszélyeket rejt magában, de mindannyiunk szerencséjére az EU keresztbe tesz neki. Nekünk a teljes EU tagság lehet csak a célunk, a függetlenség amúgy sem létező fogalom ma már. Ha „függetlenek” lennénk, akkor nagyon hamar orosz vagy kínai befolyás alatt találnánk magunkat, és akkor már inkább Európát választom.

Egyébként mire ment Orbán az unorthodox intézkedéseivel? Azt hitte, feltalálta a spanyolviaszt, miközben minden megszorítás és államosítás után az adósságunk történelmi magasságokba emelkedett. El kellene fogadni, hogy a gazdaság működését leíró szabályok évezredek alatt alakultak ki, a nyugati országoknak sokkal nagyobb tapasztalata van ebben, ne akarjunk itt mi gyökeresen új megoldásokkal előállni.

dez01 2012.01.13. 09:39:13

@irógép:

Én ezt úgy értelmezem, hogy sokkal ravaszabbnak kellett volna lenniük.

Szerintem nem gondolták, hogy a szocialisták ennyire jól be vannak épülve a nyugati sajtóba is.... Illetve a végtörlesztés banki lobbi hatásával sem számoltak.....
Sokkal taktikusabb háttéremberek kellenek Orbánnak, akik tisztában vannak a helyzettel, különben csúnyán jár. És vele az én 4 gyerek utáni adókedvezményem is (amit nem szeretnék........

Martian (törölt) 2012.01.13. 09:41:25

@random nick: "Ezért van az EU, hogy ne egyedül kelljen szembenézni a gazdasági kihívásokkal, hanem egy közösségben."

Pontosan, egy valódi közösségben - és nem a jelenlegi könyöklős gengszterszindikátusban.

nemsirunk 2012.01.13. 09:45:37

@irógép: „ne is olyanok legyen hatalmon, mint az előző kormány,”

Hát ne is, és még fontosabb, hogy ne olyanok mint a mostani, akik fejjel mennek a falnak és magukkal rántanak minket is az ostobaságaik miatt. Én például szeretném, ha Martin Schulz-féle politikusok irányítanák az egységes EU (és benne Magyarország) gazdaságát, politikáját.

irógép 2012.01.13. 09:45:47

@random nick:
Persze, hogy nem lehetne élni jelenleg nekünk az EU-n kívül! Egyszerűen arról van szó, hogy azért nem kell pincsiként nyalni a seggüket.
És akik folyton csak az EU-t istenítik, meg csak nekik adnak igazat, az pont olyan egyoldalúan nézi a dolgokat, mint aki szerint tudnánk az EU-n kívül élni.
És pl. ugye most a baloldal van többségben az EU-ban, itt meg egy nagyon húzós jobbos kormány van, és én elfogadom, hogy nyilván ezért kapunk hideget-meleget az EU-ban (jogosan is azért pár dolog miatt), de bizonyos dolgokra nem kényszeríthetnek minket.
Illetve, ha kizsarolnak a pénzzel, bizonyos dolgokat (a bírók nyugdíjazása ellen pl.) ami amúgy teljesen egy ország belügye, akkor semmivel nem jobbak , mint Orbán, max erősebbek.
Mondjuk Orbánnak, meg nem szabadott volna így viselkednie eddig, mert semmi értelme nem volt.
Mondjuk nehéz is eligazodni már itthon, mert eddig a valutaalap az ellenség volt, ma reggel meg azt mondta, hogy a legfontosabb nekünk a valutaalap. Szóval nem semmi az egész.

Vahakomb 2012.01.13. 09:46:48

@ikszel: "... A 2004-ben csatlakozott országok közül miért mi szívtunk csak, a másik 9 ország pedig miért fejlődött? ..."

Na, vajon miért? Orbán miatt, mi!? Mert 2004-től 2010-ig ő volt hatalmon, mi?

---

MÁS: a Nyugat rengeteg kölcsönt adott a szocializmus alatt is Európa keleti országainak. Minek? Hogy fenntartsák a szocializmust? Ha meg nem azért, hanem azért, hogy tönkretegyék a kölcsönök után járó hatalmas kamatokkal, akkor a rendszerváltás után miért nem írták le a kölcsönöket? Hogy "asszongya", a kölcsön megtette a magáét, a kölcsön mehet. De nem! A kölcsönök továbbra is jöttek. Miért? Azért, mert ez a modern gyarmatosítás alappilére! Amelyik szerencsétlen ország egyszer belekóstol a kölcsön gyorsan illanó zamatába, az soha többé ki nem tud kecmeregni belőle. Na, ezért élnek jól Nyugaton - a mi kölcsöneink kamatjaiból - , s ezért élünk mi rosszul.

Bezzeg Németország a II. vh. után nem kölcsönt kapott (lásd: Marshall terv - igaz, főleg áruban). S ki is épült rendesen!

M.o. meg pl. kapott kölcsönöket az IMF-től (1982.; Medgyessy Péter pénzügyminiszter). Állítólag az akkor kapott 1 milliárd dollárt 11 milliárd dollár kamattal fizettük vissza! Na, ilyen egy jó nyugati kölcsön!

Ilyen kölcsönökre vágyik továbbra is a szocialista elit. Végtére is ezért kapnak nyugaton e magyar vitézek becsületrend kitüntetéseket!

orient 2012.01.13. 09:46:48

Jó a csatolt kép Írország szuverenitásának sírjáról.

Írország EU előtt szó szerint éhezett. Az EU támogatásoknak köszönhetően az EU egyik legfejlettebb gazdasága (ingatlanlufi kipukkant ezért IMF segítségre szorultak tavaly de gazdaságukat 1 év alatt helyrebillentették...)

Az egy főre jutó GDP top3 -ban van EU-ban, ez is EU segítségének köszönhetően. Pár éve mikor az EU szerződésmódosításról volt szó amit az írek elleneztek mert a szuverenitásukat féltették, egy riporter megkérdezte.

Riporter: De hát nem az EU pénzén (értsd:
német, angol, svéd...stb.) épült fel Írország modern gazdasága?
Ír válasz: de igen.
Riporter: Nem illene a támogatást viszonozni a szerződés aláírásával?
Ír válasz: A pénzt az EU-tól megkaptuk, elköltöttük, gazdaságot építettünk belőle, köszönjük szépen többet nincs szükségünk az EU-ra. Legközelebb gondolják meg jobban kinek adják a pénzüket, sajnáljuk. Mosoly és elköszönés...

Nálunk egy bökkenő van ezzel. Hogy a magyar gazdaság a béke segge alatt van közelében sincs az írhez. Majd ha ott tartunk akkor kiléphetünk és állhatunk a saját lábunkon. Mrs. Thatcher -re és U.K.-re ez szintén igaz, minek ugassanak nekik mikor simán elvannak az EU nélkül. Ugyan ez igaz a Németekre , Svédekre...stb.
Kelet EU fejlődő országoknak mint visegrádi országok, szükségük van az EUra különben Moldávia szintjére süllyedünk vissza 1 éven belül. Ikarusz szép emlék de a KGST felbomlásával a kutyának sem kellettek a buszaink és termékeink, jelenleg az EU pénzekből, fejlesztésekből és multikból élünk. Ennek azonnal vége az EU után. MO várható +1 millió munkanélküli az EU és multik nélkül. Igen KKV-k is EU függők, mert vagy EU pályázatokon élnek, vagy multik megrendelésén, vagy magánembereken akik multiknál dolgoznak vagy EU-s megrendeléseken élnek...stb.

Építsünk saját ipart, gazdaságot EU pénzen ahogy az írek tették. Legyen a GDP-nk nyugati szintén mint Írországé, Angliáé. ÉS akkor ugassunk szuverenitásért mint az írek, angolok teszik.

P.s.: A jelenlegi EU elvárások mind a magyar polgárok érdekeit szolgálja mert független pozíciókba párt közeli embereket tettek, és még látszatra sem adtak. Pl. bírói biztos és bírói kinevezések. Sajnos mikor az EU ezeket aggályosnak tartja akkor ennek örülnünk kéne és nem ordibálni, meg fejberugdosásról beszélni. Ezt hagyjuk meg a jobbiknak, akik hiteles politikával, vinnék 1 hét alatt csődbe az országot és kb. okoznának egy második Trianont. Mert nincs kétség hogy Trianont is a nyugattal való szembenállásunk és gyengeségünk együttese okozta. Most hasonló a helyzet, ha szembemegyünk a nyugattal akkor magunkra hagy és annyira gyengék vagyunk hogy a saját lábunkon nem fogunk tudni megállni.

SZt.István óta a nyugathoz akarunk tartozni. Még ő is felismerte ezt már 1000 éve, és mikor sikerült akkor ki akarunk szállni. Az Osztrák-Magyar Monarchiában is alárendelt szerepben voltunk, szuverenitásunk nem volt 100%-s , de akkor volt MO-n a legjobb élet. Bocs én nem akarok egy büszke Észak Koreában, vagy Belorussziában élni, ahol 100% függetlenség, szuverenitás van, de este nincs világításra pénz az egész országban, lakosság nagy része éhezik. Sajnálom, de amíg nem áll a saját lábán a gazdaságunk, addig nem álmodhatunk szuverenitásról, és mivel demokráciánk gyerekcipőben jár még, ahol egy 2/3-s kormányunk azonnal visszaél a hatalmával, addig jól is van ez így...

orient 2012.01.13. 09:48:27

@Vahakomb: Válasz a szoci kormányok miatt, ha ezt akartad hallani, de könyörgöm ne az EU-t hibáztassuk már a szoci kormányok hibáiért, és hogy az EU nem működik.

dez01 2012.01.13. 09:49:09

Sajnos szerintem tévhit, hogy minőségileg mi sokkal jobbat tudnánk mezógazdaságilag, mint a franciák..... de fogadjukel, hgoy egyenlőre mondjuk ugyanazt tudnánk olcsóbban kicsit....

A 4 Mancs ügyében az a mélyen felháborító, hogy a titkosszolgálatunk még nem értette meg velük - illetve a mögötte álló szervezetekkel, hogy jobb ha abbahagyják, mert lesz válaszlépés....

Ha a franciák vannak mögöttük, akkor lehetne mondjuk minden francia tulajdonú áruházban kihelyezett fogyasztóvédelmi és ÁNTSZ kirendeltség, a könyvelőiknél meg NAV....

A titkosszolgálatot szerintem elsősorban azért fizetjük, hgoy ezt megtegyék. Mondhatni ez lenne a dolguk....

irógép 2012.01.13. 09:49:51

@dez01:
Hát ravaszabbnak is kellett volna lenni, meg normálisabbnak is. Nekem sem szimpi maradéktalanul az EU, de azért még is csak náluk van az erő. És ezt figyelembe kell venni, ha tetszik, ha nem.

dez01 2012.01.13. 09:55:30

@orient: Részben igazad van.

De azért itt nem lenne annyira gáz helyzet, mint az általad példának hozott országokban..

Kaja mindig lenne.... persze a gázkazánokat ki kellene dobni a lakásokból, de lenne helyette szén...

De egyébként ha az EU-val szabadkereskedelmi megállapodást kötnénk, akkor a multik nagy része szerintem simán ittmaradna.....

nemsirunk 2012.01.13. 09:55:39

@irógép: Nem járható út a független nemzetállamok laza gazdasági szövetsége az EU-ban. Ezt próbálták eddig, halasztgatták az integrációt éveken keresztül, és csak azt érték el, hogy elvesztegették az értékes időt. Az EU így működésképtelen. Vagy teljes integráció, vagy szétesik, és akkor a periféria államok (mint mi) különböző irányokból kerülnek külső befolyás alá. A szétaprózódott EU-s gazdaság nem versenyképes, pillanatok alatt lenyelik a világ nagyjai (láthatóan a szétverésére irányulnak jelentős törekvések pl az USA részéről), viszont közös gazdaságot csakis közös politikai irányítás mellett lehet fenntartani.

heppy64 2012.01.13. 09:55:44

Egész eddigi életemben tiszteletben tartottam mások véleményét és igazából minősíteni is csak magamban szoktam.
Az utóbbi néhány nap EU és a nyugati demokráciák elleni spontán és tervezetten megszólaló véleményformálók által adagolt nettó hülyeségeket azonban, nem tudom szó nélkül hagyni.
Röviden.
Ennek a cikknek a szerzője és az egy mondattal fentebb említett egyéb megnyilvánulások gazdái, vagy fizetett tollbamondást írtak/ mondtak(szájukba adott-rágott mondatok szajkózásával), vagy egyszerűen csökkent értelmi képességekkel rendelkeznek.
Gyógyításuk a tudomány mai állása szerint lehetetlen.

irógép 2012.01.13. 09:56:40

@nemsirunk:
Persze, hogy nem olyannak, mint a mai.
Csak ma itt nálunk a jobb oldalon nincsen senki egyenlőre csak a fidesz. A baloldalon ott az mszp, akik dilettánsok gyülekezete, és nekik kár szidniuk Schmitt Palit, mert ők is aláírnak bármit amit eléjük tolnak.
A jobbikot hagyjuk is.
Itt van Bajnai, aki normálisnak tűnik, de azért őt is mint olvashatjuk az amerikai liberálisok támogatják, az IMF nagyon őt szeretné. Szóval félek megint csak inkább A külföld érdekeit nézné.
Olyan kormány kéne, akit nem valami ideológiai csoportok nyomatnak pénzzel, aki demokrata, viszont sokkal jobban szem előtt tartja az ország jövőjét, mint azt néhányan tették itt az elmúlt években.

dez01 2012.01.13. 09:58:06

@random nick:

Van vasércünk és szenünk.....

Van kajánk....

Van olcsó munkaerőnk 1 köpésre az osztrék és német határtól....

Kérdés?

dez01 2012.01.13. 09:59:27

@heppy64: Na ezzel jól megmondtad, szeretjük az ilyen hozzászólásokat, mert értékteremtőek:)

béla a görög (törölt) 2012.01.13. 10:00:05

Igen az EU egy nemzetek feletti szervezet. Eleve így hozták létre. Gazdasági/politikai kohéziós céllal.
Mi a baj?
Írd le mivel jár az EU-n kívüli élet! Ne svájcot, norvégiát vedd alapul!
Utána vedd számba a magyar történelemnek azokat a nagy büdös szuverenitással rendelkező időszakait.

Egyébként meg kiválás esetén NEM Magyarország fogja meghatározni az EU-hoz való kötődés mértékét!!! Ilyen formán valóban jobban ráfaraghatunk mint jelenlegi helyzetben.
És mind ez miért? Szuverenitásért? Mert belepofáznak hogy tanuljunk meg 'késsel-villával enni' - politikai értelemben.
Pár szaros politikus karrierjéért/lázálmáért? - cserélhetők
Azért remélem arányérzéked van...

Ismered azt a mondást hogy az erősebb kutya baszik?

Az a bajom hogy elvi kérdést csinálsz olyanból amiből szerintem nem kéne. (Elvi síkon igazad van gyakorlatban ki nem szarja le) Nem vagyunk gazdag ország ne is csináljunk úgy mint ha az lennénk. Illetve lehet úgy csinálni csak senki nem veszi komolyan. Még a magyar állampolgárok egy része sem.

irógép 2012.01.13. 10:01:54

@nemsirunk:
Én az utóbbira szavazok. Közös Európa. És jól meghatározott értékrend és elvárások, hogy mindenki tudja mihez kell igazodnia.
Az viszont nem járja, hogy mert a balos Eu parlamentnek nem tetszik a magyar jobbos kormány , akkor velünk szembe így lépnek fel. Míg más államokkal szemben meg nem voltak ilyenek, pedig sokkal rosszabbul álltak. Nekem ez sem a demokrácia.
Azzal együtt mondom ezt, hogy igen Orbán is hülye volt.
De, ha normális jogszabályok lennének, Orbán el sem kezdhetett volna hülye lenni.
Viszont nézd meg, hogy pont azok akik annyira szidják az országot, azok gátolják meg a saját érdekeik miatt az igazán közös EU-t.

Vahakomb 2012.01.13. 10:05:31

@orient: "...ne az EU-t hibáztassuk már a szoci kormányok hibáiért, és hogy az EU nem működik..."

Hát..., hm-hm... Miért fortyog most az EU (többségében balos parlamentje) M.o. ellen, amikor most 3% az ország deficitje, 2006-ban meg 10% volt? Akkor miért volt az EU kurv...ra elégedett M.o.-gal, vagy legalábbis miért hallgatott sunyin?

Miért akar azonnal szankciókat M.o. ellen az EU, miközben még a szakértői meg sem alkották a pontokba szedett kifogások listáját? S miért nem hozott (hála Istennek) szankciókat M.o. ellen akkor, amikor Gyurcsányék hamisításokon alapuló költségvetési terveit visszadobták? Úgy, mint az elfogult tanár a gazdagék fiának: fiacskám, hülyeség amit írtál, ejnye-bejnye, na, de menj haza, s gondold át még egyszer, s üdvözlöm az apucid! Miközben Orbánékat azonnal a földbe döngöli véres szemmel az EU tanító bácsi.

Vajon miért? Azért, mert ők nem M.o. érdekét nézik, hanem kizárólag az őket éltető globalista erőkét. Nem az országban élő emberek millióit féltik, hanem az országból kipréselhető eurók és dollárok millióit.

A szép, kerek, mosolygós pénzecskéket! Jaj, azokat nagyon féltik. S a szocialista rendszerben beállított csapokat igazán csak a Bajnai félék tudják karban tartani. Szerintem már kövezik is az útját a pok..., akarom mondani, a miniszterelnökség felé...

Rothstein 2012.01.13. 10:10:20

@dez01:

Franciaországban éltem 2 évet. Merem állítani, hogy nincs különbség általában véve a francia és magyar mezőgazdasági termékek között. Valamiben ők a jobbak, de van amiben mi.
Sokan azt hiszik azért vagyunk rászorulva az EU-ra mert rossz a gazdaságunk, nem termelünk semmit. Nos utóbbi jórészt az EU-nak és a velük szolgaian együttműködő kormányainknak köszönhető ...
Az EU-nak nem érdeke egy erős magyar gazdaság. Neki olcsó, fehér, keresztény munkaerő kell. Valamint piac, ahol eladhatja a termékeit. Ugyanis az EU nyugati fele nem versenyképes. Drágán termel. Túl magasak a bérek. Mindenki nem lehet milliomos.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2012.01.13. 10:10:42

Nohát. Antidemokratikus lépés lenne az orrára koppantani valakinek, aki az utóbbi hetekben egyre lelkesebben kente szét maga körül a szart? Az, bár a jogossága nem igazán vitatható. Ha befogadnék a lakásomba egy hajléktalant, és az általam kajára adott pénzt piára költi, a félig teli ketchupos üvegeket kihajigálja, a pizzapénzt tartalmazó perselyemet ki akarja cserélni egy olyanra, amit csak ő tud kinyitni, amikor meg rákérdezek, hogy ezt mos'mér, akkor még el is küld a sunyiba, hát kibasznám, mint macskát szarni.

Félreértés ne essék. Nem azt mondom, hogy az EU maga a tökély, mert nem az, pusztán csak azért, mert semmilyen emberek által irányított szervezet nem képes 100%-ban megfelelni az alapdokumentumaiban lefektetett elveknek. De most tényleg azt akarjuk felróni nekik, hogy nem szeretnének egy kiszámíthatatlanul viselkedő tagállamot? És nem csak most nem, hanem a jövőben sem, ezért példát statuálnak? Szar dolog a fasz rossz végén lenni, de jelen esetben (legalábbis egyelőre) teljesen egyet tudok érteni velük.

orient 2012.01.13. 10:11:24

@dez01: Megint SAJNOS, de a kaja és éhezés nem a mezőgazdaságon múlik csak. NEm tudom feltűnt-e hogy MO-n sokszor volt éhezés, pl. világháborúk idején, vagy 17,18,19 században is voltak éhínségek annak ellenére hogy a mezőgazdaságunk mindig is erős volt. Válsággal sajnos a mezőgazdaság és annak kereskedelme is akadozik. Ha nincs pénz akkor nincs pénz termelésre , forgalmazásra és kereskedelemre sem. A paraszt nem éhezik, de az az ország 10%-a és megtartja magának a kaját. A pénzed és aranyad szart sem ér majd mert azt nem lehet megenni, megtartja magának.

Multikról. Amíg a rendszerünk olyan amilyen multik nem maradnának itt. Befektetők nem jönnének. Sok szolgáltató központ aki itt van (jellemzően több ezer embert alkalmaznak egyenként: IBM, ExxonM, Tsystems, Lufthansa...stb.) átlag fizetés 300,000 bruttónál kezdődik de 600-700 ezer sem ritka, magyarul sokadót fizetnek az ott dolgozók, na ezek mind near-shore tevékenységet végeznek, amelynek feltétele, szolgáltatást el lehet látni egy nyugat európai központ felé egy másik EU-s országból. Ez azonnal megszűnne az EU-ból való kilépésből. Nem vagyok benne biztos hogy az autógyárak nem lépnének le. ÉS amíg a fent említettekre nincsenek magyar színvonalú cégek ez azonnali társadalmi, és gazdasági katasztrófát okozna. A nyugat látná nem azért lépünk ki mert erősek vagyunk mint a németek, hanem mert nem akarjuk az európai értékrendet betartani. Ez lehet nagy hazugság de a nyugat szemszögéből mindegy, csak egy barbár, kelet európai nép lennénk megint. Sosem felejtem el mikor a régi cégemnél angol megrendelőink jöttek workshopra 1 hétre ide akkor hoztak magukkal egy hétre való élelmet mert azt hitték hogy itt még lovaskocsin járnak az emberek és vályogházakban lakunk, fűtés nincs és hasonlók. Jó ez több mint 10 éve volt, de ismerjük be nem állt messze a valóságtól. Sok helyen még ilyen MO jelenleg is vidéken, Romániában pedig még sok helyen ez a valóság most is. Na ezek vagyunk mi a szemükben, szóval amíg nem bizonyítunk, hogy erősek vagyunk nélkülük is addig alkalmazkodnunk kell és nem pedig kuruckodni, mert Bosznia/moldávia szintjén fogunk élni gyorsan.

nemsirunk 2012.01.13. 10:16:46

@Vahakomb: "most 3% az ország deficitje"

Mármint a manyup pénzek lenyúlása után. Anélkül -7 lenne. Az meg nem gazdasági teljesítmény, hogy 13 év megtakarítását feléljük egy pillanat alatt. Pont ezt reklamálja az EU/IMF is, hogy ezek az intézkedések nem valódi, strukturális módosítások, csak egyszerűen feltörték a malacperselyt.

Times New Roman 2012.01.13. 10:18:03

@biobender: ok, de akkor mondjuk ki, hogy a gazdasági szempontok előbbrevalóak a demokráciánál! És akkor ne károgjanak demokráciáról azok, akik ha egy rangsort felállítanak, a demokrácia elveit ide oda tologatják kedvük szerint...

orient 2012.01.13. 10:23:36

@Vahakomb: AZért mert szelektív a memóriád.

1. A gyurcsányék alatt is fortyogtak csak te nem emlékszel.

2. Miért fortyog EU jobb oldala, (néppárt) MO. ellen? Azért mert ez már nekik is sok, és ami itt megy az nem jobboldali hanem szoci politizálás még mindig?

3. AZ EU türelmes volt. 2002 óta folyamatosan cseszegettek és nem szálltak ránk 2010-s kormányváltáskor sem, pedig akkor lejárt a határidő de szoltak OK? megértik új kormány van, akkor várják a lépéseket, ha minden rendben van akkor megszűnik az eljárás.

Sajnos nincs rendben, megint csak a mi érdekünk ez. A manyup pénzek nélkül 6% volt a hiány. Már veres jános féle 2006-s költségvetést idézi.
Idén csak az egyszeri tételek miatt lesz, ha lesz 3% alatt, de ezek megszűnnek 2013-ban magyarul akkor megint 6%-ra vagy többre ugrana a hiány. Ígéret van, csak cselekvés nincs. Széll Kálmán terv van, de megvalósítása 0% áll és számai nem valósak.
Igazi reformok kellenének amit a Fidesz teljesen elutasít, e nélkül pedig megint elszáll a hiány, igen veres jancsi féle szoci mértékben, és görögország sorsára jutunk majd, na az EU ezt akarja elkerülni, teljesen jogosan. A fidesz meg húzza az időt és kamu intézkedésekkel, ígérget hogy minden rendben és rendben lesz, de a számok nem ezt mutatják.

A nekem nem hiszel higgy egy igazi jobboldali szakembernek:

inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-476755

(természetesen szakember szitokszó a mostani kormányban ezért ki is hagyták belőle...)

irógép 2012.01.13. 10:24:32

@Born to be wild:
"És akkor ne károgjanak demokráciáról azok, akik ha egy rangsort felállítanak, a demokrácia elveit ide oda tologatják kedvük szerint...
"

így van, pont ez zajlik jelenleg.
Mondjuk a kormány sem korrekt, mert szerintük a Gyurcsányék alatt nem volt demokrácia. Hát ők sem épp a legdemokratikusabbak most.
Viszont az nagyon idegesítő, hogy a gazdasági hatalmak csak a saját érdekeiket nézik, és ahhoz igazítják, hogy éppen mi az elfogatható viselkedés.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.01.13. 10:26:38

@saetta26: a dekrétumokkal kapcsolatban is az a véleményem, hogy hazánknak érdeke hogy tudja érvényesíteni az érdekeit az EU-ban.Ki fog mellénk állni az EU-ban ha mi nem állunk az EU mellé? Sajnos azonban ennyi erővel az EU azért is felléphetne hogy mi a jelenlegi alkotmányunk egy olyan régi alkotmányt fogad el alapként, ami előjogot biztosít a nemesi származásúaknak.. Sajnos a benes téma engem is felháborít. Ebben nem voltunk erős érdekérvényesítők.
- Görögország hasonló tűzbe került. Az EU komoly nyomást gyakorolt rá, sőt megbuktatták a ottani kormányt. Ha visszaolvasol milyen elvárásokat támasztottak segítségért, még egy szavunk sem lehet...

Nagyon egyetértek veled a támogatások lehívásával kapcsolatos deficitekkel kapcsolatban. Ez az összes kormány együttes sara, kiemelten a szocialistáké. Sajnos nem sikerült a tömérdek pénzből valódi változásokat és fejlesztéseket, és hosszú távú stratégiákhoz alapot képezni. Ez hatalmas probléma! Sajnos jelenleg sem mutatkozik más hozzáállás.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:27:14

@Szalahadin: Nem hiszem, hogy valaha is megtanulunk jól dönteni, ha állandóan valaki jobban tudja és megmondja a tuttit. Egy társadalomnak/országnak, ahogyan egy gyereknek is végig kell járnia bizonyos utakat ahhoz, hogy kialakuljanak a megfelelő mechanizmusok a döntésre.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:28:36

@kowee: Ez lenne a politikusok dolga is, csak ahogyan a szavazóik, elsüppednek egymás csesztetésében...nem?

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:31:43

@SchindIer Pistája: Ez igaz, de az is igaz, hogy kétséges, hogy az előző helyzetből lett volna-e jó megoldás. Nincsenek politikai alternatívák amelyek megoldhatták ezt a dilemmát. A nyílt leigázás lehet, hogy ahogyan már az előző posztban valaki megállapította: nekünk Mohács kell...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.01.13. 10:32:56

@orient: bár ne lenne igazad, de sajnos igazad van. Jelenleg a politikai kommunikációban valamiféle harcot hirdetünk, csak azt nem érteni hogy mi ellen. Az EU-tól áramlik a pénz, támogatások, pályázatok, lehívható alapok formájában. Ezzel nem tudtunk, nem tud hatékonyan élni. A hosszú távú stratégiákra alapozott reformok elmaradtak, mert ezek a szavak valamiért ördögtől valók jelenleg. Sajnos nagy a baj, és még nagyobb hogy a lakosság jelentős részével elhitetik hogy valamiféle nagy összeesküvés mentén az EU és a homályban munkálkodó pénzemberek a szuverenitásunkat akarják csökkentei. Ez a közbeszéd sok sok évre átalakítja az emberek gondolkodásmódját, és rendkívül káros. Ahelyett hogy még inkább nyitnánk, érdekeinket hatékonyabban érvényesítenénk az EU-ban, inkább bezárkózunk, és harcolunk harcolunk, még ha nincs is ellenfél, akkor kreálunk. Szomorú.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:34:29

@Nzoltan: Ámen!!! És örülnék, ha tényleg elindulna valami, de ehhez több ember kell, hogy ne a pártpolitika mentén, hanem konkrét célok mentén próbáljon együtt dolgozni és főleg közösen politikai képviseletet találni (aki nem politikuskodik, csak politizál).

Szevasztok 2012.01.13. 10:36:17

@irógép: "És jól meghatározott értékrend és elvárások, hogy mindenki tudja mihez kell igazodnia."

A gond ott van, hogy most nem beszélhetünk kialakult szabályrendszerről, mert az EU-t igazából még csak most kezdték összerakni. (Történelmi léptékkel nézve az EU eddigi története csak egy pillanat.)

De igenis van egy jól ismerhető értékrend, amihez hozzátartozik az elemi udvariasság.
Na ez az amiben szeretett vezetőnk nagyon gyenge. O.V csak a forradalmi hevületben profi azt meg általában nagyon nem szeretik.

De ha csak egy KICSIT ugrált volna azt elnézték volna. De nem, neki nem volt elég egy finom ujjfelemelés, neki egy el kellett mennie egy jó seggberúgásig. (Bár még nincs vége... szóval lehet még durvább)

Sokan sírnak a szuverenitásunkért. Tessék tudomásul venni, hogy - egyébként az élet minden területén - csak addig vagyunk szabadok, amíg mások érdekeit nem zavarjuk. És ne tessék sírni, ha visszaütnek!

dez01 2012.01.13. 10:37:11

@Legelő Őse:
Részben ez is igaz, ebből is látszik, hogy a valóság milyen bonyolult.....

Az EU által nyúkjtott feltételrendszert kihasználva kellene az EU többi országát gyorsan utolérni gazdaságilag.... Ez a feladat.... még mielőtt a fiatalok lelépnek az országból....... Ezért szomorú, hogy a 8 év Szoci ámokfutásról mostanában milyen kevés szó esik.... Ugyanis nincs már idő, egyre többen fontolgatják a lelépést, míg 8 éve ez még nem volt jellemző.... legalábbis az én ismerettségi körömben ez a helyzet....

biobender 2012.01.13. 10:37:31

@Born to be wild: "ok, de akkor mondjuk ki, hogy a gazdasági szempontok előbbrevalóak a demokráciánál! "

Hat ezt honnan veszed? termeszetesen, ha egy orszag demokratikusan megszavazza, hogy nem fizeti vissza a kolcsonoket (aka ellopja oket) akkor a demokracia teljes tiszteletbentartasa mellett sem fog ujabb kolcsonoket kapni. Hihetetlen, hogy ezt neilyen nehez megerteni !

"És akkor ne károgjanak demokráciáról azok, akik ha egy rangsort felállítanak, a demokrácia elveit ide oda tologatják kedvük szerint..."

Oregem, neked halvany fogalmad sincs a demokraciarol. Pl. az is hozzatartozik, hogy egy adott orszag szabadon eldontheti hogyan kolti el a penzet. Pl. senki nem fog Europaban egy putyinista kiserletet finanszirozni, meg ha az erintett orszag (mi) demokratikusan ugy is dontunk, hogy nekunk egy Vezer (aka Fuhrer) kell. Felnott tarsadalomban bekalkulaljak, hogy lehet demokratikusan szembe menni a kozossegi szabalyopkkal, de ennek az lesz az ara, hogy a kozosseg kivet minket magabol. Egy ovodaskoru tarsadalomban ebbol hiszti es toporzekolas lesz - es pont annyit is er. Szepen bebizonyitjuk, hogy nem csak hulyek hanem ostobak is vagyunk. Hajra Magyarorszag!

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:38:05

@Zka: politikai ellenfelei által feltételezett ellensége, nem állampolgár (nem viseli a következményét egy kormányváltásnak), nem szavazó (nem szabadna döntéshelyzetben lennie) és ami a legfontosabb, nem rászól, beavatkozik.

dez01 2012.01.13. 10:41:43

@orient: Amit érdemes külön beszélni, az a magánynyp díjelszámolás beszámítása a hiányba téma.

Ugye azt akarta pár ország elérni, hogy ne számítsák be, mert így nem ööszehasonlíthatóak az egyes országok hiányadatai....

Ez nem sikerült - ezért is rágott be Orbán...

Tehát valahol most még annyira sem fair, hogy az EU eddig nem engedte nem figyelembe venni a hiányban, most pedig amikor megszűnik, akkor meg azért pampog, hogy dehát ez csökkenti a hiány egyszeri tételként.....

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:41:46

@random nick: Annyiban igazad van, hogy a jelenlegi utak egyike sem járható, ahogyan az általad sugallt megoldások egyike sem. A realitás, hogy nagyjából beragadtunk a legyen unió és legyen ténylegesen felsőbb, nemzetközi hatalom, vagy maradjunk magunk és oldjuk meg másképpen lehetőségek között.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.01.13. 10:41:46

@Politizátor: Nem mondják meg a tutit. Ez a csúsztatás ami átjárja a posztjaidat is. Ezzel hergelik az embereket, pont ezzel tartják őket gyereksorban, hogy itt valakik nekünk meg akarják mondani hogy mit lehet és mit nem. Egyszerűen arról van szó, hogy része vagyunk Európának, és vannak keretek, amelyeket nem tartunk be. A túlzott deficit eljárás ellenük közel tíz éve folyik. Miért kell úgy csinálni, mintha minden most történt volna? Ha a Fidesz úgy viselkedik és kommunikál mint egy sértődött gyerek, akkor nem is tudják máshogyan kezelni. Vannak keretek - ahogyan az összes többi EU tagnak is - és azokon belül azt csinálunk amit akarunk. Ezek a keretek gazdaságiak, demokratikus berendezkedéssel kapcsolatosak. Olyan alapnormák, melyek egyértelműek voltak a Fidesz számára is. Nem utólag csaptak rá az asztalra. Pontosan tudták hogy ki melyik homokozóban játszik. erre utal az is, amikor a törvény szövege eltért attól, amit kiküldtek az EU-nak. POntosan tusták hogy ez nem fér bele, mégis megtették. Ezek után populista és demagóg és nagyon veszélyes, mert hosszú távra megmarad a hatása annak a kommunikációnak, amely ezek után azt állítja hogy ellenünk most összefogtak, és le akarnak igázni, le akarnak nyomni stb. Egy tájékozott és gondolkodó nem elfogult ember számára ez egyenesen ijesztő, hiszen nem is olyan rég volt egy rendszer, amelyben ilyen módon kommunikáltak az emberekkel.

orient 2012.01.13. 10:42:49

@Legelő Őse:
1. A szocik politikája miatt az emberek szélsőségekhez fordúltak és elhitték a sok őrültséget amit a Jobbik mond.
2. A fidesz ettől megijedve jobbik elemeket vett be a programjába, ezzel kizárva a szakmaiságot és mindenfajta értelmet a programból, tulajdonképpen államcsőd szélére sodorva az országot.
3. A jobbikos fidéki termelő aki nagy EU ellenes az is EU pénzekből él. Az értelmesebbje gépparkot és technológiát fejlesztett belőle és most EU szinten, EU árakon tud termelni=versenyképes, de a kevésbé értelmes fajtája felélte mindennapi megélhetésre, gázszámlákra, rezsire, meg asszonynak ékszerre, új kocsira...stb. és most csodálkozik nem tud EU szinten termelni, nem lehet versenyképes. "AzEUahibás" kiabálja.

4. A magyar polcok tele vannak olcsó marokkói,egyiptomi paradicsommal, mert a magyar megveszi inkább 400/kg ért a fertőzött szar egyiptomit, mint inkább a 600/kg magyart. A magyar nem támogatja a saját gazdaságát, csak árérzékeny, az az első semmi más nem számit, ez nem az EU hibája. A gond az hogy EU nélkül a magyar mezőgazdaság meghal, mert ne legyen kétséged finnországban és svédországban(2 évig éltem) roskadozik a magyar mezőgazdasági termékektől. Ők a minőséget árnál fontosabbnak tartják ezért magyart esznek. De legalább a magyar termelők is megélnek. Sok gond van itt és ha már a jobboldali szakemberek is a kormány ellen beszélnek akkor az már intő jel kéne legyen...

irógép 2012.01.13. 10:43:38

@Szevasztok:
Persze, ez így van.
felesleges volt a túl keménykedés. Most aztán nagyjából majd úgyis teljesítünk mindent, amit elvárnak. És nem kell szuverenitás, minek élnénk egyedül itt Európa közepén. Az kéne, hogy jobban képviseljük az érdekeinket. Nemlegyünk olyan sunyik meg gyengék, mint Gy. volt, de ne is legyünk ilyen agyatlanul keménykedő hülyék, mint most O.
Az EU ban pedig jobban meghatározott gazdasági és intézményi rendszer kéne. Amiben mindenki tudja hol a helye, és feladata.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:44:03

@johnclayborne: Már nem azért, de a megszólalók mind mind szavazók. Vagyis el fogják dönteni ki lesz hatalmon két év múlva. Beszélni róla, "okoskodni" azért jó mert nem egyedül és nem feltételezések alapján fogsz szavazni és talán több szem többet is lát, így kisebb az esélye egy szar kormánynak. Nem?

biobender 2012.01.13. 10:45:30

@Nzoltan: "Meg persze az is kellene hozzá, hogy az éppen regnáló kormánnyal a mindenkori ellenzék ha itthon élethelál harcot is vív, külföldön erősítenék egy egymást, a polgárok érdekeit védve. "

Ah, de szep! Hat nem visszasirjuk a regi szep idoket amikor a fidesz europaban gyurcsanyt es a polgarok erdekeit vedte?

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:48:27

@Martian: Tartok tőle, hogy ez az optimista látásmód. Az EU azért van, hogy a tagok a lehető legjobb üzletet tudják bonyolítani. Az erősen politikai doublespeak, hogy ez a gazdasági kihívások ellen jó. A világ már nem elsősorban arról szól, hogy valaki rosszul jár és valaki nagyon jól jár egy üzletben. Inkább arról, hogy valaki jobban, és valaki kevésbé jól. Mindenki fejlődik, de valaki lassabban, lemarad, küszködik. A rossz fogalma szürkébb lett. Márpedig ameddig nincs közös felelősség, és közös teherviselés addig lesz rossz. A lényeg, hogy mindenki elkerülje, hogy rosszul járjon. Most arról beszélünk, hogy hogyan.

Szevasztok 2012.01.13. 10:48:28

@dez01: "Ugye azt akarta pár ország elérni, hogy ne számítsák be, mert így nem ööszehasonlíthatóak az egyes országok hiányadatai....

Ez nem sikerült - ezért is rágott be Orbán..."

A kép úgy teljes, hogy a csatlakozáskor kaptunk egy türelmi időt amíg nem számított be a hiányba a MANYUP-ba menő pénz, ez idő alatt kellett volna megoldani a költségvetés konszolidációját. Ez a türelmi idő éppen a kormányváltáskor járt le.

(Ebből a szempontból a kormánynak igaza van, hiszen a szocik el nem végzett munkájáért neki kellene helyt állnia)

Szóval a korábbi hiányba NEM számított bele a MANYUP, de a mostani többletbe beszámít.

dez01 2012.01.13. 10:49:56

@orient: Éhinség csak akut háborús helyzetben vagy rendkívüli időjárás (vulkánkitörések utáni extra csapadékos nyár) volt, és akkor is leginkább csak a hegyi területeken. Egyébként mindig stabil volt az élelmiszer ellátás.. Maximum nem x hanem 10x ember dolgozik majd megint a szektorban. Legalább kicsit visszafordulna ez a mostani idióta városközpontúság....

A szolgáltató központok jó része meg nemcsak EUS, hanem mindenféle országba dolgozik - és ez egyébként csak megállapodás kérdése nyilván.

Martian (törölt) 2012.01.13. 10:50:34

@nemsirunk: "A szétaprózódott EU-s gazdaság nem versenyképes"

Az uborkagörbületet is szabályozni akaró brüsszeli vízfejen csak röhögnek a jenkik, ha versenyképességről van szó.

Kristl 2012.01.13. 10:51:03

@okosallah:

Nincs pitiáner ügy a kalapban. :]

A bejegyzett egyház kérdése más szabad vallásgyakorlási jogát sérti. Emellett indokolatlan kategóriát, követelményeket állit fel. Csak mert jelenleg épp klerikális reakció van hatalmon.

A választási törvény átírása mint "kvázi szalamandering" ismét olyan, hogy semmi másról nem szól, csak a választás torzításáról a főhatalom minél további megtartása érdekében.
-> ez is problémás.
Nem ezzel hanem jó kormányzással kéne kitünni.

A matolcsizmus szent szabadságharca meg közröhej.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:53:20

@orient: És mennyire igaza volt annak az írnek. Ameddig nincs beleszólása az ír szavazónak abba, hogy mi történik az EU többi részében, addig a felelőssége a saját országára terjed ki. Az EU országai saját döntésük alapján alakították ki az EU-t, vették fel Írországot az EU-ba, majd finanszírozták őket. Meg volt rá az okuk. Az íreknek meg megvolt az okuk nem írni alá a szerződést. Nyilván, ha a javaslat ami az asztalon van más, vagy jobb, más lett volna rá az ír reakció is. Ezen kellene rugózni, nem pedig a "szívességvisszajár'-on. A jó politika nem kölcsönös szívességek rendszerére épül, hanem tartalomra, javaslatokra, szakértők, politikusok majd szavazók véleményeire.

Nzoltan 2012.01.13. 10:53:21

@biobender: Más a külpolitika és más a belpolitika. Igaz, van átfedés. de az nem járja, hogy egyszer Orbán panaszkodik a szocikra, aztán meg a szocik a Orbánra.
Ezt a románok és szlovákok mindig is jobban csinálták. Van is eredménye.

Szevasztok 2012.01.13. 10:53:43

@irógép:
Akkor már csak azt a személyt kellene megtalálni, aki
1. Képes józanul, az említett két "szélsőségtől" sokkal pragmatikusabban vezetni kis hazánkat.
2. Nem vesztette el még a hitelességét valamelyik szekértáborban.
3. Képes elegendő támogatót maga mögé állítani (mind szavazatban, mind gazdasági háttérben).

Apropó nem akar valaki a kommentelők közül min. elnök lenni 2 év múlva?

orient 2012.01.13. 10:54:06

@dez01: Igaz,de nem a manyup pénz a gond. Hanem strukturálisan, Manyup pénzek nélkül idén már nem lesz 3% a hiány. Tudom ezt ígéri a kormány de veres jancsit játszik.

2010-ben is több volt az ígértnél, pedig kőbevésték.
2011-ben is több az ígértnél.
2012-ben sem valóságosak a számok és célok, már jobboldali közgazdászok szerint sem. Tehát veres jancsizik a kormány és folyamatosan hazudik és nem teljesíti az ígért számokat , akkor miért higgyen neki az EU?

2013-ban az egyszeri elemek is kikerülnek a költségvetésből és akkor megint 6-7% veres jancsi hiány lesz. Erre megint vannak ígéretek, de az eddigi ígéreteket sem tartották, lépéseket semmit sem tesznek. rokkantnyúgdíjat nem vizsgálták felül, kedvezményes nyugdíjat nem törölték el, közszférát nem reformálták meg (most van 6000 fős elbocsátás ami szép, de kb. 10 szeres kéne legyen...), ez mind a széll kálmán terv része és semmi sincs megvalósítva belőle, mert úja alkotmány és bírók kinevezése, fontosabb volt. Miért nem lehetett a gazdaságot helyrehozni 1-2 év alatt és az utolsó 1-2 évben mikor a gazdaság rendben akkor alkotmányozni és ilyen ökörségekkel foglalkozni? Melyik az égetőbb és fontosabb? Hatalmi ágak kiszélesítése, vagy az ország talpra állítása.

A szlovákok bármilyen pofátlanságot megtehetnek az EU-ban, mint pl. nyelvtörvény. Miért is? MErt eurójuk van és erős gazdaságuk , nincs fogás rajtunk ezért erősek és FÜGGETLENEK EU-n belül is. Tehát a függetlenségünk nem az ordibáláson és kuruckodáson múlik hanem a gazdaság erősségén. Ami régen a hadsereg volt , ma a gazdaság. Ha nem erős az ország védtelen...ennek semmi köze az EU-hoz.

Google 2012.01.13. 10:56:06

Az EU-ról sok mindent elmond, hogy ott - öt éven át - Magyarországot, biztosként, Kovács László képviselte.
És, ha vegzálták is, nem pártállami múltja miatt tették ezt, hanem azért, mert energiaügyben tökéletesen járatlan volt.
Gondolom, adóügyekben is, de ha már ott volt...
Most is egy óriási produkciót kell előadnia a művelt Nyugatnak, hogyan tudnak félreállítani/meggyengíteni egy olyan embert, aki a politikai mandátumok kétharmadát tudta megszerezni. És az előző, kommunista rendszert sem szolgálta ki. Mert bár ők ezt ott nyugaton nem tartják szem előtt, nekünk itt ez egy nagyon fontos, ha nem a legfontosabb szempont. Tudnunk kell, hogy azt az állapotot, a kommunizmust meghaladtuk, túljutottunk rajta.
Ne lenne ez a hatalmas képmutatás, mert akkor az összes eu-bürokrata, ilyen-olyan politikus bevallaná, hogy igenis a pénzügyi maffiák kezében van, legyenek azok bármilyen színűek is - döntéseinek nagyrésze tőlük, az ő akaratuktól függ.
Amikor Európa a keresztény gyökereit nem vállalta, saját méltóságába rúgott bele.
Mindegy, mi lesz, Magyarország megmutatta, van még tartás bennünk!

orient 2012.01.13. 10:57:34

@Politizátor: Igen, de pont a lényeg felett siklottál át.

Az íreknek igazuk volt, de olyan helyzetben vannak már ahol megtehetik hogy az igazukért harcoljanak. EU meghatározó gazdasága lettek és EU nélkül is lazán megélnek, tehát azt csinálnak amit akarnak. Nálunk nem ez a helyzet és Bosznia/ukrajna szintre süllyedünk az EU nélkül nagyon gyorsan...érjünk el ÍR szintre aztán álljunk ki a függetlenségünkért egyetértek :)))

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 10:57:42

@heppy64: Szerinted ez ellene van az EU-nak? Kérlek ne söpörj egy kalap alá a szélsőjobbal. Én mindössze felvetettem, hogy mi történik, vajon miért és mik a reális alternatívák. Azzal, hogy lehülyézel nem álláspontot képviselsz, hanem figyelmen kívül hagyod és meg sem kíséreled érdemben megváltoztatni azoknak a nézőpontját akik nem értenek egyet veled és szavazni fognak két év múlva. Vitatkozz, de ne parasztkodva.

dez01 2012.01.13. 10:57:54

@orient: Ebben egyetértünk. Vagyonadót kell egyrészt bevezetni.

Másrészt végre kell hajtani a megtakarító tervüket asap!

nemsirunk 2012.01.13. 10:57:58

@Martian: De mégiscsak sokszor nagyobb a gazdasági ereje az egyesült EU-nak mint külön-külön. Az Eurót is meg lehet ingatni, de mi ahhoz képest a HUF vagy bármelyik kis helyi pénz? Játékszer.

biobender 2012.01.13. 10:58:56

@orient: "Ha nem erős az ország védtelen...ennek semmi köze az EU-hoz"

Maximum annyi, hogy ha a Vezer kilepteti az orszagot (ahogy a sok fideszhulye mar kesziti is elo a terepet) akkor Europa leggyengebb es legszarabb orszaga leszunk. Oromhir a romanoknak, szerbeknek, szlovakoknak akik persze mind EU tagok lesznek...

Nzoltan 2012.01.13. 10:59:21

@Kristl: Arról megfeledkezel, hogy jókormányzás nem mindig népszerű.

Itt van pl a fegyveres szervezetek korai nyugdíja, a közszféra leépítése. És bizony, ha szar van a palacsintában akkor a szociális kiadások csökkentése.

A Fidesz jól csinálja, ha az ő szempontjait vesszük figyelembe. A másik oldalról nézve már erősen kétes.

vladimir964 2012.01.13. 11:00:01

Na, akkor amíg ilyen minimális gazdasági, politikai potenciállal rendelkező ország vagyunk, ráadásul kormányunk ennek ellenére mindenkit tökön igyekszik rúgni közel s távolban, árpádsávos könnyeket hullajtva dzsentri álomvilágban lengve, nem árt tudni a következőket:
1.Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek.
2.A hisztiző gyereket, ha másként nem megy, bizony meg szokás néha pofozni.
3.Ha valakit elküldök a jó k... anyjába, aztán meg pénzt kunyerálok nála, valószínűleg előtte felmosatja velem a lépcsőházat, közbevetőleg megkérdezi, ugyan hova költöttem el a fizetésemet?

dez01 2012.01.13. 11:00:15

@Google: Teljesen igaz:)

És az a rohad**** illetve bocsánat szóval igazi europeer multifunkcionális szakértő ezért még 1 nagy kalap pénzt is kapott....

Szevasztok 2012.01.13. 11:00:53

@orient: "Tehát veres jancsizik a kormány... "

EZ NAGYON JÓÓÓÓ! Így kisbetűvel!!!

Remélem nem veszed PÁLGIUMNAK, ha használom.

robert75 2012.01.13. 11:01:17

@random nick: Figyelem NEM vagyok fityeszes! Viszont ha olyan ügyesek,okosak az Eu-ban a vezetők, miért is jutottak(tunk) idáig?
A sok pénzügyi szakember, elemző,hitelminősítők,stb... Laikus vagyok a pénzügyekben,sajnos! AZ összeesküvés elméleteknek sem nagyon hiszek, de ok nélkül semmi nem történik!!!

orient 2012.01.13. 11:01:29

@dez01: Ebben egyetértek én is :)

dez01 2012.01.13. 11:01:53

@vladimir964:

Ez teljesen igaz - ezért kell némileg ma megkérdőjelezni Orbán alkalmasságát is....

Lehet hogy ő erre alkatilag nem képes..... én ismerem a tesóját kicsit, ő is hasonló, gondolom az apjuktól örökölték....

biobender 2012.01.13. 11:02:29

@Nzoltan: "de az nem járja, hogy egyszer Orbán panaszkodik a szocikra, aztán meg a szocik a Orbánra."

Hat ez szep es hiteles is lehetne ha ugyanez lett volna a velemenyed az emuuttnyoocev alatt is. Ma sok jobbos ahitozza a nagy nemzeti osszefogast, altalaban pont azok akik feltegleval vertek a melluket az emuttnyoceevben a demokracia vedelmeben es tamogattak a parlamentrehugyozokat. Szanalmas.

nemsirunk 2012.01.13. 11:03:12

@Politizátor: Éppen az ilyenek miatt nem működhet az EU laza szövetségként. Látjuk, hogy ez így mennyire életképtelen. Vagy teljes integráció, vagy teljes széthullás, nincs köztes út. Nem kétséges, hogy mi a széthullással sokkal rosszabb helyzetbe kerülnénk, ezért nem a kiskapukat kellene keresni, meg szembemenni az EU-val, hanem azon kell igyekezni, hogy minél előbb megvalósuljon az EU teljes körű integrált politikai irányítása.

Google 2012.01.13. 11:04:04

@biobender:

Így, ahogyan most rátámadtak a szocik a megválasztott kormányra, még soha, senki nem támadta meg a saját országát.
Csak talán ugyanők, Antall-, majd az első Orbán-kormány idején.
Egyszerűen a szocik génjeiben már évtizedek óta az van beplántálva, hogy ezt az országot csak ők tudják vezetni. És ehhez, hol a Szovjetunió, hol más unió, hol az USA segítségét veszik igénybe, lekötelezve ezzel hosszú évekre az itt élő embereket.
A szocialisták kormányzásuk busás költségeit eddig mindig az emberekkel fizettették ki. És minél kevesebben lesznek, annál többe fog kerülni ennek az országnak őket a hatalomban tartani. Persze, lehet, hogy Magyarország még ezt a luxust is megengedheti magának. Igazából pedig: nem.

orient 2012.01.13. 11:04:56

@biobender: és jó hír a határontúliaknak akiket sehogy sem tud képviselni MO. Ha a szlovákok akarják kasztráltatnak minden magyart, ne szaporodjanak ahogy a romákkal tették. Ha szólunk ellene, majd az lesz: kuss ti már nem vagytok itt, semmi közötök hozzá..

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:05:30

@Szevasztok: Engem az zavar, hogy EU támogatásról beszéltek, amikor ez - pontosan abból látszik, ami történik - nem támogatás, hanem befektetés. Üzlet. Most pontosan a profit lehetőségét látják elúszni és ezért megy a reklamáció. Ezzel nincs baj, de ne keverjük a fogalmakat. Nem ajándékot kaptunk. Ha most leírom, hogy ezzel megvették az ország lelkének egy darabját, akkor mindjárt szélsőjobb propagandának minősítenél, de valami ilyesmiről van szó. Egyik oldalon szabályokat kapunk, a másik oldalról pénzt. Ezek a szabályok nem feltétlenül szolgálják az érdekeinket és boldogulásunkat - legalábbis nem vagyunk róla meggyőződve. Ezt nehéz másképpen kezelni. Ami a kérdés, hogy mit lehet tenni, hogy ez változzon? Ezt próbáltam feszegetni a posztban is.

Szevasztok 2012.01.13. 11:06:57

@Google: "Így, ahogyan most rátámadtak a szocik a megválasztott kormányra, még soha, senki nem támadta meg a saját országát."

Esetleg a Fidesz?

Bár tudom, ami az egyik oldalon szabadságharc, az a másikon terrorizmus. Minden csak nézőpont kérdése!

Kristl 2012.01.13. 11:08:15

@Nzoltan:

A szar kormányzás meg csak addig amig van pénz és nem baszogatják az embert. :]

A szociális kiadások csökkentésével szerintem sokan egyetértenek. (sok hülye is)
De tudod valahol olvastam egy bölcs ember mondását, valahogy úgy szólt...:
"pusztán cselekedni minden barom tud, az igazi ízt az adja, hogyan cselekszünk."

Ez szerintem igaz a szociális kiadások csökkentésére is. Azaz Szociális kiadás pl "rászorultság alapon" és "nemzetpolitikai elv mentén egyszerre" akkor okés, minden más törlendő.
Ergo mondjuk megvonják az ilyen-olyan kifizetéseket, gyerekek után járó kedvezményeket x jövedelem felett stb, akkor ok.
Ha a szegény réteg nem jut eü ellátáshoz vagy a munkanélküli réteg minimális jövedelemhez, hogy "szinten tarva" később munkába állhasson az már biza problem, főleg ha ezt úgy adják elő hogy "szociális kiadás csökkentése" de a milliomos kollégák adókedvezményt kapnak ezen a címen. :]

Ezt persze meg lehet fejelni "önrészes" módon, hogy érezzék az értékét. Pl a nyugdíjasok ingyen utaztatásának vége (25% önrész mondjuk) meg hasonló, de az meg fel se merül!

Sőt tovább mennék, az átképzési rendszer reformja is ide tartozna szerintem. Ha belátható értelmes idő alatt menne az okj képzés rendszere valódi szakmákkal és értékes papírokkal a végén, akkor talán nem kidobott pénz lenne és valóban serkentené a gazdaságot, ehhez adható mondjuk munkakeresési utazási támogatással. De ennek sincs igénye. Szal miről beszélünk? :]

wektor77 2012.01.13. 11:09:26

Kezd mar ez az egesz egy kicsit uncsi lenni..

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:10:21

@Legelő Őse: Szerintem félreértesz. Ami a problémám, hogy meg KELL mondják nekünk mindig a tutit. Ahogyan te is megállapítottad, ez nem újdonság. A vitaindítóm arra irányult, hogy miért nem tudjuk mit megmondani mit akarunk és aztán lehet afelé lépni, hogy ez másnak is tetsszen. Ameddig megmondják (akár így, akár úgy) és itthon nem tetszik, addig csak az lesz mint eddig: megmondjuk mi nem tetszik. Ameddig az átlagszavazó lepergeti magáról a politikát, hogy az nem rá tartozik, azért fizetik a politikusokat, addig mindig lesz olyan ami nem tetszik és az emberek mindenkit fognak szidni, kivéve magukat akik megszavazták ezt...

biobender 2012.01.13. 11:11:18

@Google: "Így, ahogyan most rátámadtak a szocik a megválasztott kormányra, még soha, senki nem támadta meg a saját országát."

Mirol beszelsz, ember? a szocik loptak el a manyup penzt? A szocik hereltek ki az AB-t? A szocik mentek neki a bankoknak es nyuirjak ki a forintot? Stb. stb.

tenyleg azt hiszed te szerencsetlen, hogy ezt az amokfutast a szocik rendezik? Hol elsz te, egy fideszirodaban? Nezz mar korul!

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:13:05

@Szevasztok: Szerintem ebben van a jövő...de tényleg. (ld. korábbi posztjaim) Zöldmezős politikusok kellenek és egy más politikai kultúra.

irógép 2012.01.13. 11:14:30

@Szevasztok:
Hát pont ezért lenne jó, ha felbukkanna egy két új párt és arc.

Szevasztok 2012.01.13. 11:14:34

@Politizátor: OK, de minden együttélés egyúttal azt is jelenti, hogy bizonyos dolgokban kompromisszumot kötünk, amelyekben időként az egyik, időnként a másik fél enged nagyobbat.

És ha jól működik a kapcsolat, akkor néha még szívességet is tudunk kérni a másiktól, amit a másik (a saját jól felfogott érdekében is) megtesz.

És igen, van olyan, hogy a viszony nem egyenrangú!

Ekkor el kell dönteni, hogy
a) Okosan, politikusan úgy alakítom a helyzetet, hogy LASSAN kiegyenlítődjenek a pozíciók.
b) Bevágom a durcát és otthagyom a másikat
c) Izmozok, aztán sírok ha jön a saller, meg a koki.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:15:22

@nemsirunk: Ömm. Én is ezt írtam, nem? Akkor egyetértünk! :D

Google 2012.01.13. 11:15:35

@biobender:

Lehet hogy akkor valakik, mint írod, a parlamentre hugyoztak, de most, a demokrácia legnagyobb dicsőségére, más valakik, akiknek személyét már jól be lehet azonosítani, nagy demokraták ők valóban, az egész országot vizelik le. Ellenfeleink legnagyobb gyönyörűségére.
Olyanok ők, mint a bátor, győztes, félig ember, félig fegyver amerikai katonák. Valakik zsoldjában állnak.

Cinkes 2012.01.13. 11:16:25

A mi szempontunkból a föderáció lenne a legüdvösebb, ugyanis Magyarországon a jogrend erősen hézagos ahhoz, hogy tényleg ráfoghassuk, hogy demokráciában élünk. Szerintem ez a legnagyobb probléma nem pedig az alkotmány milyensége. Az EU-ból kiszállni nem lenne túl értelmes dolog, ne legyen kétsége senkinek a jogbiztonság csak tovább csorbulna (vajon miért is utálják a politikusak, ugye?), gazdaságilag meg meredekebb lejtőre kerülnénk. Eleve a sarcolásra épülő életképtelen gazdasági modell az amiért nem is jutunk egyről a kettőre. Azért is szól bele az EU a törvénykezésbe mert ez a módszer mára odáig fajult, hogy a külföldi befektetők gazdasági érdekeit is sérti. Ezt azért figyelembe kellene venni amikor a politikusok iránti zsigeri gyűlöletről beszélünk, talán lehet ésszerű indok, hogy senki sem szereti ha hét bőrt nyúznak le róla önhibáján kívül. Az azért örvendetes, hogy a poszt már kezdi kapizsgálni, hogy milyen szempontból is kellene néznünk a helyzetet.

Szevasztok 2012.01.13. 11:19:14

@Kristl: "A szociális kiadások csökkentésével szerintem sokan egyetértenek. (sok hülye is)
De tudod valahol olvastam egy bölcs ember mondását, valahogy úgy szólt...:
"pusztán cselekedni minden barom tud, az igazi ízt az adja, hogyan cselekszünk."
"

Hát ezért vagyok IGAZÁN DÜHÖS a Fideszre!!! Volt egy olyan páratlan történelmi lehetősége, amikor gyakorlatilag bármit végre tudott volna hajtani! És ezt a lehetőséget hülyeségekre fecsérelték...

(Ugyan nem szavaztam rájuk, de a fentiek miatt egy kicsit örültem a 2/3-nak - túl optimista voltam)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.01.13. 11:19:24

Ha Orbán OKOSAN gazdálkodott volna (nem tette, sorolhatnánk a példákat) akkor szépen OKOSAN lecsökkenthette volna az államadósságot. Ezzel faján lehetett volna csökkenteni a kiszolgáltatottságot.

Ehelyett nekiállt ennek a hülye nemzeti retorikának. Ami itthon eladható lett volna, közös áldozat, én pl. lefostam volna, ha a NYPT pénzt tavaly egy az egyben arra költik el, ezért államosítják. De azt nekem ne mondja senki, hogy a General Motors-t két év alatt ki lehett kupálni a csődből, Magyarországon pedig semmi ehez hasonló dolog nem történt: ugyanakkora bajban van a MÁV, BKV, nyugdíjrendszer, TB, oktatás, stb, ugyanakkora mínuszt termelnek évről-évre. Mi meg a megtakarítást elégettük a működési költségekre.

Ettől a ponttól kezdve tök mindegy, hogy milyen az alkotmány, meg hogy miféle testület ellenőrzi a TV-ket, hány évesek a bírók, házasodhatnak-e a homárok, szavazhatnak-e az erdélyiek.

A TV-ben megy a Magyarország története sorozat, abban hallottam, hogy a Rákóczi-szabadságharnak az lett a veszte, hogy gazdasági csődöt eredményezett. Hiába szimpatikus a Tenkes kapitánya, ha válság van, elfordulnak a Zemberek a szabadságharctól. Annak sem két év alatt lett vége, de a végén az összes várunkat felrobbantották az osztrákok.

Én is amondó vagyok, hogy élni kéne az EU adta lehetőségekkel, arra fordítani az energiáinkat. Az Uniónak atom mindegy, ki van itt hatalmon. Azt azonban fel kellene fogni végre, hogy a felelőtlen gazdálkodást azért nem hagyják, mert a felelőtlen országokat (PIIGS + mi) előbb-utóbb meg kell menteni. Az efféle megmentés meg a német adófizetőknek fáj, és se kereszténydemokrata, se baloldali liberális vezető nem tudja a Hanzik torkán lenyomni a békát, hogy a magyaroknak azért fizessen bármit, mert képtelenek végigvinni egy közigazgatási, oktatási, egészségügyi, önkormányzati, nyugdíj, stb. reformot.

Szerintem akkor kell büszkének lenni, ha van mire. A nyakig szarban ülők büszkesége engem megnevettet.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:19:38

@Szevasztok: Ugyanazt a témát kerülgetjük... KI legyen az, aki kompromisszumot köt és milyet? Ki lesz az aki okosan, politikusan úgy alakítja a helyzetet, hogy LASSAN kiegyenlítődjenek a pozíciók? Ahogyan már én is és jópár kommentelő is mondta: új arcok kellenek... ;)

Google 2012.01.13. 11:19:39

@Szevasztok:

Százszor, ezerszer több okuk lett volna rá, és mégis százszor lagymatagabban tették - amikor egyáltalán megtették.
A szociknál a rosszindulat határtalan szorgalommal, buzgalommal is társul. Tudják, nem babra megy a játék.

Martian (törölt) 2012.01.13. 11:20:55

@nemsirunk: "De mégiscsak sokszor nagyobb a gazdasági ereje az egyesült EU-nak mint külön-külön."

Emlékszünk még a hatalmas Szovjetunióra, ahol megalomán voluntarizmussal akartak number one lenni... nem jó ómen ezt a korrupt, bürokratikus példát másolni Brüsszelben.

biobender 2012.01.13. 11:21:00

@Google: Bocs, de ennek semmi erteleme, kb. bayer szintjen. Pontosan mit is akarsz mondani?

Cinkes 2012.01.13. 11:21:01

@Google: nem tudom milyen álomvilágban élsz de azért azon elgondolkodhatnál, hogy nem érdemes kettős mércével mérni a valóságot...

Google 2012.01.13. 11:23:37

@biobender:

Mielőtt nagyon elvetnéd a sulykot: külföldön támadták a kormányt. Igaz, belföldön is - csak itt kevés a szövetségesük. Bár a pénz, a zsarolás csodákat tesz.

orient 2012.01.13. 11:24:01

@Politizátor: Mi azt gondoltuk hogy az EU ingyen szeretetből adja nekünk a pénzt. Természetes, hogy befektetés. Természetesen haszna van belőle, mert ha egy egységes nagy EU lesz mindenhol jól működő infrastruktúrával, piaccal, termeléssel, vámmentesen, határmentesen...stb. akkor felveheti a versenyt a többi nagy hatalommal mint USA, Kína, addig viszont nem. Az EU amit mondjuk szabolcsi iskolák felújítására adott azokat milyen formában akarja visszakapni mint befektetés? Talán azzal hogy legyen értelmes képzés és a polgárai legyenek versenyképesek? Mert kamatokat és pénzt nem fizet neki a szabolcsi általános iskola. De a felújított utak sem a kis falvakban és sorolhatnánk...

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:24:46

@RAMBO: Tartok tőle, hogy ez nem Orbán hibája egyszemélyben. Minden pártot pénzelnek valakik. Ez alap és elkerülhetetlen. Aztán a szavazók sem mindig fontossági sorrendben látják a feladatokat. Vagyis, a pártnak klientúrája van. Ezeket ki kell szolgálni ha szeretnének legközelebb is indulni. A 2/3 mellett szerintem alacsonyabb prioritást lehetett volna ennek a paraméternek adni, de nem biztos, hogy a képviselők hajlandók lettek volna alávetni magukat a központi vezérlésnek anélkül, hogy kapnak valamit amit el tudnak adni a saját támogatóik felé.

Azért beszélünk itt arról, hogy szükség lenne új politikára, új alapokon, olyan szavazókkal akik jobban látják, hogy mi lenne fontos. Ez nem egy 2014-es projekt lenne persze. Inkább 2026-os... :(

Szevasztok 2012.01.13. 11:25:19

@Politizátor: "Zöldmezős politikusok kellenek és egy más politikai kultúra. "

OK, de akkor várunk, hogy jöjjön valaki, vagy felállunk a billentyűzet elől és teszünk is valamit!? (Ezt most magamnak is mondom...)

ÉBRESZTŐ EMBEREK!!!
A következő politikai kultúrát NEKÜNK kell megteremtenünk!
Minden hazájáért felelősen gondolkodó embernek tennie kell valamit!

nemsirunk 2012.01.13. 11:25:49

@Martian: Emlékszünk a KGST-re, és látjuk, hogy az EU mennyire nem azonos azzal.

orient 2012.01.13. 11:26:43

@Szevasztok: spontán jött a kifejezés, de a legszomorúbb hogy ma már a veres jancsizás egyenlő matolcsizással.

Pedig van ott nekik Varga/Járai szintű emberek akiket nem használnak szakmai kormányzásban.

Szevasztok 2012.01.13. 11:27:49

@Google:"Százszor, ezerszer több okuk lett volna rá, és mégis százszor lagymatagabban tették - amikor egyáltalán megtették.
A szociknál a rosszindulat határtalan szorgalommal, buzgalommal is társul. Tudják, nem babra megy a játék. "

Szerintem a fenti szöveg EGYFORMÁN illik a szocikra és a fityiszre. Ha leveszed a narancssárga szemüvegedet, akkor (talán) észreveszed.
Ha meg nem veszed le, akkor meg tudd, hogy elfogult vagy. (Legalább magadat ne csapd be)

biobender 2012.01.13. 11:32:35

@Politizátor: "Ez nem egy 2014-es projekt lenne persze. Inkább 2026-os... :( "

jah, van meg ido. Az allamcsod csak az ev masodik felere varhato - addig meg lehet almodozni.

Szevasztok 2012.01.13. 11:33:58

@Politizátor: "Tartok tőle, hogy ez nem Orbán hibája egyszemélyben."

Én meg biztos vagyok benne, hogy igen! Minden vezetőt az minősít, hogy kikkel veszi körül magát. Ha valaki nem tűri maga körül az önjáróságot, akkor olyan jut neki mint hőn szeretett Matolcsynk.

Aztán amikor rájön, hogy nem működik, akkor meg mindenben ő akar dönteni.

Tipikusan elcseszett vezetési stílus, ami kizárólag válsághelyzetben jó. (Lehet, hogy O.V. ezért akar folyamatosan harcolni valaki ellen?)

biobender 2012.01.13. 11:36:47

@Szevasztok: Hat igen, az egyszemelyi vezetes (Fuhrerprinzip) bizony ezzel jar.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:40:48

@Szevasztok: "új politikai kultúra"
Számomra ebben a kérdés leginkább a hogyan. Nyilván nem sztárpolitikusgyártás eddigi leszerepelt útja a nyerő: a vegyünk egy népszerű valakit és csináljunk belőle politikust a rossz válasz, eddig sem működött. Politikai aktivisták egyedül, főleg városban, nehezen találják meg egymást. Mivel mindenki 'amatőr', így nehéz lenne eljutni az ötletektől a tényleges akcióig, pláne pártalakításig. Aztán, nem minden kommentelőből lesz ám karrierpolitikus. Egy aktíva kiválasztja magából a politikusokat ha jól működik. Az első lépcsőt, azonban létre kell hozni. Legyen az egy offline vitafórum, koktélparti, vagy tüntetés.

dez01 2012.01.13. 11:42:37

@RAMBO: Hogy érted azt hogy lecsökkentette volna? 2 év alatt?????

Ez optimista esetben is 10-15 éves munka... Még csaucseszkunak is kellett 10 év úgy, hogy bevezette pld. a páros - páratlan rendszámos napi autóhasználatot, hogy spóroljon a benzinnel, stb, stb.....

Az államadósság mostani szintje legalább 80%-ban a szocik sara. Ezért nem szeretem, amikor megy most a Bajnaizás.....

dez01 2012.01.13. 11:46:46

@Politizátor: Jó példa a sok sok városközpont felújítás.... A támogatás legalább 40%-a visszamegy építőanyag vásárlás formájában a nyugati cégeknek....

De ugyanez az agrárátámogatás is....

MEDVE1978 2012.01.13. 11:48:23

Mindig egy tanárom jut eszembe erről, aki a főiskolán tanított. Erősen liberális meggyőződésű volt, alapvetően SZDSZ-es kötődésű. Akkoriban (elmúlt évezred vége) mindenkinek "felállt a fasza" a nagy demokráciától, illetve dívott, hogy a nagy politikai pártok mindent a demokráciára hivatkozva tettek.

Akkor mondta ő, hogy a demokrácia önmagában semmit sem ér. Nagyon fontos, hogy Magyarország alkotmányos demokrácia legyen, mert maga a demokrácia nem több a többség akaratánál. És a többség tud erősen csürhén, alantasan, rosszindulatúan, rövidlátóan, önérdekűen - közösségi érdek helyett viselkedni. Ha az elmúlt húsz évben demokratikusan megszavaztattuk volna a magyar népességet arról, hogy toloncoljuk-e ki a cigányokat az országból, akkor nagy többséggel a népszavazás ezt elfogadta volna.
Demokratikus és embertelen döntés lett volna.
Ezért van (volt) az alkotmány, amely egy általános, európai értékrendet tükröz és ezért volt jó az, hogy egy felvilágosodottabb, műveltebb emberekből álló bizottság(ok) (Alkotmánybíróság)szabott keretet a csürhe szeszélyének.
A fő gond, hogy a műveltebb embereket félreállítottuk, illetve teleraktuk a pozícióikat a kedves vezető embereivel.

Azt, hogy ezt az EU politikailag meg akarja állítani és gyakorlatilag azt akarja mondani, hogy hé, az országnak kellenek belső fékek, amelyek a kedves vezetőt mindig megakadályozzák számomra mélyen európai és humanista dolog, egy olyan értékrend kikényszerítése, amelyet több másiknál felsőbbrendűnek tartok.

Ezért egyetértek azzal, hogy az EU fingatja a fékevesztett és kényszerzubbonyba való gazdasági minisztert hozó kedves vezetőt, valamint konkrétan fosok rá, hogy néhány hülye ezt a szuverenitás korlátozásaként fogja fel.

Ettől függetlenül maga az írás az EU demokráciadeficitéről sok igazságot tartalmaz.
Azonban ez megint nagyságrendileg más probléma. Itt messze nem arról van szó, hogy Németország és Franciaország lenyomja a torkunkon az ő gazdaságát támogató rendelkezéseket. Ez folyamatosan zajlik és valóban az EU betegsége. Most viszont nem ezen megy a vita. Mi olyan dolgokkal is átlépjük a határt (független intézmények teljes megszüntetése, testreszabott választási törvény, támogatás nélküli alkotmány, bírók politikai diszkriminációja, visszamenőleges törvénykezés stb.), amelyek az általános jogbiztonságot sértik.

dez01 2012.01.13. 11:51:40

Amúgy egy modern (kávzi netes kommunikáción alapuló) nemzeti konzervatív de enyhén azért liberális pártot lehetne gründolni... Én rászánnék 1 kis havi tagdíjat....

Szevasztok 2012.01.13. 11:53:59

@Politizátor: "Számomra ebben a kérdés leginkább a hogyan."

Bizonyára emlékeztek a Seres Mária féle aláírásgyűjtésre a képviselői költségtérítések ügyében. Mindenféle politikai támogatás nélkül összejött több mint 600 ezer aláírás - messze a legtöbb az összes aláírásgyűjtő akciók között.

Nos ez az akció összehozott jópár embert az ország teljes területén és odáig jutott, hogy a belőle kiinduló Civil Mozgalom még a választáson is (ugyan esélytelenként) korrekt eredményt ért el.

Nos például így.

dez01 2012.01.13. 11:56:13

@Kristl: Cak hogy árnyaljam a hozzászólást:

Nekem 4 gyerekem van. Ha nem lenne most igen jelentős adókedvezményem meg a családi pótlék, akkor nem tudnánk kijönni abból a pénzből, amit keresek, illetve amit a nejem keres. Így most kijövünk, sőt tudunk félretenni is 1 keveset, illetve igyekszünk a gyerekeket normálisan iskoláztatni. A jövedelmünk akkora, hogy éppen belefér az adókedvezménybe - ami jelenleg is korlátozva van, hiszen csak 1 bizonyos jövedelemszintre veheted igénybe.... És nagyon takarékosan élünk, 12 éves autóval járunk, nem megyünk külföldre nyaralni, stb....

Szerintem a vagyonadó egy ilyen országban sokkal tisztább dolog lenne.

biobender 2012.01.13. 11:57:34

@dez01: "Még csaucseszkunak is kellett 10 év úgy, hogy bevezette pld. a páros - páratlan rendszámos napi autóhasználatot, hogy spóroljon a benzinnel, stb, stb....."

Es mekkora siker volt a vege! Hiszen az allamadossag a legfobb ellenseg, ha legyoztuk mar semmi baj sem lehet - es a Nagy Vezer legyozte 1989 novemberere. nem is lett semmi baj...

"Az államadósság mostani szintje legalább 80%-ban a szocik sara."
hat bizopny, a "ne a zemberek fizessek meg" kampanyt es a szocialis nepszavazast is gyurcyany szervezte a hatterbol. Valamint a "rosszabbul elunk mint 4 eve" kampanyt es a meggyesi program megszavazasat is. ordogi ez a ficko!

"Ezért nem szeretem, amikor megy most a Bajnaizás....."

Szeretnenk most ugy allni mint Bajnai kormanyzasa idejen, csak errol van szo.

dez01 2012.01.13. 11:58:11

@MEDVE1978: Támogatás nélküli alkotmány?????

Ezt hogy érted, azért a Fidesz legitimációját nem nevezném gyengének....

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 11:59:45

@dez01: Nem rossz. Nem tudom mennyiben lehetséges belőni a pontos vezérlőelvet. Én őszintén nem tudnám megmondani, hogy a bal-jobb, lib-konz skálákon hol vagyok, mert nagyon szór. Szerintem mások is így vannak ezzel. Alapító kartát írni elég kihívás lesz. Mit is akarunk? Új politikai kultúrát, az átlagember tudatos részvételét a politikában, az átlagember részvételét a politikusok kiválasztásában, a saját választói által elszámoltatható politikusokat. Alapvetően ezt a jelenlegi rendszer is adja, de csak elvben. A különbség akkor jelenik meg, ha olyan a rendszer, hogy erőteljesen előmozdítja azt, hogy az első pillanattól kezdve a kommunikáció kétoldalú legyen és ezen kétoldalú kommunikáción keresztül legyen valaki jelölt valamire (és lehetőleg ezen az úton végig kelljen menni minden jelölésnél, ne legyen az mint most, hogy a pártvezetés rábólint és mindjárt jelölt lesz valakiből, ami miatt nem elszámoltatható személyesen, csak a párt által).

dez01 2012.01.13. 12:00:16

@biobender:

Nono. A Románok nem véletlenül fejlődnek gyorsan..... nincs a nyakukban akkora teher mint nekünk.... - inkább az a gáz, hogy a csau által lenyomott életszínvonal miatt a munkaképes lakosságuk 20%-a külföldre ment, és nem biztos, hogy vissza is megy....

Bajnai alatt lehet hogy az EU-nál jobban feküdtünk, de egyébként egyáltalán nem....

Szevasztok 2012.01.13. 12:00:47

@dez01: "Ezt hogy érted, azért a Fidesz legitimációját nem nevezném gyengének.... "

De népszavazásra nem merték vinni...

Netuddki. 2012.01.13. 12:00:51

Hát ha arra gondolsz, hogy azt hívják demokráciának amikor egy megélhetési politikus az állampolgárokat átdobva a palánkon akar valami diktatúrához hasonlító valamit kiépíteni és korlátozza a demokratikus jogokat akkor tévedel! Most per pillanat nem az EU-tól kellene elsősorban tartanunk. Csak ezt nem mindenki ismeri fel. Beee, beeee...

dez01 2012.01.13. 12:03:06

@Szevasztok: Igazad van, az lett volna akorrekt, bár valahol értelmetlen is persze, mert ki olvasta volna el?

Netuddki. 2012.01.13. 12:04:04

@dez01: Egy okos politikus nem fejjel megy a falnak amikor az állampolgárai érdekeit akarja érvényesíteni az EU-n belül. De mint tudjuk az orbán se nem okos se nem képviseli az érdekeinket. Csak a saját és holdudvara zsebének az érdekeit. Csak ez hosszú távon nem kifizetődő, neki sem. De úgy látszik az "egyszer élünk (jól)" elvet képviseli...

Szevasztok 2012.01.13. 12:09:09

@Politizátor: "Mit is akarunk?"

Ahogy korábban észrevettem minden csírázó kezdemény ott hibázta el, hogy akart egy teljeskörű az élet minden területére kiterjedő "programot". Ez a sokat markol keveset fog tipikus esete.

Indulásképpen EGYETLEN olyan ügy kell, ami összehozhatja a hasonlóan gonmdolkodókat (és nem kell az elején mindenben egyetérteni).

(Pl. nekem nagyon régóta bántja a csőrömet az, hogy M.o. egy következmények nélküli ország - szerintem tudod mire gondolok)

EGYETLEN ERŐS gondolat sokkal jobban össze tud hozni mindenkit, mert a sokrétűségben könnyebb, megtalálni a különbségeket.

Szevasztok 2012.01.13. 12:14:18

@Politizátor: És még egy fontos dolog.
Egy ilyen szervezet hitelességét nagyon tudja emelni, ha deklarálja, hogy céljait nem a hatalom megszerzésével kívánja elérni, hanem azoknak a támogatásával, akik egyetértenek a céljaival.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 12:14:59

@Szevasztok: Ebben is egyetértünk. A kérdés, hogy nem fog-e nagyon gyorsan szétesni, ha más azonnal felmerülő kérdésekben nincs egyetértés, és ha igen, mi az a minimum mennyiségű programpont, ami mellett már nem?

biobender 2012.01.13. 12:15:49

@dez01: "Nono. A Románok nem véletlenül fejlődnek gyorsan..... nincs a nyakukban akkora teher mint nekünk...."

Nos, en abban az idoben ott eltem, lattam gyereket meghalni mert nem volt aram egy vakbelmutetre. Ez kell nekunk, ertelmes gazdasagpolitika helyett?

"Bajnai alatt lehet hogy az EU-nál jobban feküdtünk, de egyébként egyáltalán nem.... "

CDS felar? Forint arfolyam?

Szevasztok 2012.01.13. 12:23:52

@Politizátor: "A kérdés, hogy nem fog-e nagyon gyorsan szétesni, ha más azonnal felmerülő kérdésekben nincs egyetértés, és ha igen, mi az a minimum mennyiségű programpont, ami mellett már nem?"

Ha max 3 igazán fontos kérdést tűz a zászlójára, és erre komolyan vehető jó megoldást kínál, akkor az erős összetartó erő tud lenni. És deklarálni kell egyéb kérdésekre vonatkozóan a gondolatszabadságot.

Szevasztok 2012.01.13. 12:28:01

@biobender: "CDS felar? Forint arfolyam? "

Kiszámolta valaki, hogy mekkora összeget dobunk ki az ablakon csak e 2 tényező elszállása miatt?
Csak az államháztartás 1 milliárd Ft felett. NAPONTA!!!! És miért? Tudja valaki?
(Budai Gyula inkább ezt vizsgálná, mert itt nagyobb összegek folynak el a lefolyón... Csak sajnos ezt nem értik, ezért fel se fogják)

Vahakomb 2012.01.13. 12:30:16

@nemsirunk: "...Pont ezt reklamálja az EU/IMF is, hogy ezek az intézkedések nem valódi, strukturális módosítások..."

Akkor is! Ezért nem kellene így fejszével nekimenni M.o.-nak!

Van a Global Finance oldalán egy nagyon látványos (dinamikus) grafikon a fontosabb nemzetközi szereplők deficitjeiről. Link: www.gfmag.com/tools/global-database/economic-data/10395-public-deficit-by-country.html .

Tessék csak alul húzogatni a csúszkát úgy 2006-tól a végéig (2009)! Hogy csurog mindegyiknek lefelé a defictije!!! (Kivéve Norvégiát.)

Angliát és az USÁ-t miért nem üvöltik le a "rossz magaviselet" miatt? :))

Szevasztok 2012.01.13. 12:33:02

@Vahakomb: "Angliát és az USÁ-t miért nem üvöltik le a "rossz magaviselet" miatt? :)) "

Talán ők nem ráncigálták az alvó oroszlán bajuszát.
(Édesapám mondogatta mindig: Fiam, tudd ám hány kiló vagy!)
Na hát O.V. egy kicsit nagyobbnak hiszi magát mint amekkora...

nekemtökmind1 2012.01.13. 12:37:43

Ez a blog, a blog.hu-s kezdeti időket idézi, amikor még nem trollkodta szét a blogketrec szerkesztője a saját termékét böffentésszerű celebblogok futtatásával.(mindegy csak kikívánkozott belőlem)

Ha jól olvasom a kilépést ellenzők legnagyobb problémája az EU-s pénzek elvonása egy kilépés esetén. Azért a gyakorlat azt mutatja , hogy azok a pénzek koránt sincsenek "ingyen". Az EU-s pályázatok csapdája, hogy minden esetben kell önrész, ami tekintve, hogy szegények vagyunk mint a templom egere sosincs meg. A kialakult gyakorlat, az volt, hogy :
1. A polgármester gondolkodott:
választást akarunk nyerni kell bicigliút.
2. Egy kanyi vasunk sincs, megpályázunk egy EU-s forást.
3. Az önrészt meg felvesszük CHF hitelből(legtöbbször nyugati bankbó)
4. Mire visszafizetjük az önrészt a kamatokkal többet csengettünk ki mint az egész EUs támogatás.
5. A bringautat fenn kell tartani, amire dettó nincs pénz. tehát majd megoldja hitelből az önkormányzat.
Tehát a beömlő forrás nagy része szépen visszavándorol oda ahonnan jött.

Az EU-tól beáramló forrás nagyon nagy része nem megtérülő látszatberuházás, ami csak viszi a pénzt, ill. olyan infrastrukturális beruházás(pl. autópálya) ami a kelet-nyugati árumozgást gyorsítja.
Nem mondom, hogy fölösleges, csak azt, hogy nem feltétlenül döntene romba minket a hiánya.

Az EU demokráciaimádata meg jól kijött a médiatörvény kapcsán. Mi voltunk a sajtószabadság sárba tiprói amikor meg kiderült,hogy mit kell megváltoztatnunk akkor kiderült hogy a legdurvább probléma az volt, hogy a magyar hatóság megbírságolhatott volna külföldről sugárzó szolgáltatókat is...

Nem a kilépés mellett érvelek, mert bármennyire is rossz azért belül jobb , mint kívül... Viszont a bennmaradásnak nem kell szolgalelkűséggel párosulnia. És hiszek benne, hogy a nagy keménykedésnek lehet eredménye, és abban is, hogy az EU belátja, hogy ha minket bedönt akkor bedönti saját magát is,az euró haldoklik, és nem lesz jó üzenete ha bedöntenek egy országot a semmiért.

A jegybanki tartalék majdnem teljes egésze IMF hitel. Aminek a részleteit nem az MNB fizeti, hanem az állam, úgy hogy annak hasznát nem nagyon érzi. A tartalék kell, de azt látni kell , hogy ha tényleg védeni kellene a forintot tökmindegy , hogy 37 vagy 14 milliárd van a kasszában mert mindkettő kevés, ráadásul az intervenció minden esetben hatalmas veszteségekkel jár, amit szintén nem tudunk vállalni...

Vahakomb 2012.01.13. 12:40:56

@orient: "...Sajnos nincs rendben, megint csak a mi érdekünk ez. A manyup pénzek nélkül 6% volt a hiány. Már veres jános féle 2006-s költségvetést idézi."

1. Veres Jánosék hazudtak a költségvetésben. Orbánék nem.
2. A manyup pénzek nélküli 6% is szép a mai gazdasági krízisben. Nézzük csak meg a világot a "deficit fényében"! Link: en.wikipedia.org/wiki/File:Public_debt_percent_gdp_world_map_%282010%29.svg Minél sötétebb egy ország színe, annál rosszabbul áll a deficitje. M.o. színe majdnem olyan, mint Franciaországé vagy Németországé.

Szóval nem azért tekerik így le M.o.-t, mert annyira rossz a deficitje, hanem azért, mert meg merte "szólítani" a bankokat (finoman mondva.)

Vahakomb 2012.01.13. 12:45:30

@nekemtökmind1: "... Tehát a beömlő forrás nagy része szépen visszavándorol oda ahonnan jött. ...", stb...

Tetszik, ahogyan higgadtan, szépen összefoglaltad a dolgokat! Bár mindenki ilyen higgadt volna!

biobender 2012.01.13. 12:48:16

@Vahakomb: "Szóval nem azért tekerik így le M.o.-t, mert annyira rossz a deficitje, hanem azért, mert meg merte "szólítani" a bankokat (finoman mondva.)"

Oh, hat akkor rendben is van. Igy mar direkt jol esik 320 forintot adni egy euroert.

Google 2012.01.13. 12:51:34

@Szevasztok:

Jó, vegyük úgy, egyformán illik mindkét pártra ez a meghatározás.
Csak megint van egy kis különbség.
Ekkora gazdasági válságban nem a legjobb időpontot választotta ki az MSZP a Fidesz kritizálására, különféle büntetések kezdeményezésére az ország ellen. Ennek csak ellenfeleink örvendhetnek: ők tovább halászhatnak a zavaros országban.
Az MSZP most megmutathatta volna, fontosabb nekik az ország, de sajna, nem ezt tették.
Mondjuk, nem is vártam tőlük mást.
A szocik nyolc éve alatt a ballib média élhetett azzal a lehetőséggel, hogy mindenért a Fideszt hibáztassa. Hát mit mondjak, ezzel is rossz példát mutattak. Most csak tökélyre viszik művüket.

biobender 2012.01.13. 12:53:33

@nekemtökmind1: "és abban is, hogy az EU belátja, hogy ha minket bedönt akkor bedönti saját magát is,az euró haldoklik, és nem lesz jó üzenete ha bedöntenek egy országot a semmiért."

Bocs, ez ostobasag. Pont annak lesz nagyon pozitiv uzenete hogy a hulyeseget buntetik az EU-ban. Erre mi kivalo alanyok vagyunk, szepen be lehet mutatni rajtunk, hogy mi lesz a hulyekkel es meg csak nem is igazan kockazatos.

biobender 2012.01.13. 12:55:17

@biobender: "Ekkora gazdasági válságban nem a legjobb időpontot választotta ki az MSZP a Fidesz kritizálására"

Jut is eszembe, hol vannak a csontvazak a szekrenybol? Emlekszel meg a Kosa dumajara, es hogy mibe kerult nekunk? Csak nem az volt a jo pillanat egy jo nagyot hazudni?

Vahakomb 2012.01.13. 13:03:12

@biobender: "... Igy mar direkt jol esik 320 forintot adni egy euroert."

Hát, ez sajnos elég nagy kár!

Viszont, amint M.o. újabb hitelt vesz fel, és még jobban eladósítja magát, azonnal erősebb lesz a forint! Minél rosszabbak egy (pénzügyileg gyarmatosított) országnak a kilátásai a függetlenségre, annál jobb a lakosainak. Vajon ez a helyes végkövetkeztetés?

Google 2012.01.13. 13:05:24

2006 óta ebben az országban megszorítások vannak. Hol ezeken, hol azokon húztak egyet-egyet, s ahogyan Gyurcsányék (Gréczyvel) 2006-ban mondták, 2008-2009-re itt már aratni fog a jónép.
De aztán úgy arattunk, hogy ők egy rakat pénzt kértek kölcsön.
Ez az egész a hógolyó-effektus klasszikus példája: addig-addig nőtt a megszorítás golyó, hogy már-már az elsodrásunkkal fenyegetett.
Ebben a helyzetben kellett valamit tenni - baloldaliak azért is napolják el egyre az államcsődöt, mert tettek is. Méghozzá eredményesen.
Rossz a kormány, de a fránya csőd mégsem akar jönni!

biobender 2012.01.13. 13:06:01

@Vahakomb: nem teljesen igy van. Ha Magyarorszag hitelt kap az IMF-tol akkor erosodik a forint espedig azert, mert Magyarorszag felelos kormanyat rakenyszeritik egy ertelmes gazdasagpolitikara.

Szegyen, hogy a hulyeket kenyszeriteni kell, de ez van.

dez01 2012.01.13. 13:07:40

@kovi1970: Szerintem okos. Inkább az volt most a baj, hogy túlbecsülte a saját illetve a z ország mozgásterét az adott helyzetben.

dez01 2012.01.13. 13:08:39

@biobender: Egyébként meg fizethetnél megint 40% SZJA-t..... melyik a jobb?

nekemtökmind1 2012.01.13. 13:08:44

@biobender:

Egy erős és stabil EU ill. euró esetén teljes mértékben igazad lenne,de most egy egyre inkább széthúzó a szakadék szélén tántorgó csődhalmaz, haldokló fizetőeszközzel.
Ha a példastatuálásnak az az eredménye, hogy az egyik (még ha nem is a legfontosabb láncszem) elszakad könnyen borulhat az egész hóbelevanc.
Lenne értelme a példastatuálásnak, de komoly ára, és kockázata is.

+
Orbán a diktátor eddig minden esetben amikor elment a határig, és az EUtól konkrét kérés érkezett minden esetben engedett, most is ez fog történni.
Az más kérdés, hogy az EU sosem a Magyar demokráciát legjobban szennyező kérdést kifogásolt pl. 9 évre választott médiakirálynő nem szúrta a szemüket.
Az alkotmányokhoz sem érkezett érdemi kifogás, csak annak az elfogadásának körülményei nem tetszetek(jogosan).
A jegybanktörvény meg még érdekesebb, mert a két kifogásolt pont nem példa nélküli, pl. A PSZAF és Kegybank egy szervezetként működik Csehországban, de még senki sem féltette a függetlenségét sosem. A monetáris tanács létszámának változtatása meg egyszer már megtörtént GYF regnálása alatt, és szintén nem okozott felháborodást(na jó az EKB akkor is dörmögött miatta).

anti76 2012.01.13. 13:09:50

@Rothstein: Azért nincs ám teljesen igazad.
Abban egyetértünk hiba volt az EU-hoz csatlakoznunk, én -bevallom, csak néhány éve jöttem rá. De a kilépés az irtó rizikós.
El kell fogadni, hogy vannak döntéshelyzetek, amikbe könnyebb belemenni mint kimászni.
Ha elveszel egy csajt, és veszel vele közösen szocpolra egy lakást 30 év törlesztőre, akkor hogy válsz el, és kezdesz új életet ? Ez a szar EU is ilyen.

Beléptünk és erre berendezkedtünk mindannyian. Erre mint biztosítékokra vettük fel a devizahitelt az autóra, lakásra, meg plazmatévére. Elhittük, hogy az EU-tól kapunk pénzt című slágert úgy kell érteni kapunk pénzt mi magyarok, nem pedig úgy hogy a gazdaságélénkítő pénzek felvételének feltételeit csak a multik itteni leányvállalatai tudják teljesíteni, és a nyugatról jövő pénz nyugati vállalatokhoz kerül. Közbe meg állítólag a magyarok kapták.
Hányok amikor egy hír úgy kezdődik : "az EU-ban..."
Vagy tiszta ideg voltam, amikor a főútvonalakon, autópályákon az iránymutató táblákat zöld alapon fehérről lecserélték kék-fehérre, mert az EU... vagy a bicikliutak ahogy mondod.

Sajnos azt kell mondjam, azoknak a közhelyes legendáknak hiszel, mint oly sokan. Vki közületek egyszer is utánaszámolt ezeknek a dolgoknak ?
A lehető legtévesebb magyarország kitörési pontjaként láttatni a mezőgazdaságot. Tudod mennyi a magyarországi búzatermelés 3,5 millió tonna. Az kb 180 milliárd forint. Meg különben is, a mezőgazdasági ágazat volumene nem fokozható, mivel a földterület konstans. Ez nem csak nálunk van így hanem az USA-ban is. Ott a GDP 1% -át adja a mezőgazdaság. A nyugati országoknak mind hasonló az arányuk. Tudod, hol negyede-harmada a mezőgazdaság a GDP-nek ? Szomália, Csád meg hasonló országokban.

Vagy hogy az EU-nak számít a 10 milliós magyar piac, ami igazából jóval kisebb, mert a minmálbér közeliek jövedelme gyakorlatilag magyar árukra megy el, pl. élelmiszerre, vagy a kínai piacon fogyasztási cikkekre. Ja persze erre fel lehet hozni a Tescoban a kínai fokhagyma ügyét, csakhogy azt nem azért árulják itt mert mi olyan nagy kibebaszott felvevőpiac lennénk. Ha Franciaország 1% felesleget termel búzából az már meghaladja a mi búzatermelésünk egészét. Az meg még nagyobb vágyálom, hogy mi eltartanánk magunkat, amikor a kkv szektor 70% -ban exportra termel. 2009 ben volt előszőr, hogy Kína megelőzte az addigi világelső exportőrt -Németországot. Még egy 80 milliós, lényegesen nagyobb vásárlóerejű belső piaccal se engedheti meg magának Németország, hogy beintsen a világgazdaságnak. Persze az EU -nak se mindegy mi lesz itt a gyárakkal, befektetésekkel, de azért nekünk egyáltalán nincs zsarolási helyzetünk, azzal hogy összeomlunk. Ha lenne, miért nem zsaroltuk ki a korábbi hiteleket ? Meg különben is miért olyan nyilvánvaló, hogy az államadóság vagy a külföldnek való pénügyi kitettség szükségképp a szuverenitás elvesztésével egyenértékű. Az államok tartozni szoktak, ezek a fránya államnok már csak ilyenek. Mátyás is tartozott a Medicieknek, tudtad? Aztán tudod mit mondott Széchenyi ? Hogy a fellendülés alapja a hitel. Amerika eladósodásban is élen jár, akkor rájuk miért nem úgy hat a bankrendszer mint ránk ?

Az első és második vh. okait illetően is elég felületes vagy...
Ha a németeket elkussoltatták a II. vh után, miért nem kussoltatták el az első után ?

biobender 2012.01.13. 13:12:53

@dez01: Ha kilepunk akkor 0% is lehet a szja csak eppen nem lesz aru (se villany, se gaz) - ezt mar lattam csauszeszku alatt.

Ha ezt szeretned, nem tudod mirol beszelsz.

biobender 2012.01.13. 13:15:31

@nekemtökmind1: "Ha a példastatuálásnak az az eredménye, hogy az egyik (még ha nem is a legfontosabb láncszem) elszakad könnyen borulhat az egész hóbelevanc."

Espedig hogyan? megvonjak Magyarorszag szavazati jogat es befagyasztjak a tamogatasokat. Magyarorszag csodbe megy Ausztriat leminositik egy lepcsovel. Es ennyi.

Hol van itt a kockazat?

DFK 2012.01.13. 13:15:58

@is: Akkor fogalmazd meg mit is jelent ma az európai demokrácia. Tán csak nem azt, hogy demokrácia az, amikor a nép úgy választ, ahogy az pénzvilágnak jó?

dez01 2012.01.13. 13:18:02

@biobender:

Nem hiszem, hogy a kilépés ekkora földcsuszamlást okozna. Hiszen még nem is régóta vagyunk tagok, és előtte is megvoltunk valahogy...... nekem kb. 77-től vannak a boltokról emlékeim - volt azért áru....

Sőt mivel hozzánk a legközelebbi nagyváros Szatmárnémeti volt, ezért a "romániai" helyzetről is viszonylag pontos képem van, mert kb. 2 hetente jártunk oda 10 éven keresztül. Egy csomó mindent ott vettünk meg még a legvadabb időkben is. Tény hogy nemcsak hoztunk, hanem vittünk is cuccokat, illetve mindig tele tank benzinnel mentünk, és majdnem üressel jöttünk vissza, mert kellett az ismerősöknek....

Én nem támogatom egyébként a kilépést, de azért ördögtől való elképzelésnek nem minősíteném....

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 13:21:03

@Szevasztok:

Gondolkodtam, alapvetően ez egy paradoxon:

"Nem a hatalom megszerzésével kívánja elérni, hanem azoknak a támogatásával, akik egyetértenek a céljaival."

Ha indirekt módon befolyásolsz, az is hatalom (ráadásul még sokkal nehezebben is kezelhető hatalom, hiszen a háttérből irányít és a támogatás megvonásával is tud irányítani).

Ami a fontos ebből, az az, hogy konkrét program köré támogatókat, nem pedig konkrét hatalmi erő köré programot.

Következmények nélküli ország: ezt a legalsó szinten kell kezelni. Ha az állampolgár ki akar bújni a felelősség alól, akkor a politikus is ki fog. Viszont állampolgár nem fogja magát versenyhátrányba helyezni azzal, hogy jó példával jár elöl, míg a többi 9,9M nem. Ergo egy ilyen programban azt kellene feltüntetni, hogy következmények nélküliség megszüntetését a következő kiemelt területeken keresztül kezelnénk (felsorolás).

Nekem régi dilim, hogy papíron van csak jogállam és jogbiztonság. Amikor 3-5 éves lutri pereken dől el, hogy a túl általánosra, vagy csak betarthatatlanra gyártott jogszabályokat a bíróság, hatóság hogyan ülteti át a gyakorlatba (nem ritkán pont ellenkező módon, mint ahogyan a szövegből az átlagember gondolná), akkor ott nincs jogállam. Betartható jogszabály ott kezdődik, hogy közérthető és nem kell hozzá sem bíró, sem ügyvéd, hogy az legyen. Ekkor lehet csak elszámoltatni is, mert amúgy vita tárgya minden.

A másik nyilván az adózás, ami miatt a populáció 1/3-a fizeti a többi közterheit. Sokszázezer minimálbéres sem reális. Azonban ameddig nincs átfogó fellépés és átmeneti program (ami lehetővé teszi az adócsökkentést), addig versenyhátrányba kerül a cég/magánszemély aki rendesen akar adózni. Ez szükséges rossz és kell ahhoz, hogy mindenki viselje a következményeit mindennek, mert jelenleg valaki jobban viseli (és emiatt van szembenállás az ország két szavazói bázisa között is).

Mondjuk.

dez01 2012.01.13. 13:22:20

@anti76: A mezőgazdasággal kapcsolatban nincs igazad. A komporatív előny a lényeg. Ki kell használni 100%-ban, most kb 20-ban használjuk ki....

A franciák amúgy zömmel lágybúzát termelnek ha jól tudom, ami fajlagosan sokkal többet terem, de kell hozzá kemény javítóbúza.... aminek jó a magyar.

A kukoricánkat is azért szeretik az EU-ban, mert minőségileg teljesen jó élelmiszeripari alapanyagnak....

Google 2012.01.13. 13:23:12

@biobender:

Más nem is volt abban a szekrényben, csak csontváz.
PPP-szerződések, visszatartott ÁFA, Malévnak adott támogatás, és a kasszában a végeláthatatlan mínuszok.
A nagyszerű Bajnai miért nem vállalta a megmérettetését vajon, ha minden olyan nagy rendben volt?

Google 2012.01.13. 13:24:48

@biobender:

2008-2009-ben is a "hülyéket kellett kényszeríteni", ez van?

biobender 2012.01.13. 13:24:51

@dez01: "Nem hiszem, hogy a kilépés ekkora földcsuszamlást okozna. "

Hat kepzeld csak el, mi tortenne a forint arfolyamaval? Ki adna ezek utan hitelt?

"Egy csomó mindent ott vettünk meg még a legvadabb időkben is. "

Haat tudod.. kulfoldikent, ha otthon szepen megebedeltel majd atsetaltal az allatkertbe megnezni a hulyeket es egy picit utzletelni, ugy megy.

Ha havi 10 liter benzinnel, havi negyed kilo vajbol es napi 250 gramm kenyerfejadagbol kell elned, ugy hogy este negykor elveszik a villanyt es hetente egy oran at van melegviz, na ugy mar kevesbe vicces.

biobender 2012.01.13. 13:27:03

@Google: nem, ok megleptek maguktol. ez a kulnbseg. A nemortodox gazdasagpolitika, tudod, az olyan mint a nemortodox matek ahol 2 + 2 =10 ha szeretnem.

Vahakomb 2012.01.13. 13:27:05

@biobender: "...Ha Magyarorszag hitelt kap az IMF-tol akkor erosodik a forint espedig azert, mert Magyarorszag felelos kormanyat rakenyszeritik egy ertelmes gazdasagpolitikara."

És te ezt elhiszed?

Az lesz az értelmes gazdaságpolitika, ha mindent privatizálnak (a megmaradt földet, a megmaradt vizet, és talán a levegőt is), s lehetőleg nyugati tőkéseknek?

Akkor lesz értelmes, ha engedik a nyugati bankoknak, hogy olyanokat tegyenek M.o.-n, amit Nyugaton már nem szabad?

Akkor lesz értelmes, ha minden sikeres gazdasági ágát (pl. mezőgazdaság) leépíti, mert a brüsszeli kvótarendszer, vagy a kamu-állatvédők erre kényszerítik?

biobender 2012.01.13. 13:28:27

@Vahakomb: Mi is ker az IMF? Amit te irsz, az sima demagogia.

biobender 2012.01.13. 13:32:42

@biobender: Egyebkent remelem mostis vigasztal, hogy a szlovakok "sok mindent nalunk vesznek meg". Hiszen addig nincs is semmi baj...

Google 2012.01.13. 13:39:53

@Vahakomb:

Sőt, az a legértelmesebb, ha önként állnak be az EU-IMF lábtörlőjének. Meg sem várva, hogy őket valaki erre felkérje. Aztán ahhoz, hogy rákérdezzenek erre-arra, nos, ahhoz tényleg nincs joguk. Csak feltartott kezekkel megadni magukat, magunkat, máshoz semmihez!

dez01 2012.01.13. 13:40:51

@biobender: Én a reál adatokra gondoltam....

GDP, adósság, hatékonyság, Demográfia.

Sőt a külkereskedelmi egyenlegünk most sokkal jobb - bár ez még nem Orbánék érdeme.... de nem is a Megyó/Gyurcsány/Bajnai trojkáé....

dez01 2012.01.13. 13:44:27

@biobender: Tudom hogy nem volt vicces. Le is írtam feljebb, hogy részben ennek az utóhatásai miatt onnan ki olyan sokan külföldre - illetve azért jöttek akkor át nagyon sokan Magyaroroszágra a magyarságból.

De ne felejtsd el, hogy ott akkor egy szocialista tervgazdaság volt..... a mai hatékonyság itt azért kb 50-szer jobb...

Az árfolyam meg egy átmeneti idő után beállna egy reális szintre - ha esetleg egy csődeljárás lenne, akkor még inkább....

Nézd csak meg a Görögöket, ott már régóta nem is lehetne euró....

DFK 2012.01.13. 13:50:31

@okosallah: pontosan írtad le, mi is történik. Csak nem értem, a sok marha balos miért nem képes látni, nemcsak nézni?

anti76 2012.01.13. 13:59:18

@dez01: Jó oké, abban nyilván van vmi, hogy kapacitásunkat a mezőgazdaságban (sem) használjuk ki, de akkor se "kitörési pont" több okból is.

Az első amit már felvetettem, az a földterület véges volta, persze lehet variálni, hogy milyen búzát, esetleg más növényt kellene-e termeszteni, de ez biztos nem oldja meg nemhogy az ország, de még az ágazat problémáját se.

És itt a második probléma, ma hányan szeretnének az ágazatból megélni ? 3 millióan ? kétmillióan ? azt hiszem nem tévedek ha ilyen nagyságrendűre tippelek. A 300 milliós amerikában ennyien dolgoznak kb. a mezőgazdaságban, a népesség 1%-a kb. Itt a probléma.
Hogy az amúgy se nagy nominálértékű szektorból túl sokan próbálnak megélni.

Persze fel lehet hördülni, hogy akkor most az a paraszt akinek nem ebből "kéne" élni, mégis mit csináljon, vagy hogy akkor most neki "nincs joga a földjéhez??" meg hasonló közhelyes dolgokat, de sajnos akkor is ez van. Most a mezőgazdaság jövedelme nagyon elaprózódik, sok-sok kisbirtok van (18 hold asszem ez az átlag) ahol egyszerűen nem kifizetődő egy 50 milliós traktort v. kombájnt venni, napszámosokkal meg nem versenyképes.

Itt nem arról van szó hogy dögöljön meg a paraszt, vagy hogy ne lenne ebben a témában semmi jogos felvetésük, csak azt látom, ma túl sokan akarnak ebből élni, amihez joga éppen lenne csak lehetősége nincs a vidéknek, mintahogy nekem is van jogom Kenyába szafarizni, csak éppen pénzem nincs rá...

Szevasztok 2012.01.13. 14:04:10

@Google: "Az MSZP most megmutathatta volna, fontosabb nekik az ország, de sajna, nem ezt tették."

Erről az a népszavazás jut eszembe, amikor szavaztunk a felsőoktatási tandíjról (talán 2008-ban). Na azt vesd össze a Hoffmann féle immár sokadszorra elfogadott koncepcióval, és akkor beszéljünk, hogy melyik pártnak mi a fontosabb.

Vahakomb 2012.01.13. 14:05:08

@biobender: "Mi is ker az IMF? Amit te irsz, az sima demagogia."

Na, mit kér? Többek között - amiket persze én is "javasolnék", azt kihagyom ;) ezeket:

- a költségvetés további megnyirbálása (mintha olyan nagy lábon élne az állam) - s ez alapján én az iskolák, kórházak helyzetét féltem

- a válságadók csökkentése (na vajon, ez a lakosok, vagy a bankok érdekében kéri?)

- a kormány "kapkodó" módja az intézkedések meghozatalában szűnjön meg (mert a nyugatiak, á, nem kapkodnak, "á, hunnan!?")

Szevasztok 2012.01.13. 14:07:01

@Politizátor: "Amikor 3-5 éves lutri pereken dől el, hogy a túl általánosra, vagy csak betarthatatlanra gyártott jogszabályokat a bíróság, hatóság hogyan ülteti át a gyakorlatba..."

Na ez a másik. Hogyan lehet jogbiztonságról beszélni, amikor egy egyszerű szerződési kötelezettség peres kikényszerítése eltart évekig is. Teljesen nonszensz!!!

Hogyan van visszatartó ereje így a jognak???

Szevasztok 2012.01.13. 14:09:13

@Vahakomb: "...a költségvetés további megnyirbálása..."

Vagyis azt, hogy ne költsünk (sokkal) többet mint amit megtermelünk, különben nem ad pénzt.

Te nem ezt várnád el ha valaki hozzád fordulna kölcsönért?

dez01 2012.01.13. 14:13:48

@anti76: Igenis az egyik kitörési pont mert:

Most termel mondjuk 1,5 Milliárd Euró Deviza egyenleg pozitívumot.

Termelhetne mondjuk csak 2* ennyit (most azzal nem számolva, hogy a kaja importot is le lehetne csökkenteni)

Akkor is beljebb lennénk évente 1,5 milliárd Euróval, am 10 év alatt 15 milliárd euró, ami a bruttó adósság 30%-a......

Ezért ilyen fontos.

A másik a turizmus lehetne talán. Jók az adottságok a biciklis túrizmushoz pld. -sík a terep:) És a közelünkben van vagy 200 millió biciklibuzi ember:)

Ha onann jönne még 1,5 milliár plusz deviza évente, az már 30 milliárd lenne 10 év alatt.....

Google 2012.01.13. 14:27:15

@Szevasztok:

De akkor ha leépítésekről, bérbefagyasztásokról, szociális kiadások lefaragásáról, kevesebb államilag támogatott egyetemi helyről hallasz, ne csodálkozz!

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 14:34:42

@Google: Naja. Nem lehet egyszerre szűznek is maradni, meg d#@&ni is... :(

Vahakomb 2012.01.13. 14:38:56

@Szevasztok: "Vagyis azt, hogy ne költsünk (sokkal) többet mint ... Te nem ezt várnád el ha valaki hozzád fordulna kölcsönért?"

Én először is, nem adnék egy szerencsétlen országnak kamatra pénzt. Ha kérne, s látnám, hogy nagy szüksége van rá, akkor vissza nem térítendő segélyt, azt adnék. De nem lenne annyi bőr a pofámon, hogy kamatra (saját hasznomra) adjak pénzt, s még meg is parancsoljam, hogy ezentúl hogyan éljen. Ha segélyt adnék, akkor legfeljebb barátságosan megkérném, hogy jól fektesse be azt a pénzt - a lakosság hasznára. Ne az én hasznomra! Hiszen ha a saját hasznom nézném, akkor nem tetszelegnék a Nagy Megsegítő szerepében.

biobender 2012.01.13. 14:59:24

@Vahakomb: Hogy te milyen rendes vagy ! Igy mukodnenek, ha lennenek, a mohamedan bankok. Kozismerten nagyon hatekony gazdasagi elkepzeles, mondhatni nemortoksz.

Google 2012.01.13. 15:11:56

@Politizátor:

Főleg akkor nem, ha az ember jobboldali.
Ha már baloldali, akkor minden lehetséges, még az is, hogy bár látjuk, a bokorból jön ki, légyottról, azt mondja, csak légzőgyakorlatokat vett valakitől. S közben még egy jó szerződést is megkötött. S hogy mire? A valamikori nagy klasszikusra. Lélegeztetőgépekre. Vagy egy nagy gáztározóra.
Baloldalinak lenni enyhítő körülmény.

umad? 2012.01.13. 15:15:26

@anti76: Alapvetően a mezőgazdaságra lehet ipart is építeni (továbbá ott van még az állatartás) de te csak a földekkel számolsz, itt hibádzik az elgondolásod. Valószínűleg Amerikában se 1%-os érték jönne ki ha belevennéd a különféle feldolgozó üzemeket, vágóhidakat és efféléket. Sőt még az élelmiszerpiac forgalma is részben összefügg a mezőgazdasággal.

A meglátásod miszerint a mezőgazdaságra nem lehet teljes egészében felépíteni egy gazdaságot igaz, viszont a kép árnyaltabb annál, hogy a GDP hány százalékát adja a konkrét termelés.

A francia hasonlat is túlzó, tudomásom szerint a magyar búzatermelés durván 10%-a a franciának.

Google 2012.01.13. 15:18:50

@Vahakomb:

A Nagy Megsegítő magán segít, úgy, hogy a másikat teljesen kiszolgáltatottá teszi, negyedévente vegzálja. Bank ügyfelet már nehezen, de államot talán talál még, ahova nagy jószívűen kamatra kihelyezzen.
És ezeket kellene nekünk ünnepelnünk...
Ha azt mondjuk, nincs szükségünk a pénzre, azt is megmutathatják, hogy bizony szükségünk lesz rá. De még mekkora!
Álságos társaság, hiába hordják fenn az orrukat.

Vahakomb 2012.01.13. 15:20:18

@biobender: "Hogy te milyen rendes vagy ! Igy mukodnenek, ha lennenek, a mohamedan bankok."

:))

Egyébként nemcsak a mohamedánoknál bűn a kamat, hanem a keresztényeknél is. Eleinte... Aquinói Tamás írja: "Bűn-e elfogadni kamatot a kölcsönért. – Feleletül azt kell mondani: kamatot szedni magában véve igazságtalan, mert itt olyasmi kerül áruba, ami nincs. Ennélfogva itt nyilván egyenlőtlenség támad, s ez ellenére jár az igazságosságnak"

Visszatérve, azért írtam le azt a jó bácsis segély mechanizmust, mert elég sokan el vannak ájulva az IMF-től, hogy az milyen jó, meg hasznos intézmény... Szerintem meg az egy bank, s mint ilyen, kizárólag a saját hasznát nézi. Tulajdonképpen az ilyen mamlasz országokból él, mint M.o., ahol boldogan veszik fel a kölcsöneiket. Állítólag már tönkre is ment volna, ha nem jön a 2006-os válság.

Vahakomb 2012.01.13. 15:24:25

@Google: "A Nagy Megsegítő magán segít, úgy, hogy a másikat teljesen kiszolgáltatottá teszi, ..."

Ja! Pont ezt írtam le az imént én is. Nem olvastam el előtte a te bejegyzésed. És az is egy nagy igazság, amit még hozzátettél: "...Ha azt mondjuk, nincs szükségünk a pénzre, azt is megmutathatják, hogy bizony szükségünk lesz rá."

Ebben szakértők, mert hát máshoz nem is értenek!

okosallah 2012.01.13. 15:45:21

@DFK:
1. Kettős USA-HU államplgár vagyok és ingázok a kettő között. A jövő évi elnökválasztási kampány miatt rendszeresen olvasom az USA-EU médiát és használom a Guglit is, hogy tudjam, hogy ki kicsoda.

2. Az USA-t most Obamával a Szocialisták vezetik és Gyurcsány korábban a Szocialista Internacionálé alelnöke volt. (gugli)
Rövidesen M. Schulz (német Jewish Marxist) lesz az EU parlament elnöke, akkor lesz igazán össz-tűz: már ki is jelentette a Der Spiegel-ben.

www.spiegel.de/international/europe/0,1518,808574,00.html

3. Válasz a kérdésedre: a magyar bolsik pontosan tudják, hogy mit csinálnak: mindig idegen hatalommal kerültek uralomra.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 15:45:27

@Szevasztok: szerintem a visszatartó erő nem feltétlenül az eszköz. A lényeg, hogy mindenki tegyen amit akar, de viselje a következményeit. Így nem viseli.

Google 2012.01.13. 15:56:41

@okosallah:

Talán nem ártana, ha a Néppárt megvonná tőle a támogatását, hadd kínlódjon egy kicsit partra vetett hal módjára, lássa, milyen is az...
A média tv. tárgyalásakor még nem exponálta magát ennyire, most rá is sor került. Vele elővették az aduászt is.
Egy Kapo, mondta róla Berlusconi.

okosallah 2012.01.13. 16:13:20

@Google:
Egy témán belűl nem lehet mindent elemezni egy fórumon. Engem most nem OV tettei érdekelnek, hanem a "CUI BONO" elve, vagyis hogy kik állnak a nyugati támadások mögött.

Ma ezt olvastam, hogy Brüsszel le akarja váltani OV-t mint a görögöt meg az olaszt.

www.presseurop.eu/en/content/article/1388001-brussels-launches-operation-dump-orban
_______________________________________________

A Wikiből:
A cui bono (latin; voltaképpen egy hiányos mondat, jelentése nagyjából: „Na és kinek jó az?”) kérdése mögött rejlő elv arra céloz, hogy lehetnek rejtett, kapásból nem nyilvánvaló motívumok egy történés mögött, és hogy lehet, hogy nem az az igazi felelős a történtekért, aki elsőre annak látszik.

Politizátor · http://westwing.blog.hu/ 2012.01.13. 16:24:00

@Szevasztok: Csinálok egy Facebook oldalt holnap Különvélemény címen. Kiindulásnak jó, aztán meglátjuk. Kell pár gondolkodó aki hozzá tud tenni.

Google 2012.01.13. 16:27:05

@okosallah:

Quoi prodest?
És ez még kérdés? Nyilván a lejáratódott baloldal akar így egy kis erőre kapni. Valamint szövetségese, a pénzvilág egy kis lélegzethez jutni.

anti76 2012.01.13. 16:34:18

@umad?: mezőgazdaság alatt az állattartást is értettem, a búza csak egy példa volt.

Igen van feldolgozóipar, de annak volumenét a mögötte álló mezőgazdaság determinálja, nem ?
Persze lehetne 1,5 milliárd euro helyett 3 milliárd az egyenleg, esetleg több, de mindenképpen egy földterület adta/szabta véges szám amit egyáltalán ki lehet hozni ebből az ágazatból. Adott még a géntechnika, meg a korszerű eljárások, tápok, fejőgépek, öntözőrendszerek stb. de nyilván nem előbbire nyilván nem gondoltok, ha egyszer a minőségi mezőgazdaság a cél (hacsak nem számít minőséginek a két hét alatt felnövő csirke)

A francia adattal igazad van, benéztem egy nagyságrendet, nem állt szándékomban direkt ferdíteni.

Nézzük kicsit nagyobb távlatokból a dolgot. A feudalizmus idejében csak a királynak meg a nemeseknek volt csak földjük igaz ? Mégis egy Medici adott kölcsönt Mátyás királynak aki azért kézben tartotta az országot, rendesen beszedte az adókat, nem tünt el "alsóbb" zsebekben, mint előtte, meg utána meg mint ma. Mellesleg a korabeli magyarország a világ aranytermelésének harmadát adta. (ne feledjük: 1492 előtt vagyunk, a világ így köznapi értelemben európát jelentette) Mégis ő szorult pénzre és Medici tudott neki adni, pedig neki annyi földje volt amire egy villát szokás építeni. Körülbelül. És Mátyás nem egy kiugró kivétel, elég általános volt már akkor is.
A hatalom alapja a pénz, ez már a királyok idején is így volt, csak éppen a kereskedelemből, pénzkölcsönzésből több pénzt lehetett csinálni már akkor is.
Az angol polgári ill. a francia forradalom hátterét az erősödő polgárság adta, és a királyság sírját azért tudták a polgárok elásni mert több pénzük volt mint a királyoknak. Ilyen prózai az ok.
Az angol világhatalom is azért létezhetett mert az olcsó gyapjúból keresett pénzt nem a birkalegelőkbe fektették be távlatilag (a véges földterület okán) hanem a gyarmatokra tőkekivitel formájában. A Brit- Kelet-Indiai Társaság 600%év haszonnal dolgozott. Nem csoda, európa még mindig azon szarakodott kinek mennyi földje van.
A Horthy -magyarországon akinek 1000 holdja volt, az gróf volt, amerikában meg farmer. Mégis a magyar közgondolkodás még a "föld" bűvkörében élt, nyalták a seggüket ezeknek a dzsentriknek, az igazi pénzemberek, meg címeket vásároltak, mert a 100 millió pengő az smafu, a bárói cím az igen. A korabeli bankok iparvállalatok igazgatótanácsában csupa arisztokrata ült, semmi köze nem volt az adott vállalathoz, de muszály volt elfogadni a felajánlott helyet mert azt a fényűző életmódot nem tudták volna fenntartani pusztán a földjükből. Ha 300 évvel ezelőtt élt ősük látná, hugy dédunokáik DOLGOZNAK, forognának a sírjukban.
Én így hirtelen nem tudok olyan országot, ami a mezőgazdaság révén "kitört" volna bárhonnan is.
Ellenben kapásból mondok kettőt ami az ipar és a kereskedelem felfutása miatt lett világhatalom ,Németország és az USA.
1871 ben Anglia annyi vasat állított elő mint a következő 5 ország eggyüttvéve. 1914 re az első három: USA, Németország, Nagy-Britannia.
Én nem nagyon hallottam, hogy azért fejlődtek ilyen nagyot az említett országok, mert a mezőgazdaságukkal meg az erre épülő feldolgozóiparukkal bármit is csináltak volna.
De elgondolkodhatnánk azon is Svájc hogyhogy olyan jól elvan lényeges mezőgazdaság nélkül, vagy hogyhogy a kis szar taivan annyi elektronikai kütyüvel tudja elárasztani a világpiacot, ha egyszer a mezőgazdaságra lehet ipart építeni, ahogy mondod.
Ez csak annyiban igaz, hogy enni kell, azonban egy német, vagy egy svájci se eszik nálam többet, viszont háromszor megy nyaralni, meg két új autója van a családnak, amit 3-5 évente cserélgetnek. A többletjövedelem mindig ilyesmikre megy el, iparcikkekre, meg szolgáltatásra. Nem lehet mindig X%-al GDP arányosan többet enni -bár az amerikaiak megpróbálják, látva azt a sok dagadt tyúkot- de fogyasztani lehet gyakorlatilag bármennyit.

okosallah 2012.01.13. 16:39:45

@Google:
Egyetértek.

Sajnos a magyarok többsége csak a balos nemzetközi sajtóból átvett cikkeket olvassa és azokat tartja szentirásnak.

Fogalma sincs senkinek, hogy a BBC az a Brit kormány "tulajdona", a NY. Times az a USA Szocdem párt szócsöve, a Guardian, Le Monde és a Der Spiegel a Szocialista Internacionálé tagja.

Azt se tudja senki, hogy Soros és Tsa. finanszirozza a legtőbb szélső balos mozgalmat.
Itt a honlapja. 5 kontinensen vannak fizetett alkalmazottjai, hogy befolyásolják a helyi politikát.

www.soros.org/about/locations

Vahakomb 2012.01.13. 16:43:29

@okosallah: "Sajnos a magyarok többsége csak a balos nemzetközi sajtóból átvett cikkeket olvassa és azokat tartja szentirásnak..."

Azokba a külföldi sajtókba megy úgy kerülnek bele egyes cikkek, hogy M.o.-ról megsúgják nekik, vagy ha nem is, akkor legalább kintről megkérdezik - kizárólag - balos honfitársainkat, hogy világosítsák már meg az ő eszüket is.

biobender 2012.01.13. 16:54:24

@Vahakomb: IMF "... Szerintem meg az egy bank, s mint ilyen, kizárólag a saját hasznát nézi."

Ebben marha nagyot tevedsz - esetleg nezz utana.

okosallah 2012.01.13. 16:59:16

@Vahakomb:
Ez igy igaz.
Egy ilyen "kihelyezett" ügynök a Charles Gati (56-ban disszidált) egyetemi tanár, Demokrata párti, kapcsolata van az Obama-klikkhez és a NY.Times-Wash.Post-hoz.

A Jewish vonalat korábban Tom Lantos (meghalt) képviselte, most Ben Cardin (család: Russian Jewish) szenátort szokták a magyarok riasztani: "fasizmus" "Nácik" "Arrow Cross" (nyilasok) ... és a gépezet beindul.

Ez egy kicsi de nagyon befolyásos kör

biobender 2012.01.13. 17:01:48

@Vahakomb: "hogy M.o.-ról megsúgják nekik, vagy ha nem is, akkor legalább kintről megkérdezik - kizárólag - balos honfitársainkat, hogy világosítsák már meg az ő eszüket is."

Hat nem borzaszto, hogy ilyen ostoba a nemzetkozi sajto - meg emlekszem, hogy csauseszku alatt is tanmadtak a szerencsetlent.. pedig o aztan igazan a nemzeti szuverenitas bajnoka volt ... es arra is emlekszem, hogy akkor is a gonosz magyar elvtarsak sugtak a feneketlenul ostoba nyugati sajtonak. Akkoriban rohogtem ezen a baromsagon, de lam, milyen igaza volt.

Plus ca change, plus ca reste la meme chose - ahogy a nemet mondja.

biobender 2012.01.13. 17:04:27

@okosallah: +Ez egy kicsi de nagyon befolyásos kör "

Basszus, ezek elertek, hogy a fidesz ellopja a manyup penzeket? nekimenjen a bankoknak? Szetverje az AB-t? Ezek aztan tudnak! Szolni kellene mar a Vezirnek, hogy manipulaljak ot.

mialenyeg 2012.01.13. 17:08:42

Szerintem ha tényleg annyira szoci üzletkötődésű az egész mostani pénzvilág, akkor nagyon hamarosan nagyon be fog dőlni az EU. Ezért nagy hiba most vele kekeckedni. Mert az EU-nak úgy kell most valamilyen ország elleni fellépés, mint egy falat kenyér...
Ha Mo egy kicsit tovább látna most az orránál, szépen csak beállna a sorba és mosolyogva várná, amíg ez a rogyadozó behemót magától szétesik.
De addig is kurva gyorsan kéne a hozzánk hasonló országokkal szövetségeket keresnünk.

anti76 2012.01.13. 17:11:41

@dez01: turizmus pfff... másik kedvelt közhely.
Szerinted hányan hallottak erről az országról ?

Vagy itt szted mi olyan van, ami vonzaná a külföldit ?
Az Alföld, a Budai, vagy az Egri vár csak nekünk kedves, ilyen várak bőven vannak európa-szerte.
A túristák másik fele meg lesz@rja a templomokat meg az ilyen "kultur-izéket", csak szimplán szórakozni akar, meg strandolni, ezekből a szolgáltatásokból is többet kap -mondjuk- az olasz tengerparton mint itt.
Görögországon se segített a turizmus, pedig azért a hellén kultura meg a magyar között van egy kis különbség. Vagy ha esetleg lenne egy olyan kaliberű városunk mint las vegas, amiről mindenki hallott japántól izlandig, vagy ha esetleg "feltaláltunk" volna egy művészeti irányzatot mint pl. az olaszok a reneszánszt. Mégis mi a francnak jönne ide egy kanadai reneszánsz épületeket nézegetni, ha ezt olaszországban is megteheti ?

Ami meg a másfélmilliárdot illeti meg a kétszer másfélmilliárdot, kb. ilyen nagyságrendű lyukak vannak félévente a költségvetésben, a manyup-pénz meg kb 10 milliárd volt, mégis elment fél év alatt.

Ez a baj, nem érezzük az arányokat. "másféld milliárd euro. " kurva nagy pénz -neked vagy nekem. de a magyar államnak csak jelentős, de semmi esetre sem kurvanagy.

biobender 2012.01.13. 17:17:40

@mialenyeg: "De addig is kurva gyorsan kéne a hozzánk hasonló országokkal szövetségeket keresnünk. "

Belorusszia? Kuba? Hat ez a titanok szovetsege lesz, nem csoda, hogy fosik mar az EU.

okosallah 2012.01.13. 17:26:00

@biobender:
1. Nem tudok hozzá szólni mert nem ismerem a részleteket miszerint mik voltak OV. indokai.
Csak akkor mondok véleményt ha vannak konkrét infóim a témáról. Szájtépés nem a stilusom.

@mialenyeg:
2. Az egész pénzügy válság innen indult az USA-ból és terjedt tovább. A nagytőke (Wall Street+Soros) tette győztessé a Demokratákat (szocialista) és e pillanatban teljes a káosz. Itt a munkanélküliség 9%-os, az emberek elvesztették a házaikat, óriási az adósság...

Az EU is tele van adóssággal amit megszoritásokkal próbálnak rendezni. Görögben már 18%-a munkanélküliség, spanyol 20%.

Normális gondolkodás itt nem segit csak egy merész húzás aztán vagy siker vagy a bukás.

Rothstein 2012.01.13. 17:33:12

@anti76:

A németeket azért nem kussoltatták az első világégés után, mert rossz volt a lelkiismerete a győzteseknek. A 2. vh. viszont alapjaiban más volt. Németországot (és minket) el kellett intézni egy életre. Az antant megértette, hogy emberek millióit nem lehet csak úgy egy velük ellenséges állam uralma alá kényszeríteni. Ezért basztak ki 12 millió németet keletről (7 milliót a mai Lengyelországból, 3 milliót a csehektől). És ami azóta megy, az etnikai határok tűzzel-vassal az államhatárokhoz való igazítása.
Ezért nem szól semmit az EU ha a magyar kisebbségeket inzultus éri.
A határtéma tabu lett. Az egyetlen terület, ami nem volt tagköztársaság és sikerült elszakadnia, az Koszovó. Maximális tiszteletem érte hogy szembeszálltak az egész világgal és kész helyzet elé állították őket.
A néhány ember által említett fra-német megbékélésről: Ez egyoldalú dolog. Az elzásziak még mindig totál be vannak terrorizálva. Idegenek előtt nem mernek németül beszélni, csak otthon. Az etikett része lett hogy a német nyelvet szégyelljük. az anyaország meg lemondott róluk. Csend van. A többi helyen nem maradt német kisebbség. Vagy tömegsírokban fekszenek, vagy kitelepítették őket.
A mezőgazdaságról:
Tetszik, nem tetszik, Magyarország potenciálja alapján mezg ország. Ha minőségi termékeket tudunk előállítani (a rá épülő feldolgozó iparral) az húzná magával a többi gazdasági szektort is.
Nem nyersanyagra gondolok, hanem késztermékekre. Itt a hozzáadott érték magasabb, ezzel magasabb profitot lehetne elérni. az élelmiszerek ára amúgy is emelkedni fog. Főleg a minőségieké. az agrárolló szűkülni fog.
Turizmusra kár építeni. sem tengerpartunk, sem hegyvidékünk nem maradt. Lesz itt turista mindig is. Főleg kurvák (hivatalos vagy nem hivatalos) után kajtatva, de ezzel nem lehet nagy tételben számolni. Tengerpartokkal, síparadicsomokkal, hegyvidékekkel nem vehetjük fel a versenyt.
Meg kell keresni a kitörési pontokat és ráfeküdni a megújuló energiák használatára, előállítására, hogy csökkentsük függésünk az olaj/gáz exportáló országoktól, valamint még pozitívabb külker. mérleget érjünk el.
stb. stb. stb.
Sok a tennivaló.

umad? 2012.01.13. 17:34:22

@anti76: Ha nincs a mezőgazdasági forradalom akkor nem következett volna be az ipari forradalom ugyanis nem jött volna létre az a népesség "felesleg" amire az ipari forradalom támaszkodhatott. Ergo nincs városiasodás, nincs polgárosodás és még sok minden más sem.

Ezzel amúgy nem kívánok ellentmondani neked hiszen írtam is, hogy önmagában mezőgazdaságra támoszkodni nem lehet, azonban ha valamilyen katasztrófa folytán a jelenlegi mezőgazdasági termelés drasztikusan visszaesne, akkor az ipari termelés illetve a nagyvárosok katasztrofális helyzetbe kerülnének*. Azaz csak addig megy a szekér és addig lehet csupa kereskedő illetve szolgáltató amíg a mezőgazdaság képes előállítani azt a többletet amely lehetővé teszi a társadalom nagy részének, hogy ne kelljen ezzel foglalkoznia.
Ez egyfajta szimbiózis, hisz a mezőgazdaság is rászorul az iparra (gépek, vetőmagok, vegyszerek etc.) viszont ha valaki csak abból indul ki, hogy melyik hány %-a a GDP-nek az téves következtetéseket vonhat le a fontossága szempontjából.

*(Ahogy az ókori Róma rá volt szorulva Szardínia, Szicília és később Egyiptom gabonájára)

okosallah 2012.01.13. 17:37:19

A Ponzi (pilóta játék) séma ami most van.
Régebbi adósságot újabb kölcsönökkel fizetik vissza vagy csak a kamatokat.

Ezt addig lehet csinálni amig vannak új hitelek amivel az egyre növekvő adósságot lehet "szervizelni".

hu.wikipedia.org/wiki/Pil%C3%B3taj%C3%A1t%C3%A9k

Charles Ponzi-t aki ezt kitalálta 1920-ban végül sittre vágták és szegényen halt meg. (Wiki)

mialenyeg 2012.01.13. 18:44:04

Az is érdekelne, mit szól az EU ahhoz, hogy őket meg a brit-USA körök szopatják a hitelminősítésekkel.
(Tud valaki valami érthető forrást arról, hogy pontosan ki is tartozik kinek-minek?)

okosallah 2012.01.13. 18:58:20

@mialenyeg:
Az Index mai cikkje alátámasztotta amit korábban fentebb irtam:
A magyar kommunisták az USA elvtársaikkal karöltve inditották meg a háborút .hu ellen amiben a NEM-Marxista pártok nem vesznek rész.

Szóval ez az "egész világ" OV-ellen egy kamu: a már ismert liberal-bolsevik propaganda Népszava stilusban de angol nyelven.

"Nem száll le rólunk az angolszász sajtó"

index.hu/kulfold/2012/01/13/new_york_times_az_eu_ultimatumot_ad_magyarorszagnak/

nekemtökmind1 2012.01.13. 19:23:16

@Vahakomb:

Nem a saját, hanem a tulajdonosaik érdekét:)

"A Világbanknak jelenleg 183 ország tagja. A tagországok befizetéseik alapján kapnak szavazati jogot, vagyis az egyes döntéseket anyagi erejüknek megfelelően befolyásolják. A Világbank legnagyobb tulajdonosa az Egyesült Államok 17% körüli tulajdoni aránnyal. A világ hét legnagyobb gazdasági hatalmát tömörítő ún. G7 országcsoport (Egyesült Államok, Németország, Japán, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Kanada) a szavazatok közel ötven százalékát mondhatja magáénak. A többi 176 országnak pedig együtt jut a szavazatok alig több mint 50%-a."

Meg lehet nézni, hogy mondjuk Magyarország esetén kinek milyen érdekeket kell érvényesíteni...

Vahakomb 2012.01.13. 19:56:27

@nekemtökmind1: "A Világbanknak jelenleg 183 ország tagja. A tagországok befizetéseik alapján kapnak szavazati jogot, vagyis az egyes döntéseket anyagi erejüknek megfelelően befolyásolják..."

Ja! Vagyis a legnagyobbak dirigálnak a kisebbeknek. Vagyis saját érdekeiket tartják szem előtt.

anti76 2012.01.13. 20:33:17

@Rothstein: de MIVEL kussoltatták be ? Mi volt a győzteseknek, ami 30 éve nem volt ?

@umad?: az ipari forradalom munkás tömegeit nem a mezőgazdasági forradalom, hanem a bekerítés adta. Az lényegében azt jelentette, hogy földeket sajátítottak ki a birkáknak, és az addigi jobbágynak nem volt mit művelnie, és ezek lettek később az első munkások. Fontos látni, hogy ebben semmi forradalmi nem volt, annyi csak, hogy a birkákból befolyó pénzt másba tették.
A haszonkulcs azért volt nagyobb, mert szövőgéppel csinálták a gyapjút, nem pedig azért mert birkákat legeltettek. Ha a paraszt teszi ugyanezt szövőgép nélkül, semmi egetverő nem lett volna.

Oké, erre rá lehet csapni, hogy ugye -ugye a szövőgép a feldolgozóiparban van és mégiscsak köze van a mezőgazdasághoz. De azért azt látni kell, hogy a feudalizmusban nem is nagyon volt más csak a mezőgazdaság, meg a bányászat. Nyilván ezekhez találnak ki technikai újításokat.

A római példa is azt támasztja alá, amit mondok. Ja rá volt szorulva... aha.. és szardínia meg egyiptom ? ők vajon "minden bokorban" találtak olyan várost mint róma ? Rómának volt pénze, ha nem innen akkor onnan vette a gabonát. Szted ki volt kiszolgáltatva kinek ?

Szerinted svájc vagy mi vagyunk kiszolgáltatobbak, ezzel a híres neves minőségi mezőgazdasággal ?

A mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az ágazatot le kell írni, vagy marginális lenne, épp ellenkezőleg, stratégiai szerepe van, mégpedig örökre. A mostani trendeket látva, az ivóvíz meg a termőföld föl fog értékelődni, gondolok itt a világnépességre meg a környezetszennyezésre amivel szátbasszák szisztematikusan ezt a bolygót. Akkor már nem lesz mindegy hogy pénzért van csak kaja, vagy mi magunk állítjuk elő, akkor a svájci bankár baszhatja a frankját, jó étvágyat hozzá. De szerintem ekkora felértékelődése nem lesz ezeknek a dolgoknak az én életemben, és ha nemharagszol, én még a kitörés után is szeretnék éldegélni.
Mégha megtörténik ez a felértékelődés akkor is csak az akkori piaci árakon tudjuk eladni ha pofátlanul sokat mondunk nem veszik meg és kész. Ha meg még a mi iciny-piciny termésünk is kéne, akkor egyszerűen elvennék, mint manapság az araboktól az olajat.

Rothstein 2012.01.14. 07:02:13

@anti76:

Mivel kussoltatták be?

1. A 2. vh totális győzelemmel ért véget, nem úgy mint az első.
2. A zsidókártya. Elnézést, ez most itt nem zsidózás. A németek eltettek láb alól egy rakat zsidót, ezek után várható volt hogy a zsidó lobby rájuk száll. És a szégyent ébren is tartják máig. Németország ezért nem él vissza gazdasági (és katonai hatalmával) azóta sem. Egy átlag német ma nem büszke a hazájára kizárólag azért, ami a 2. vh alatt történt. Elég sok némettel beszélgettem.
Miközben azt mondod, a mezg nem húzó ágazat ma már, éppen ezt cáfolod később taglalva, mennyire felértékelődhet a dolog a jövőben. A termelés volumene nyilván nem lesz nagy, mivel a mostani ország kicsi. De a lakosságszám sem nagy. Én továbbra sem látok más kitörési pontokat a megújuló energiaforrások és a minőségi mezg-on kívül.
Az meg hogy mit vennének el és mit nem, az csak rajtunk múlik. Ha van erős gazdaság, lesz erős hadsereg, lesz diplomáciai tekintély (mindig az erősebb zászlóaljaknak van igazuk). Jelenleg vaktölténnyel lövöldözünk.
Csoda, hogy 1945 óta a legnagyobb diplomáciai sikernek lehettünk szemtanúi a kisantanttal szemben (a szerb kárpótlási törvény visszavonatása).

anti76 2012.01.14. 13:43:02

@Rothstein: Na jó, akkor elmondom, mert magadtól nem találtad meg az igazi okot.
A németek (és ezáltal európa) azért ilyen békés, mert a háborúknak addig kellett tartani, amíg európában voltak a nagyhatalmak. A II. Világháborúnak 3 vesztese volt, Németország, Franciaország, és Nagy Britannia, a két győztes meg az USA meg a Szovjetunió volt.

A lelkiismeretnek semmi, de semmi köze nincs a politikához, az első vh. után meg mint agresszort akarták megbélyegezni a németeket, ha bárki is elhitte volna ezt a német politikusok közül akkor a média ezt a szart lökte volna már a 20as, 30as években. De amíg létezett az illuzió hogy a két közeli (aránylag)kis országot kell mindössze legyőzni addig tartott itt a kontinensen a nagy államok erőpróbája. Ha -tegyük fel- az oroszok vagy az amerikaiak eltünnének, újra kezdődne minden.
Ha -megint csak tegyük fel- az USA meg a Szovjetunio nem létezett volna soha, és valahogy legyőzik a zsidókat ölő németeket, ezzel a "zsidókártyával" biztos nem veszik elejét a harmadik vh.-nak, mert akkor a belföldi média se ilyeneket irogatna a németeknek, mintahogy a két vh. között is leszarta, hogy állítólag ők okozták a "Nagy Háborút".
Ez a történelemben mindig is így volt, a világhatalomra esélyes országok mindig egymást ölték, franciák -spanyolok, később az angol spanyol vetélkedés a gyarmatokért meg persze a hatalomért, utána meg az angol-francia szembenállásról lehetett hallani, ami gyakorlatilag a németek 1871 es egyesüléséig tartott, utána már csak a "németkérdés" volt, amit nem is tudtak megoldani az európai hatalmak, mindkétszer az Amerikai ill. a szovjet hadsereg győzte le a németeket.
Manapság divat a "megbékéltetés" politikáját elitélni, mint a "politikai vakság" szinonímájaként emlegetni, de azt elfelejtik elmondani, chamberlain helyében mégis mi a picsát lehetett volna csinálni ? Ha bemennek a fegyvertelen németországba -mint '23ban- na, akkor mi van ? lesz egy újabb szaros papírjuk a németektől jó magaviseletüket illetően. Amikor '23-ban a franciák ezt meglépték két következménye volt, elszállt a márka, a francia tőzsdén meg felugrottak az árfolyamok, meg a frank hihetetlent gyengült, mert a piacok azt gondolták, ha a franciáknak ENNYIRE fontos a jóvátétel kicsikarása, akkor nagy szarban vannak. Nem csoda, ha utána a franciáknak elment a kedve az akciózgatástól. Amikor chamberlain megkérdezte churchill-től ha európában harc lesz a végén orosz vagy német hegemónia legyen-e akkor persze az az okostojás churchill kussolt. EZ volt a döntéshelyzet a két vh. között, ezért volt münchen, ezért volt a furcsa háború, nem gyávaságból, hanem számításból. Chamberlain jól tudta, ha itt háború lesz a németekkel csak a franciák nem tudják megállítani, mintahpgy az első vh. ban is az oroszok osztották meg a németek erejét. Vagy német v. orosz dominancia Európában. Mégcsak bele se akartak gondolni egyikbe se. Churchill meg azt hitte a retorikát át lehet hadosztályra konvertálni. Sztálin meg megmutatta hogy kurvára nem.
Az atlanti chartában van vmi olyan szöveg, hogy a világ népei egyenlő esélyekkel férhessenek hozzá a világ nyersanyagkészletéhez, ami ellen churchill élesen kikelt, mert burkolt támadást látott a brit gyarmatok ellen, miközben roosevelt "szerelmes pillantásokat vetett" a brit kézen lévő olajmezőkre.
Nem véletlen, hogy kihirdetésekor egyik angolszász vezető aláírása sem volt a papíron, ami még a kortársaknak is feltünt.

Mit is akartak a Németek a II. vh előtt? Hegemóniát Kelet európa felett, meg hogy nemzetközi szinten se kezeljék háborús bűnösnek őket. Kelet-Európai tőkebefektetések hány %-a német ? A kelet Európai exportnak mi a legfőbb célországa ? Hitler erővel szétverte csehszlovákiát, meg elvette a skoda gyárat, és jééé, most már nincs is csehszlovákia, meg a skoda is a németeké. Majd hülyék lesznek háborúzni olyanért amit már meg is kaptak.

Amióta 4 évenként a pórnép szavazhat az ország vezetőit illetően, azóta vannak ilyen és hasonló "okok" mint a zsidókártya, mert a zembereknek rövid, plakátszerű okokat lehet a legjobban "eladni", de attól függetlenül az igazi okok ugyanazok mint 500 éve vagy ami mindig is volt. Pénz, Hatalom, Befolyás.
Ma nekem semmivel sincs nagyobb befolyásom az ország ügyire mint egy XII.századi jobbágynak. Annyival jobb mégis, hogy nincs pallosjog, meg tárgyalás nélkül nem vetnek tömlöcbe. De LÉNYEGILEG az átlagpolgárnak köze nincs az ország irányításához. Régen a feudális arisztokrácia kezében volt minden, most meg a pénzarisztokraták kezében van minden.
Mi csak arról szavazhatunk, hogy melyik marionett bábút szeretnénk a tévében látni 4 évig. De a bábukat is ők jelölik, szóval nincs igazi választás. Gondolod Obama 600 millió dolláros kampányát a két szép szeméért rakták össze ?

Ami a mezőgazdaságot illeti, nincs itt semmi ellentmondás. Nálam a kitörési pont az vmi olyasmi mint dubainak a kőolaj, vagy az oroszoknak a földgáz ill. a gazprom. Szerintem nálunk a mezőgazdaság nem ilyen. De ebből nem következik, hogy írjuk le, vagy nincs stratégiai jelentősége. Van, és számításba is kell venni. Egy országnak 100 évre is előre kell néznie, nem csak 20-30 évre, pláne nem csak 4 évre. A világban -főleg a politikában- semmi nem fekete vagy fehér, kicsit közelebbről jobban megnézve majdnem mindenről kiderül, hogy szürke.

A hadsereggel kapcsolatos felvetésed is érdekfeszítő, nem is ördögtől való, de ahhoz iszonyú pénzek kellenek. Egy ilyen kis ország csak légierőre támaszkodva érhet el számottevő ütőerőt, pl. az izraeli hadsereg az 5. a világon, a légierőnek köszönhetően. Az F-16os 20 millió, a raptor meg 200 millió dollár. Kb. ezer ilyen gép kellene, meg ezer apache, meg sok minden más is, pl. abrams tankok. Csak 100 db F-16-os 2 milliárd dollár, és még itt a fenntartás, a repülések (amiket intenzíven erőltetni kéne, hogy a mi pilótáink legyenek a legjobbak), szerinted ezt a mezőgazdaság kitermeli? Arról nem beszélve, hogy politikai irányváltás is kéne, nyalni az USA seggét ezerrel, kb. mint most Nagy-Britannia.
Vagy pl. A Nato missziókat nem elszabotálni, sőt, amikor azt a szerepet szánják nekünk hogy konvojokat kisérgessünk, meg pár orvos dekkoljon ott az isten háta mögött egy szanitéc sátorban, akkor beinteni, hogy lófaszt, nem azért vettük a grippeneket, meg a mig-29 eseket, hogy nézegessük őket, mi harcolni jöttünk, nem amerika szoknyája mögül verni a mellünket, na, annak már lenne ázsiója.

2012.01.15. 09:05:08

@Nzoltan:

Nem attól változik a világ hogy kinek drukkolsz. Te emocionális szempontokat veszel figyelembe, én viszont gyakorlati szemmel látom hogy mi miért történik.
nem attól lesz neked, nekem vagy az országnak jobb hogy ennek az agyatlan dilettáns bandának drukkolsz e vagy sem.

2012.01.15. 09:08:07

@különvélemény:

"Le kellene küldeni téged "csicskának" Borsodba, hogy megtanuld milyen jó dolog az, amikor úgy táncolsz, ahogy a "hitelező" fütyül.

Rögtön rájönnél, hogy a hitelezőnek sosem érdeke, hogy hamar visszafizesd a hitelt, neki az a jó, ha sosem mászol ki a hitelspirálból"

Ezzel tisztában vagyok és te megint érzelmi alapon gondolkodsz.
A képlet ennél egyszerűbb.
Ha nem kell pénz, azt csinálsz amit akarsz.
Ha kell pénz, azt csinálsz amit a hitelező mond. Kész. Pont. Ezt nem is kell tovább ragozni.
Igazságos vagy sem, de ez van.
.... öö pontosabban nem minden esetben. Ha kirabolod a hitelezőt akkor azt csinálsz amit akarsz... ameddig el nem kapnak.

2012.01.15. 09:17:43

@különvélemény:

Szintén lesarkítva.
két lehetőséged van. Melyiket választanád.
1. Az EU és az IMF ad hitelt, a közigazgatás működőképes marad, talán adók emelkednek de megmarad az egyensúly.

2. nem ad hitelt, a kormány eltapsolja za MNB tartalékát így a forint betámadható lesz, fél év és államcsőd, forint leértékelődik, 1 liter benzin 800 forint lesz, az infláció elszáll és talán te is elveszíted a munkahelyed sok százezer emberrel együtt.

bónusz: El lehet menni.

Bíztató kilátások. Nemde?

haters 2012.05.20. 18:10:29

A keresőbe beírva A demokrácia vége kulcs szavakat, igazán érdekes találatok jönnek elő.

Ami megnyugtató, hogy ezen a témán rágódó fórumokon, blog bejegyzéseken nem harapóznak el a csak egymás kritizálásával foglalkozó hozzászólások.

@Rothstein hozzászólásai állnak hozzám a legközelebb. Éleslátása igazán meggyőző.

Csak pár dologgal tudnám ezt kiegészíteni, vagy más oldalról megvilágítani, ha azokat nem írták volna már le szintén egy másik blogon. Először furcsának tűnt mindezt az egészség felől megközelíteni, de egész jól összekötötték. Bár szerintem sokkal mélyebben is belemerülhetett volna az írója. Minden esetre nem rossz olvasmány:
www.masszazs.cu.cc/vege-a-demokracianak-magyarorszagon-i-resz/
süti beállítások módosítása